Afwerking
Pleisterwerk

Binnenpleisterwerk

De afwerking en het interieur van je woning hangen in grote mate af van het pleisterwerk. Correct geplaatst stucwerk geeft een mooie uitstraling aan je binnenmuren en plafond, of kan als basis dienen voor je droominterieur. 

Bepleistering zorgt voor het egaliseren van je muren en plafond en de uiteindelijke afwerking van je binnenruimtes. Zo kan het boven elektriciteitskabels en waterleidingen worden aangebracht, zodat de uitstraling van je interieur niet te lijden heeft onder de functionaliteit ervan. Bovendien worden de bekabeling en buizen op die manier ook beschermd tegen externe factoren. Stucwerk kan de afwerking op twee manieren ten goede komen: als basis of als eindproduct.

Pleisterwerk als basis

De meeste wanden en plafonds en hebben na hun plaatsing van nature uit geen effen oppervlak. Als je die wil gaan bewerken met materialen zoals behangpapier en muurverf, doe je dit hoogstwaarschijnlijk liever op een vlakke ondergrond. Hier kan stucwerk de redding bieden. Dit is immers de makkelijkste manier om alle gaatjes, putjes en oneffenheden weg te werken. Op die manier biedt het de perfecte ondergrond om snel en gemakkelijk verf en behang aan te brengen. Eenmaal je aan die fase bent gekomen, zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos. Dit proces wordt ook wel behang- of sausklaar bepleisteren genoemd.

man brengt pleister aan

Pleisterwerk als eindproduct

Wanneer je niet meteen denkt aan behangen of schilderen kan de bepleistering ook gewoon het eindresultaat zijn van je afwerking. Er is geen verdere bewerking nodig aangezien het stucwerk het eindproduct is en dus ook volledig zichtbaar zal zijn. Deze manier van pleisteren biedt veel meer mogelijkheden qua materialen en soorten. Glad of korrelig? Strak of rustiek? Waterdicht en/of brandveilig? Met of zonder versieringen? Je kan zelf kiezen wat het best past bij jou en je interieur.

Wanneer mag je pleisteren?

Een vraag die heel dikwijls gesteld wordt en waarvan je het antwoord zeker in je achterhoofd moet houden is: wanneer mag je nu eigenlijk starten met pleisterwerk? Wel, pleisteren mag je enkel en alleen wanneer je muren voldoende uitgedroogd zijn en wanneer de woning volledig winddicht is gemaakt. Een simpel antwoord, maar dat blijkt niet altijd voor de hand liggend te zijn. 

Muren die in nieuwbouw gebouwd zijn bevatten van nature uit veel vocht, afkomstig van mortel, cement en weersomstandigheden. Wanneer je meteen op die muren zou pleisteren, zou dat erg negatieve gevolgen hebben voor je pleisterwerk. De droogtermijn bij muren varieert van geval tot geval maar in normale omstandigheden reken je best tussen de drie en de zes maanden. Vocht moet echt de tijd hebben om de muren te verlaten en te verdampen, dus geduldig zijn is de boodschap. Doe je dit niet, dan kan er onder andere sprake zijn van schimmels en afbladerende verf.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van grote bouwdrogers en ventilatoren. Zij zorgen ervoor dat vochtige lucht wordt opgezogen of wordt weggevoerd zodat die niet meer terug op de muren kan condenseren en het droogproces kan vertragen.