Voor- en nadelen (droog)
Gipsplaten zijn snel en eenvoudig te plaatsen. Bij droog pleisteren maakt men geen gebruik van water. Dit zorgt ervoor dat de muren, plafonds en het aangebrachte pleisterwerk niet extra lang moeten drogen. Zo kan men snel overgaan tot de volgende fase van het bouwproces zonder onnodig lange vertraging op te lopen. Door de eenvoudige manier van plaatsen, kan gyproc door de gemiddelde doe-het-zelver worden aangebracht.
De gipsplaten worden steeds aangebracht op een houten of metalen constructie. Dat zorgt er ook voor dat ze op die manier de eventuele oneffenheden van de muren omzeilen en zelf een effen oppervlak achterlaten. Op die manier kan men snel grote oppervlakken bepleisteren. Gipsplaten zijn dan ook een populaire methode bij renovatiewerken.
De gyproc-platen zijn multifunctioneel. Ze kunnen worden gebruikt als voorzetwanden, valse plafonds, scheidingswanden, etc. Bovendien kunnen ze zelf ook worden behangen, geverfd, of betegeld. Doordat er geen water wordt gebruikt en er niet extra moet worden geschuurd om oneffenheden te verwijderen, is het bovendien een heel propere methode.
Droog pleisterwerk is algemeen gezien vrij duur. De kostprijs van het materiaal loopt al gauw. Dat wordt natuurlijk wel beperkt door de beperkte werktijd die vakmannen nodig hebben om de gipsplaten te plaatsen.
De gipsplaten zijn heel erg licht maar niet meteen het meest stevige materiaal om je muur mee af te werken. Als je voorwerpen aan de muur wil plaatsen voorzie je dan ook best speciale pluggen of verstevigingen, zeker voor zware stukken zoals boekenrekken, schilderijen of televisieschermen.
De naden die ontstaan tussen de verschillende platen moeten wel nog worden afgewerkt vooraleer de gipsplaten er finaal staan. Dit moet heel precies gebeuren zodat er na verloop van tijd geen ongewilde problemen verschijnen en zodat je wanden en plafonds die vlakke, afgewerkte uitstraling behouden.