Afwerking
Trap

De trap renoveren: simpeler dan je denkt

Een trap renoveren is veel gemakkelijker en goedkoper dan een volledig nieuwe trap installeren. Toch zijn de producten voor de renovatie van een trap nog vrij onbekend. We zetten enkele doe-het-zelfmogelijkheden op een rij.

Vinyl
Vinyl is de goedkoopste mogelijkheid om een trap te renoveren. Bovendien biedt deze optie flink wat voordelen.

 • Voordeel
  Zo is het materiaal vochtbestendig en is het zeer gemakkelijk te bewerken. Na het opmeten van de trap, met bijvoorbeeld een trapspin, teken je het model over op het vinyl. Terwijl je bij andere varianten de trede moet uitzagen, kan je vinyl makkelijk uitsnijden langs een liniaal. De meeste vinylvarianten hebben ook een eigen lijmlaag (wel altijd voorbehandelen met een primer), waardoor ze direct op de trap gekleefd worden.
 • Nadeel
  Uiteraard heeft vinyl ook enkele nadelen ten opzichte van hout en laminaat. Die zitten met name in de voorbereiding van de klus. Omdat vinyl slechts een paar millimeters dik is, is het zeer gevoelig voor oneffenheden van de ondergrond, die zichtbaar kunnen worden en zelfs zorgen voor scheuren. Het is dan ook aan te raden alleen vinyl te gebruiken wanneer de ondergrond glad is of gladgemaakt kan worden. Ook de afwerking vergt iets meer tijd, aangezien er altijd een apart trapneusprofiel moet worden gemonteerd, met daarin eventueel een strookje vinyl.
 • Doen
  Wie aan de slag wil met vinyl, noteert het volgende op het boodschappenlijstje: vinyldelen, stanleymes, trapspin, liniaal, schuurpapier, primer en eventueel opvulmiddel.

Laminaat
Qua prijsstelling zit dit materiaal perfect tussen ‘echt’ hout en vinyl. Het inmeten van de treden werkt hier ook prima met de daarvoor bedoelde trapspin. Na het aftekenen op de overzettrede kan de nieuwe trede worden uitgezaagd.

 • Voordeel
  Het grote voordeel van deze kant-en-klare traptreden is dat ze van zichzelf een trapneus hebben, plus dik en zeer stevig zijn. Hierdoor hoeft de ondergrond niet volledig glad of effen te zijn. Het licht opschuren van de ondergrond is voldoende voor een goede hechting.
 • Nadeel
  Je ziet waarschijnlijk het meest op tegen het op maat zagen van de treden. Maar met behulp van de trapspin is dat heel goed te doen. Het is eigenlijk niet veel moeilijker dan snijden van vinyl. Belangrijk is wel om de overzettreden niet te strak in de trap te laten passen. Kleine kiertjes kit je gewoon dicht voor een keurige afwerking. Het hout moet immers voldoende ruimte hebben om te werken. Om de laatste trede mooi af te werken (overgang naar de vloer van de volgende verdieping), zijn er afwerklijsten voorhanden. Die kunnen op de laatste trede geplakt worden en zijn verkrijgbaar in hetzelfde decor als de traptreden en/of stootborden. Voor extra veiligheid en om het uitglijden op de trap te voorkomen, zijn er ook diverse antislipprofielen en -tapes beschikbaar.
 • Doen
  Wie aan de slag wil met laminaat, noteert het volgende op het boodschappenlijstje: treden (en stootborden), trapspin, houtzaag, schuurpapier en kit.

Eiken
De meest luxueuze manier om een trap te renoveren, is met een echte eiken toplaag. Die zorgt immers voor een zeer authentieke uitstraling, waar laminaat of vinyl niet aan kunnen tippen.

 • Voordeel
  Bovendien ben je volledig vrij in de afwerking. Van whitewashed tot felgroen en van een olie of een wax om de houtkleur en -nerf duidelijk naar voren te halen, tot – om eens gek te doen – stootborden met krijtverf om te schrijven of tekenen op je trap. De meest luxueuze variant van traprenovatie heeft uit zichzelf al een rubberen antislipstrip voor extra veiligheid op de trap. Daarnaast is het oppervlak (tenzij glad afgelakt) iets ruwer dan laminaat en vinyl. De voorbereiding van de klus is vergelijkbaar met die bij laminaat en is dus zeer klusvriendelijk. De trap hoeft niet geheel glad te zijn, omdat het dikke materiaal dit goed compenseert. De afwerking van de klus vraagt echter wel om iets extra’s. Terwijl laminaat en vinyl hun eigen decor hebben en niet aangepast kunnen worden, heb je bij eiken elke vrijheid.
 • Nadeel
  Deze vrijheid brengt wel met zich mee dat je zelf de trap moet oliën, waxen of lakken. Of dat moet laten doen door een vakman/-vrouw.
 • Doen
  Wie aan de slag wil met eiken, noteert het volgende op het boodschappenlijstje: treden (en stootborden), trapspin, houtzaag, schuurpapier, kit en lak, olie of wax.