Afwerking
Trap

Soorten (traplift)

Een traplift is ideaal voor mensen die er niet langer in slagen om zonder problemen naar een andere verdieping raken. Aangezien er veel verschillende trappen bestaan, zijn er natuurlijk ook een aantal mogelijkheden wanneer het op een traplift aankomt.

Rechte trap

Deze trap wordt ook wel eens de steektrap genoemd en is het meest simpele en goedkope model. Omdat er geen bochten moeten gemaakt worden, kan deze er gemakkelijk geïnstalleerd worden. De traplift gaat dan in een rechte lijn naar boven en beneden.

Trap met bochten

Waar bij rechte trappen vaak geen traplift op maat moet worden gemaakt, is dit wel het geval voor een trap met bochten. Mede hierdoor zal de prijs een stuk hoger liggen dan bij een standaard rechte trapmodel. De meest voorkomende bochten zijn dezen van 45° of 90°. Heb je zo’n trap? Dan zal je waarschijnlijk minder lang moeten wachten op onderdelen aangezien deze standaard aanwezig zijn bij producenten. Een opmeting ter plaatse zal hoe dan ook nodig zijn.

 Spil- of wenteltrap

Bij dit type trap kan je de traplift énkel aan de binnenkant plaatsen. Hier moet gewerkt worden met een beperkte ruimte en zal er maatwerk aan te pas komen. De traplift zal aan de kortste zijde van de trap komen. Houd er rekening mee dat het prijskaartje hier stevig kan oplopen.

Meerdere verdiepingen

Heb je een woning met meerdere verdiepingen, dan kan je beter één grote traplift installeren in plaats van allemaal verschillende. Dit werkt zowel plaats als kostenbesparend. Feitelijk werk je hier met hetzelfde principe als een rechte trap of trap met bochten.

Buitentrap

Ook bij het betreden van een woning moet soms de trap worden genomen. Ook hier kan dit voor problemen zorgen bij mensen met een handicap of oudere mensen. Dit type wordt altijd voorzien van een weersbestendige laag of afwerking, wat vanzelfsprekend is. Zorg dat deze ook veilig is en eenvoudig te reinigen. Ook een bescherming kan van pas komen.