Natuursteen
Natuursteen is een verzamelnaam van verschillende soorten gesteente die gevormd zijn door de natuur. Ze kunnen ontstaan zijn door de stolling van magma (stollingsgesteente) of door de aardlagen die onder hoge druk zijn versteend (kalkgesteente). De mens is enkel verantwoordelijk voor het ontginnen en bewerken van de stenen.
Doordat de stenen enkel en alleen door de natuur gevormd zijn, is elke tegel volledig uniek. Dit zorgt voor ervoor dat er heel veel steensoorten, kleuren, vormen en reliëfs zijn. De bekendste steensoorten zijn graniet, leisteen, kalksteen, marmer, arduin (Belgische blauwe hardsteen) en basalt.
Voordelen
De grote aantrekkingskracht tot natuursteen ligt in het natuurlijke karakter en de unieke uitstraling van het materiaal. Geen twee tegels zijn hetzelfde en ze geven de indruk alsof je zo over de aardkorst wandelt. Bovendien geven de meeste natuursteensoorten een luxueuze look mee aan je vloeren.
Het natuurlijk karakter zorgt er ook voor dat natuursteentegels zowel binnen als buiten kunnen gebruikt worden, omdat ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Dit betekent ook dat natuursteen vocht- en warmtebestendig is. Meer zelfs, de tegels absorberen warmte en geven ze ook geleidelijk aan terug af. Op die manier houden ze de temperatuur binnen onder controle en kan men genieten van een aangename warmte. Dit maakt het een uiterst geschikt materiaal om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Bij buitengebruik kan het wel zijn dat de tegels erg veel warmte opnemen en te traag terug afgeven. Dit kan brandgevaar tot gevolg hebben.
Natuursteen is erg duurzaam. Het is tegen erg veel zaken bestand en kan in principe een heel leven meegaan. Zeker bij een regelmatig onderhoud kunnen de stenen bij velen een heel leven meegaan. Dat onderhoud gaat bovendien ook vrij snel en makkelijk.

Nadelen
De kostprijs van natuursteen ligt vrij hoog. Het is een hele investering om een vloer in natuursteen te laten leggen. Niet enkel de stenen zelf, maar ook de plaatsing kan een aardige duit kosten, zeker als men een vloer op maat gaat bestellen. Anderzijds is een vloer uit natuursteen erg duurzaam wanneer men het goed onderhoud en kan die een leven lang meegaan, wat de investering wel weer de moeite maakt.
Ondanks dat het onderhoud relatief makkelijk en snel kan verlopen, zal het toch intensiever zijn dan andere tegelsoorten. Bovendien heeft natuursteen een extra beschermende laag nodig om vetten, oliën en krassen tegen te gaan. Dit hoeft echter wel niet al te vaak te gebeuren.
Natuursteen is vooral heel broos en fragiel. Wanneer je het binnenhuis gebruikt moet je opletten met het verplaatsen van meubels, het laten vallen van objecten en bij het morsen van vloeistoffen. De tegels zijn gevoelig voor krassen die maar moeilijk ‘onzichtbaar’ kunnen worden gemaakt. Aan de andere kant draagt dit ook wel bij tot het unieke karakter van je vloer en hoeft dit niet per se een nadeel te zijn.
Een laatste nadeel is ook een voordeel. Natuurstenen tegels zijn stuk voor stuk uniek. Het logische negatieve gevolg daarvan is dat je er geen volledig uniforme vloer kan mee leggen. Maar dat is zowat het hele punt ervan natuurlijk.
Onderhoud
Het onderhoud van natuursteen verloopt zoals gezegd heel vlot. Je kan vegen, stofzuigen en dweilen. Hou er wel rekening mee dat je best een zacht bezem gebruikt bij het vegen en een parkethulpstuk bij het stofzuigen. Zo kan je geen krassen maken. Wanneer je vlekken maakt kan je deze best meteen verwijderen zodat ze niet kunnen intrekken. Dit doe je met een zacht, niet-agressief schoonmaakmiddel en wat water. Zure producten bijten doorheen de steen en ook zeep valt af te raden omdat het een vettige bovenlaag achterlaat.
Tegels uit natuursteen worden best vooraf voorzien van een beschermende laag die aantasting door vetten, oliën, vocht en krassen vermindert of vermijdt. Welke producten je hiervoor gebruikt, hangt af van steensoort tot steensoort. Het is dus belangrijk raad te vragen aan de leverancier.
Prijs
Natuurstenen zijn in het algemeen duur. Dit hangt uiteraard af van de steensoort die je aanschaft. De richtprijs ligt gemiddeld tussen 35 en 50 euro per vierkante meter voor de basissoorten. Voor de meer luxueuzere stenen betaal je al gauw 75 euro. Met plaatsing op maat kan het totale kostenplaatje oplopen tot €120 à €150/m².