Plinten
Proficiat! Je vloer is geïsoleerd en de dekvloer heeft zijn nut reeds bewezen door je prachtig afgewerkte vloerbekleding de perfecte ondergrond te bieden. Maar er ontbreekt toch nog iets. Vloerplinten bieden daar een niet te onderschatten meerwaarde. Zij zorgen voor een mooie overgang tussen je vloer en de aangrenzende muren. Ze maken van de twee onderdelen een afgewerkt geheel.
Een vloerplint mag best in het oog springen. Het heeft nu eenmaal een decoratieve functie en die mag zeker worden uitgespeeld. Niet enkel zorgen vloerplinten voor een mooie afwerking, bovendien kan het bijkomend reliëf creëren doordat het zich op een verschillende hoogte bevindt dan de vloer en breder uitkomt dan de muur. En alsof dat nog niet genoeg was, bieden ze de ideale ruimte om kleine bedrading te verstoppen en beschermen ze je muur tegen beschadiging bij het kuisen. Er mooi uit zien én nog eens nuttig zijn erbij: plinten zijn de perfecte sidekick voor iedere supervloer.
Plinten zijn dan ook te verkrijgen in allerlei soorten, maten en systemen. Zo kan je eenvoudig kiezen welke plint het allerbeste bij jou, je stijl en je woning past. Daarnaast zijn ze in zoveel afmetingen te verkrijgen dat er amper puzzel- of zaagwerk aan te pas komt. En zelfs dan is dat maar een klein werk.
Welke plint kies ik?
Zoals bij elk onderdeel van de afwerking moet er ook bij plinten rekening gehouden worden met tal van elementen.
Natuurlijk is het belangrijk te weten welke soort van plint je wilt. Die zal afhankelijk zijn van het materiaal, de functie en het uiterlijk. In dat laatste geval heb je plinten voor elke stijl. Modern, klassiek, design en rustiek hebben elk hun eigen stijl van plinten.
Kleur en materiaal zijn uiteraard niet onbelangrijk. Qua materiaal zal men meestal terugvallen op de vloerbekleding. Parket en laminaat worden afgewerkt met hout en bij tegelvloeren keert men meestal terug naar natuursteen of keramiek. Kijkt men eerder naar de muren, dan zal men al snel opteren voor hout en kunststof, afhankelijk van de bekleding. Op vlak van de kleur kijkt men al gauw naar de muurbekleding, maar ook daar is de keuze volledig vrij. Zo kan je gerust werken met contrasten, of toch verkiezen om je plinten naadloos in je muur te laten overgaan.
Daarnaast zullen ook de hoogte en breedte van de plinten van invloed zijn op het algemene uitzicht van je muren en vloer. Plinten hebben echter nog een belangrijke functie: ze bedekken de uitzetvoeg. Die zorgt ervoor dat de vloer niet wordt beschadigd wanneer het materiaal door toedoen van temperatuurschommelingen uitzet en inkrimpt. Plinten moeten dus breed genoeg zijn om deze voeg te verbergen. Wanneer je bedrading wil laten lopen achter de plinten, mag je niet vergeten om holle plinten te voorzien, ook wel kabelgootplinten genoemd. Hoe hoog de plinten komen is vooral van esthetisch belang.
Plaatsing en onderhoud
Je hebt de keuze tussen verschillende uiterlijke kenmerken, maar ook de manier van bevestiging mag je niet uit het oog verliezen. Plinten worden verlijmd, genageld, geplakt of ingeklikt met speciale bevestigingen. De wijze van plaatsing is vooral van belang wanneer je ze ooit weer moet verwijderen, bijvoorbeeld voor het verleggen van kabels of het vernieuwen van muurbekleding. Plinten worden bovendien schuin afgezaagd, waarbij de schuine zijden tegen elkaar worden geplaatst en een perfecte hoek vormen. Dit moet nauwkeurig gebeuren. Bij oneffenheden zal er ruimte ontstaan tussen de twee latten wat kan zorgen voor vuil- of vochtophoping.
Doordat plinten als het ware een smal plateau vormen naast de muur, zijn ze een opslagplaats van stof en vuil. Wanneer ze correct geplaatst zijn, zal het evenwel geen probleem zijn om ze te reinigen. Met een loutere stofdoek of met de stofzuiger kan men het meeste vuil snel verwijderen. Een regelmatig onderhoud is wel de boodschap. Ook dit hangt wel enigszins samen met het materiaal dat wordt gebruikt.