Afwerking
Vloeren

Polybeton

Polybeton krijgt als vloerbedekking steeds meer een plaats in de Vlaamse huishoudens. Het materiaal, ook wel bekend als gepolierd beton, is praktisch, betaalbaar en geeft een strak uiterlijk aan je woning.

De basis van een vloer uit polybeton is een massieve betonvloer in verschillende lagen. Een onderlaag die perfect aansluit op de ondergrond, kabels en zelfs vloerverwarming waardoor er geen chape nodig is. Een tussenlaag die eventueel kan voorzien worden van wapening. En tenslotte een bovenlaag die in zowat eender welke kleur kan worden gegoten of door bewerking glanzend of ruw kan worden gemaakt. Dit maakt de gepolierde vloeren erg veelzijdig en heel interessant om mee te werken.

Voordelen

Polybeton is erg snel te plaatsen. Het kan makkelijk in een dag worden gegoten en vereist dus betrekkelijk weinig werkuren. Bovendien moet de vakman geen gebruik maken van voegsel, lijm of chape om de vloer aan te leggen.

De vloer eindigt in een naadloos geheel. Er zijn geen lijnen en geen voegen zichtbaar maar één groot, effen oppervlak. Dit vergemakkelijkt bovendien ook het onderhoud. Daarnaast is het erg hygiënisch doordat er geen resten kunnen achterblijven in gaatjes of voegen. Ook het drogen gaat erg snel.

Gepolierde vloeren zijn te verkrijgen in veel kleuren. De kleurstof wordt gemengd met de bovenste laag beton en dat kan zowat eender welke kleur zijn. Zo creëert men een gelijke kleurverdeling over de volledige vloer. Bovendien verkleurt beton niet, zodat je steeds overal dezelfde kleur behoudt.

Tenslotte is polybeton ook duurzaam materiaal, toch wanneer het nauwkeurig is geplaatst.

lege kamer

Nadelen

Omdat polybeton in een vlak stuk is gegoten is het vatbaar voor temperatuurschommelingen en kan het dus uitzetten. De gevolgen daarvan zijn dat het kan scheuren of bol komen te staan. Daarom is het belangrijk dat het wordt gegoten onder normale weersomstandigheden, zodat het nog ruimte heeft om zich te kunnen zetten. De scheuren hebben overigens geen invloed op de kwaliteit van het beton maar kunnen wel de uitstraling verminderen, tenzij je daar voor bent natuurlijk. Wapenen van de gepolierde vloer kan de negatieve gevolgen wel vermijden.

Het gieten van gepolierde beton moet nauwkeurig gebeuren en met de nodige kennis. Je laat dit dus best steeds doen door een vakman. Dit kan de kosten wel de hoogte doen inschieten maar bespaart je achteraf wel de moeite.

Het is aangeraden om de toplaag te voorzien van een beschermlaag tegen allerhande vloeistoffen, vetten, etc. Het beton is immers wel kwetsbaar tegen zuren en agressieve producten die binnen de kortste keren in de vloer kunnen trekken.

Vooral voor kleine oppervlakten is het een duur materiaal. Aangezien de plaatsingskosten voor grote oppervlakten en kleine nauwelijks verschillen, zal je vooral bij die grote geld kunnen besparen op vlak van werkuren.

Onderhoud

Het onderhoud van een gepolierde vloer gaat best snel. Je werkt namelijk met een vlak oppervlak zonder naden of voegen. De vloer kan stoffig zijn en is makkelijk te stofzuigen of op te vegen. Verder kan je dweilen met wat water en natuurlijke producten. Vermijd chemische producten en zuren, want kunnen snel in het materiaal trekken en veroorzaken grote vlekken. Wanneer je polybetovloer in aanraking komt met deze stoffen spoel je die best zo snel mogelijk weg met water en een natuurlijk schoonmaakmiddel.

Prijs

Hoe groter het oppervlak van je vloer, hoe lager de uiteindelijke kostprijs zal zijn in vergelijking met andere vloerbedekkingen. De kostprijs van het materiaal schommelt tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter, wat mits installatie tussen te 60 en 120 euro komt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Aangezien de installatiekosten voor grote ruimtes en kleine ruimtes amper veranderen, is het vooral populair bij de aanleg van grote stukken vloer uit één stuk.