Steentapijt
Steentapijt is al langer bekend in vooral kantoren maar komt nu ook voor in private woningen. Het is eigenlijk een verzameling van honderden, zelfs duizenden, steentjes die met behulp van kunststofhars (epoxyhars) een naadloze vloer vormen. Vaak worden er nog andere zaken in vermengd op het oppervlak een unieke look te geven, zoals bijvoorbeeld glas of schelpen.
Voordelen
Steentapijt is als vloerbedekking vooral erg decoratief en heeft een authentieke, natuurlijke uitstraling. Je kan er veel kanten mee uit en het kan in elke ruimte van het huis wel dat tikkeltje extra brengen. De slaapkamer en badkamer zijn misschien wel niet aan te raden omwille van het ruwe oppervlak. Bovendien heeft steentapijt veel uitvoeringen, met verschillende steentjes, groottes van stenen en kleuren. Dit alles maak het een veelzijdige oplossing voor je vloeren.
De vloer is opgebouwd uit materiaal dat bestand is tegen heel wat. Dat zorgt ervoor dat het een lange levensduur heeft. Zo is het krasbestendig, slijtvast, brandbestendig en vooral warmte-absorberend. Daardoor is het ideaal om te combineren met vloerverwarming en heeft het een heel warm gevoel in je kamers ook.
Bovendien heeft het voordeel dat het in tegenstelling tot andere ’tapijten’ vrij is van allergenen.
Nadelen
Steentapijt is bestand tegen veel maar niet tegen verkleuring. Uv-stralen zorgen ervoor dat binnen een aantal jaar verkleuring kan optreden zodat het materiaal ongelijke schakeringen krijgt. Ook tegenover water is steentapijt kwetsbaar. Er wordt dan ook afgeraden om het te plaatsen in vochtige ruimtes, tenzij ze speciaal daarvoor is behandeld en een correcte plaatsingstechniek is toegepast (zogenaamde gesloten structuur).
Een vloer uit steentapijt is moeilijk te plaatsen en dat moet dan ook precies en voorzichtig gebeuren. Bovendien zullen er uitzetvoegen nodig zijn om eventuele temperatuurschommelingen tegen te gaan. In dat opzicht is het aangewezen om het leggen ervan over te laten aan een professional. Die zal het wel snel kunnen aanleggen, zodat het tapijt na 24 uur reeds beloopbaar wordt.
Tenslotte zal het oppervlak van steentapijt door de aanwezigheid van de vele steentjes hard en ruw aanvoelen. Het is dus niet erg geschikt voor kleine kinderen die nog kruipen of veel vallen. Ook voor iemand die graag op blote voeten of kousen rondloopt, zijn er meer aangename vloeren ter beschikking.
Onderhoud
Het onderhoud van de vloer gaat best makkelijk doordat het bestand is tegen de meeste zaken en zo goed als naadloos is. Regelmatig stofzuigen zou moeten volstaan om het geheel proper te houden. Eens in de zoveel maanden kan men het behandelen met een speciaal product of verkleuring tegen te gaan en het te beschermen tegen vocht. Toch is het best om het zoveel moeilijk uit vochtige ruimtes te houden.
Prijzen
Op zich is steentapijt relatief betaalbaar met prijzen tussen 30 en 75 euro per vierkante meter.