Heb je echt primer nodig bij het verven?
Vind je jouw interieur een nieuw tintje geven alleen een goed idee als je zelf geen verfborstel vast moet nemen? Dan heb je waarschijnlijk geen zin het karwei nog te verzwaren door eerst een laag primer aan te brengen. Nochtans is het wel het beste. Toch als je een mooi resultaat wil. Aan het einde van de rit bespaart die extra moeite je heel wat onnodige frustratie en uren werk.
Primers: toch handig
Je muur eerst met primer beschilderen, het lijkt de klus gewoon lastiger te maken. Maar primers hebben twee grote voordelen die je veel tijd doen besparen:
- Ze nemen de zuiging van de ondergrond weg.
Als je op een muur zonder meer verf aanbrengt, dan wordt die in de ondergrond gezogen. Zeker bij pleister-, gips- en baksteenmuren ontkom je daar niet aan, die zijn heel poreus. Echt netjes kan je de afwerking dan niet noemen. Een primer dringt diep in het oppervlak door en zorgt ervoor dat de verflaag zich goed hecht, zonder opgezogen te worden. - Ze laten vuil niet doordringen.
Overschilder je je muur omdat de kinderen het leuk vonden hem ‘op te vrolijken’ met stifttekeningen? Of om die opgedroogde schimmelplekken te verbergen? Zonder primer is dat verloren moeite. De vuile vlekken komen door de verf heen. Ook bij een houten ondergrond gebruik je best een beschermende laag. Anders dringen stoffen van in het hout zelf door de verflaag.
Of toch maar grondverf?
Primer, grondverf, wat is het verschil eigenlijk? Niet alleen betekent ‘primer’ letterlijk grondverf in het Engels, beide producten doen hetzelfde. Allebei vormen ze een beschermende laag tussen de ondergrond en de afwerkende verf. Het onderscheid zit hem in een detail: grondverf wordt meer gebruikt op hout, voor andere stoffen is primer geschikter. Ook al bestaan er intussen heel wat primers speciaal voor hout.