Afwerking
Wanden en plafonds

Plafondbekleding

Net zoals bij wandbekleding het geval is, heb je meer dan genoeg keuzemogelijkheden wat betreft de bekleding van je plafond, als je dit al doet. De welfsels van je plafond gewoon nagenoeg onbewerkt laten, kan namelijk op zich al een heel strakke, moderne look met zich meebrengen. Kies je toch voor een meer afgewerkt resultaat, hoef je geen schrik te hebben dat er te weinig keuze is.

Het esthetische is natuurlijk heel belangrijk bij het maken van je keuze, maar plafondbekleding kan ook een aantal andere taken uitvoeren. Zo kunnen verschillende materialen dienst doen als bijkomende isolatie, ook tegen geluidshinder. Daarnaast verbergt en beschermt de juiste bekleding ook elektrische bedrading, leidingen en andere zaken die anders open en bloot zouden hangen. En dan is er nog die plafondbekleding met water- en vuurbestendige eigenschappen. Hou dus steeds rekening met de verschillende functies, en natuurlijk met je eigen budget vooraleer je je plafond laten opsmukken. De meest courante plafondbekleding? We geven je alvast een overzicht.

Zichtbare welfsels

Wie kiest voor zichtbare welfsels, kiest doorgaans voor een moderne, industriële look. Deze vorm is vrij goedkoop omdat er weinig of geen bijkomend werk nodig is. De (meestal betonnen) welfsels of breedvloerplaten worden volledig zichtbaar gelaten, wat een ruwe, strakke aanblik creëert.

Meestal wordt er gebruikt gemaakt van breedvloerplaten met een gladde onderkant. Je kan de onderkant ook verder schuren, borstelen en een extra coating aanbrengen die de welfsels dat gladde uiterlijk geven, en ze bovendien beschermt tegen onder andere vocht en stof.

Je welfsels onbewerkt en zichtbaar laten is vooral heel makkelijk, snel en goedkoop. Het vergt amper werk waardoor je jouw tijd en geld in andere zaken kunt steken. Het is uitermate populair voor moderne nieuwbouwprojecten. Strak en industrieel doet meestal wel niet meteen denken aan gezelligheid, en de grote betonplaten zorgen ook niet echt voor de beste geluidsisolatie. Onbewerkte welfsels geven bovendien veel stof en klein gruis af, wat eventueel wel kan worden verholpen door een extra coating. 

Pleisterwerk

Net zoals dat met de muren gebeurt, kunnen ook plafonds gewoonweg worden bepleisterd. Men kan hier kiezen voor zowel nat pleisterwerk, dat dan achteraf kan worden geverfd, als droog pleisterwerk in de vorm van gipsplaten. 

De droogtijd die het natte stucwerk nodig heeft, kan vaak wel oplopen en men moet zeker zijn dat het ook effectief droog is vooraleer men het gaat overschilderen. Wel is het veruit de goedkoopste oplossing, na het onbewerkt laten van de gewelven. Het pleisterwerk wordt meestal machinaal aangebracht waardoor de stukadoor snel kan tewerk gaan. Bovendien kan het in elke stijl en dus elk interieur voorkomen.

Ook gipsplaten zijn een optie, al zeker in de zin van een vals of verlaagd plafond. In dat geval worden er een draagstructuur aangebracht waarin de platen komen te liggen.

Hout

Hout geeft je interieur in het algemeen een natuurlijke, warme uitstraling. Op een sterke onderstructuur, doorgaans ook in hout, worden dan planken bevestigd. Via een simpel tand- en groefsysteem passen ze snel in elkaar. 

Je kan de natuurlijke structuur van de houtsoort altijd behouden, maar hout leent zich tot allerhande bewerkingen. Je kan het verven, oliën, lakken, kerven en nog veel meer. Dit heeft tot gevolg dat je volledig je eigen ding kan doen, en dat unieke plafond kan creëren. Daarnaast biedt hout een geschikte akoestische isolatie, om dat warme en gezellige gevoel nog wat te versterken. Hout is minder geschikt in vochtige ruimtes, maar wanneer je dit toch wil gebruiken, opteer je best voor de hardere, stabielere houtsoorten.

Hout is een natuurlijk product, wat ervoor zorgt dat het “ademt”. Zo is het namelijk gevoelig aan veranderende warme en koude temperaturen, waardoor het mee uitzet en inkrimpt. Zorg er dan ook voor dat de planken enige ruimte ruimte hebben om zich te kunnen aanpassen aan de temperaturen. Om diezelfde reden doe je er goed aan om het al voor de plaatsing te laten acclimatiseren aan de ruimte waarin ze wordt geplaatst.

Metaal

Bij het plaatsen van metalen latten gaat men gelijkaardig te werk als bij het plaatsen van een houten plafond. Er wordt een onderstructuur gebruikt waarop of waarin dan de overwegend aluminium latten, tegels of platen worden bevestigd. 

De aluminium platen of latten heb je in alle breedtes, lengtes, afwerkingsmogelijkheden, kleuren en stijlen wat je een ruime vrijheid geeft om mee te werken. Dit maakt het mogelijk om ook extra isolatie, vochtwering en geluiddempers toe te voegen. Alles wordt uiteindelijk toch op voorhand vervaardigd, naar jouw persoonlijke voorkeur. Zo kan men je plafond snel en eenvoudig installeren.

Niet enkel het uiterlijk van de aluminium bedekking zelf is van grote esthetische waarde. Daarnaast kunnen alle leidingen, kabels, verlichting en luchtafvoer makkelijk worden verstopt. Ook de dragende constructie is overigens meestal niet zichtbaar. Een geheel dat makkelijk is in onderhoud.

Voor een hoop voordelen betaal je uiteraard wel net iets meer. Het prijskaartje van je metalen plafondbekleding kan dus al gauw oplopen, afhankelijk van de extra opties die je erbij wil. Daarnaast heeft het wel een modern, maar vaak kil en industrieel uiterlijk.

Kunststof

PVC-panelen vind je in alle vormen, lengten, structuren en kleuren. Bovendien kan je ze op verschillende manieren bevestigen aan je plafond: in een dragend systeem, gehecht aan een onderstructuur met lijm, nagels, schroeven, etc. Deze veelzijdigheid qua materiaal en bevestiging maakt het een graag geziene gast in elk huis. 

Naast de veelzijdigheid is ook het gebruiksgemak een pluspunt. Kunststofbekleding, of het nu platen, tegels of latten zijn, kunnen snel worden geïnstalleerd én afgewerkt. Ook qua onderhoud is de klus zo geklaard. Het is bovendien erg duurzaam materiaal dat ook na verloop van tijd geen barsten of gaten vertoont. 

De draagkracht en stevigheid van de kunststof laten soms wel de wensen over. Men raadt aan om geen al te grote elementen of zware verlichting te gebruiken om de platen zoveel mogelijk te sparen. Een ander nadeel komt voort uit de aard van de stof. Ondanks de vele mogelijkheden en opties gaat het nog steeds om een kunststof. Dit kan tot gevolg hebben dat het plafond er erg onnatuurlijk uitziet, wat misschien niet bijdraagt tot het uitzicht of de gezelligheid.