Soorten (spanplafond)
Een spanplafond bestaat doorgaans uit één van twee materialen: pvc en polyester. Het grootste verschil zit in de manier waarop het wordt aangebracht.
Pvc
Een opgespannen verlaagd plafond met pvc bestaat uit een folie en een soort constructie waarop de pvc-folie wordt vastgemaakt. Op de plaats waar je het spanplafond wilt leggen, wordt het klemsysteem, ook wel harpoensysteem, op de muren gemonteerd. Hierop komt de folie te liggen, die door middel van een hittekanon opgespannen wordt. De warmte die door het hittekanon wordt verspreid, zal het doek immers doen uitzetten en versoepelen. Op die manier kan het makkelijk worden opgespannen en op de constructie worden geplaatst. Naarmate de temperatuur opnieuw afneemt, krimpt de folie opnieuw in waardoor die uiterst strak komt te staan. Omwille van de wijze waarop het spanplafond uit pvc wordt geplaatst, spreekt men ook van een warm plafond.
Pvc-plafonds zijn te verkrijgen in alle kleuren, met alle motieven en zowel in glans als mat. Door de manier van aanbrengen kunnen er wel steeds kleine naden te zien blijven, maar die vallen in realiteit amper op. Tot zo’n vijf meter is de kans op naden bovendien miniem. Vooral de kostprijs van deze plafondsoort doet velen ervoor kiezen. Die ligt merkelijk lager dan de variant in polyester. Het grootste nadeel is de kans op verkleuring en beschadiging. Dat laatste zal wel enkel gebeuren bij contact met scherpe objecten.
Polyester
Waar een warm plafond is, zal er logischerwijs ook een koud plafond zijn. Dat is het geval bij het polyester spanplafond. Die wordt opgebouwd uit een doek die doorgaans groter is dan de oppervlakte van het plafond. Hier hoeft het doek niet verwarmd te worden, noch hoeft het oude plafond te worden aangepast. Wel worden er muurprofielen geplaatst waarin het doek stap voor stap wordt gerold. Met een afgerond mes of spatel wordt het erg strak tegen het bestaande plafond getrokken.
In tegenstelling tot de pvc-versie zijn polyester spanplafonds enkel te verkrijgen in matte vorm. Het materiaal op zich is wel heel wat steviger dan pvc en toch gebruiksvriendelijker. Het is immers eenvoudiger om openingen te maken voor verlichting en decoratie, zonder de schrik dat het materiaal zal scheuren. Dit maakt het geschikt voor eender welke ruimte. Daarnaast zijn ze duurzaam en milieuvriendelijk. Ze bevatten enkel veilige bestanddelen en zijn grotendeels recycleerbaar. Polyester is overigens een brandwerend materiaal.
De voordelen ten opzichte van pvc vertalen zich ook wel in de prijs. De kostprijs van koude plafonds ligt doorgaans hoger.