Voor- en nadelen (spanplafonds)
Voordelen
Op het eerste zicht zijn spanplafonds volledig te vergelijken met gewone plafonds, met dat verschil dat ze eenvoudiger en goedkoper zijn op te plaatsen. Maar er zijn nog meer, minstens even interessante, voordelen te bespeuren na het plaatsen van een opgespannen plafond.
Decoratief
Een spanplafond geeft je alle mogelijkheden om je creativiteit de vrije loop te laten. Het gamma aan kleuren en motieven is zo uitgebreid dat er voor ieder wel wat wils te vinden is. Monochrome grote vlakken, matte of glanzende oppervlakken, spiralen, geometrische figuren, graffitiwerken of tijgerprint (ja, tijgerprint): het kan allemaal.
Spanplafonds geven je ook minder courante mogelijkheden. Zo kan je werken met reliëfverschillen en lichteffecten. Door de verlichting boven de kunststofdoeken te hangen,kan je spelen met het licht. Zo kan je bijvoorbeeld sfeervolle verlichting combineren met decoratieve patronen om je leefruimte tot een heel ander niveau te tillen.
Gemakkelijk
Stel nu dat je niet tevreden bent over de geplaatste verlichting of je bent uitgekeken op de tijgerprint (ja, opnieuw tijgerprint). Geen probleem, want net zoals spanplafonds makkelijk en snel te installeren zijn, zijn ze even makkelijk te demonteren. Zo kan je binnen de kortste keren je plafond vervangen en je kamer een andere uitstraling geven.
Bovendien zorgt de eenvoudige installatie ervoor dat je door het beperken van de werkduur ook de kosten kan drukken. Door de efficiëntie ervan hoef je je zelfs je meubels niet te verzetten, en kan je naast je geld ook je rug sparen.
Onderhoudsvriendelijk
Een plafond met opgespannen kunststofdoek is in essentie glad van oppervlak. Zelfs met een matte kleur of een ruwer gevoel zal het doek door de opspanning hard en glad aanvoelen. Dit zorgt ervoor dat het volledig afwasbaar is met een stoffen doek en water. Bijtende producten of schuurborstels worden afgeraden.
De gebruikte kunststoffen laten vocht, vlekken, rook en vet geen kans en stoten ze gewoon af. De strakke structuur maakt het plafond immers poriënvrij en waterdicht. Dit zorgt er tevens voor dat spanplafonds, ietwat tegen de logica van een ‘doek’ in, erg geschikt zijn voor vochtige kamers.
Doordat de installatie gebeurt zonder veel breekwerk komt er weinig gruis en stof vrij. En aangezien alle kleuren, motieven en printen al in het doek zitten verwerkt, komt er ook geen extra afwerking aan te pas zoals schilder of plakwerk. Zo kan ook het opkuisen achteraf tot een absoluut minimum worden beperkt
Functioneel
Naast hun beschermende werking tegenover allerhande vuil zijn de sterke doeken ook bestand tegen brand, scheuren, barsten en allerhande andere beschadigingen. Dat zorgt ervoor dat een spanplafond een levensduur heeft van 25 à 30 jaar. De stevige, dichte structuur van het spanplafond maken dat het zelden tot nooit zal moeten vervangen worden, tenzij je dat zelf wilt. Om diezelfde reden is het plafond ook erg geschikt om allerhande schuine of gebogen oppervlakken aan te pakken.
Daarnaast heeft het ook een hoge akoestische waarde. De akoestiek zal door het opgespannen doek vaak beter zijn dan bij een gewoon plafond. Bovendien zijn er tal van extra opties die ervoor zorgen dat die isolerende werking van het doek wordt uitvergroot. Zo kan er een laag isolatiemateriaal boven het doek worden gelegd. Geluidstrillingen worden zo doorheen kleine gaatjes in het doek geleid en geabsorbeerd door de isolatielaag. Diezelfde laag kan naast akoestisch ook thermisch isolerend zijn.
Nadelen
Zoals bij alles is er ook een keerzijde aan spanplafonds, zij het dan een beperkt nadelige. Het hele principe van een spanplafond is dat het heel strak wordt opgespannen zodat het steevast op zijn plaats blijft. Dit betekent ook dat wanneer er gaten worden ingemaakt voor verlichting of bepaalde decoratieve elementen of structuren, men deze niet kan aanpassen. De openingen in het doek en dus de bijhorende elementen zullen op die plaats moeten blijven. Wil men de verlichting verplaatsen, dan zal men ook het doek moeten vervangen. Zoals eerder al aangekaart, kan dit wel heel snel gaan.
Die openingen in het doek zullen ook wel nodig zijn wil men effectief iets aan het plafond bevestigen. Het spanplafond laat immers niet toe dat een of ander object aan het doek zelf wordt gehangen, aangezien het dan zou beginnen doorhangen. Denk dus heel goed na over wat precies waar moet komen vooraleer je je spanplafond installeert.
Hoewel men regelmatig spreken over hoe je best je spanplafond plaatst, of hoe eenvoudig het is om het te vervangen, moet men goed weten dat dit heel snel en eenvoudig is voor vakmannen. Het plaatsen van het doek laat je dan ook best aan hen over. Door de nauwkeurigheid waarmee zo’n doek moet worden opgespannen om de allerbeste kwaliteit te kunnen garanderen, is een kleine fout immers snel gemaakt.