Ramen & deuren
Ramen

Beglazing

Naast de profielen van je ramen, zal je natuurlijk ook nog de eigenlijke beglazing nodig hebben. Tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen (studio’s, eengezinswoningen en appartementen) minstens dubbel glas hebben. De verplichting geldt enkel voor leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers. Ga je meteen voor hoogrendementsglas, dan kan je onder bepaalde voorwaarden een premie aanvragen. Ben je niet in orde met deze wetgeving, dan kan je strafpunten krijgen: 3 voor 1 raam met slechts enkel glas en 9 voor meer dan 1 raam met enkel glas. Vanaf 2023 verandert dit naar 9 en 15. Bij 15 strafpunten kan je woning ongeschikt worden verklaard.

Enkel glas

Als raam komt dit glas enkel nog voor in oude huizen, want de isolatiewaarde is bijzonder laag, zowel voor geluid als warmte. Er is dan ook zeer veel condensatie bij dit type glas. Het wordt bijna uitsluitend nog gebruikt om glas in binnendeuren te vervangen. Vanaf 2020 mag enkel glas niet meer in de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van woningen aanwezig zijn.

Dubbel glas

Dubbel glas bestaat uit 2 glasplaten met daartussen een luchtdichte ruimte met een zo droog mogelijke lucht als isolerende laag. De warmte wordt door deze laag niet goed doorgegeven en zorgt er dus voor dat je minder warmteverlies hebt dan bij enkel glas. De thermische isolatie bij dubbel glas is nog steeds beperkt, waardoor ook dit type glas niet erg vaak meer gebruikt wordt.

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas heeft een hoger rendement dan dubbel glas. Deze zijn hetzelfde qua opbouw, met dat verschil dat er een dun metalen laagje wordt aangebracht op de binnenzijde van een van de glazen platen en dat de luchtlaag vaak bestaat uit een inert gas. Het metalen laagje houdt stralingswarmte tegen en is bijna onzichtbaar. De isolatiewaarde van dit type glas is meteen een stuk hoger.

Drievoudig glas

Het dikste glas is een hoogrendementsglas met 3 glasplaten en 2 spouwen. Deze heeft 2 metalen coatings waardoor de thermische isolatie waarde nog hoger ligt dan bij hoogrendementsglas. Het is het meest geluiddicht van alle opties. Je hebt hier wel dikkere profielen voor nodig door het zware glas en het glas houdt ook iets meer zonlicht tegen.