Dak
Dakbedekking

Bitumen

Bitumen is nog steeds de grote nummer 1 onder de dakbedekking bij platte daken, ondanks de concurrentie van EPDM. In de volksmond bekend als roofing, wordt het materiaal al tientallen jaren gebruikt als dakbedekking.

Bitumen heeft een basis van aardolie, waar petroleum, benzine en diesel worden uitgefilterd. Wat overblijft is het zwaarste bestanddeel, bitumen. Tegenwoordig wordt het bitumen elastischer gemaakt door de toevoeging van polyester, glasvezels of kunststofvezels.

Bitumen wordt geleverd in lange stroken die worden uitgerold en tegelijk aan het dakoppervlak worden gebrand. De stroken overlappen elkaar zodat er gaan gaten ontstaan en worden ook aan mekaar gebrand. Het materiaal smelt tegen de grond en hecht zich zo vast in de kleinste kieren.

Voordelen

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is bitumen een milieuvriendelijk en duurzaam materiaal. Het bestaat voor een groot deel uit gerecycleerde stoffen en is dan ook zelf recycleerbaar. Mits het correct is gelegd kan het tot 30 jaar meegaan.

Bitumen is uitermate vuurbestendig en brandveilig, wat logisch is aangezien men het aan het dakoppervlak brandt. Maar ook door dat andere element, water, laat roofing zich niet kennen. Doordat de roofing zo aan het dak is gehecht, zal er geen sprake zijn van vochtinsijpeling. Bovendien kan men heel gedetailleerd afwerken waardoor men alle soorten dakvormen en alle dakelementen gemakkelijk waterdicht kan maken.

Het plaatsen, herstellen en vervangen van een bitumendak gaat snel en zonder veel problemen. Dit en de toegankelijkheid van roofing als materiaal zorgt ervoor dat dit dak het meest voordelige is onder de platte daken. Gemiddeld rekent men tussen de 45 en 60 euro per vierkante meter.

Tenslotte valt een dak met roofing efficiënt te isoleren. In dat geval zal men de isolatie op het dakoppervlak plaatsen, waarover het bitumen wordt gelegd.

Nadelen

De plaatsing van het bitumen is niet zonder gevaar. Ondanks het brandveilige karakter van de stof wordt er wel steeds gebruik gemaakt van vuur. Het is dan ook aangewezen om dat te laten doen door een ervaren vakman. Bovendien legt men het bitumen in stroken en lagen, en komen er dus veel naden aan te pas. Dit zorgt ervoor dat dat er meer risico is op lekken.

Een plat dak met roofing moet jaarlijks gecontroleerd en onderhouden worden. Naast het nakijken van de naden en de dichtheid van de roofing, zal men het dak en de dakgoten ook moeten reinigen. Een vuil en vol dak beperkt een vloeiende waterafvoer wat de waterdichtheid van het platte dak kan schaden. Roofing is bovendien niet wortelbestendig waardoor het kwetsbaar is voor ingroeiende wortels.

Blazen onder de roofing zijn een vaak voorkomend probleem en een teken dat er waterdamp onder zit. Snel oplossen is boodschap want anders kunnen er scheuren ontstaan die de hele dakconstructie aantasten.

plat dak

SBS roofing

Aan dit type bitumen heeft men styreen butadieen styreen toegevoegd, een rubberachtige vloeistof die de roofing extra elastisch maakt en een grote hechtkracht heeft. Deze roofing kan gebruikt worden voor elke dakondergrond, en kan probleemloos mee uitzetten of krimpen. Bijna altijd zal men SBS roofing bedekken met grind, omdat de elasticiteit ervoor zorgt dat het bitumen poreus wordt.

APP roofing

Hier voegt men atactisch polypropyleen, een elastische kunststof, aan toe waardoor het beter bestand is tegen extreme temperaturen en uv-stralen. Het is minder geschikt voor ondergrond met materiaal dat makkelijk krimpt of uitzet. Het is wel goedkoper dan SBS roofing.