Groendak
Ecologisch is in, en dat is zeker en vast een goede zaak. Weet je niet meteen waar er nog ruimte is om nog dat tikkeltje groener en energiezuiniger te kunnen worden? Misschien is een groendak wel iets voor jou. Deze dakvorm is niet enkel heel milieuvriendelijk maar ziet er nog eens goed uit ook. De mogelijkheden zijn bijna niet bij te houden.
Een groendak is een soort kleine plantentuin die bovenop je dak komt, en als het ware de dakbedekking uitmaakt. Ze maken van je anders grijze dak een stukje groene oase dicht bij huis. Maar daarbovenop maken ze je huis ook energiezuiniger en meer ecologisch.
Zo’n ecologisch dak zal steeds voorzien zijn van bepaalde vegetatie. Vaak bestaat dit uit mossen, kruiden en grassen zoals het geval is bij de extensieve groendaken. Maar men kan nog verder gaan en een complete daktuin aanleggen (intensief groendak), met struiken en zelfs bomen. Hoe dan ook, de voordelen van deze dakbedekking voor jezelf en je omgeving zijn amper bij te houden.
Voordelen
Milieuvriendelijk
De ecologische impact van een groendak kan op verschillende vlakken worden ervaren. In de eerste plaats slaat het veel neerslag op. Daardoor vloeit water maar geleidelijk af naar de riolering waardoor wateroverlast wordt beperkt. Bovendien zal er ook minder regenwater in de grond verdwijnen. Ongeveer 50% ervan wordt gebruikt door de vegetatie en komt via verdamping terug in de lucht terecht. Via speciale constructies kan men mogelijks de rest van het water recupereren en zelf terug gebruiken.
Groendaken hebben daarnaast ook een klimaat- en luchtzuiverende functie. In de eerste plaats verminderen ze de uitstoot van CO2. De vegetatie neemt de vervuilende deeltjes op en vervangt ze door frisse lucht. Ook fijnstof wordt opgenomen en gefilterd. Bovendien zal ook het klimaat in de stad verbeteren bij een toename van de hoeveelheid natuur. Groendaken nemen warmte op en ‘zweten uit’, waardoor ze fungeren als een soort airco.
Bovendien kunnen de daken dienen als broedplaatsen voor vogels, of onverwachte pareltjes ten voordele van de biodiversiteit. Denk maar aan de bestuiving van vlinders en bijen.
Bescherming
Je dakbedekking zelf wordt beschermd door een dikke laag van zand en vegetatie. Zo kunnen de uv-stralen, neerslag en eventuele andere weersomstandigheden het onderliggende membraan niet bereiken. Als resultaat heb je een dak dat tot 100% langer meegaat.
Door de grote hoeveelheid neerslag dat de flora opneemt, zal je dak vochtiger en koeler zijn. Zo is je hele woning sterker beveiligd tegen eventuele uitslaande brand. Dat komt overigens ook het rendement van zonnepanelen ten goede. Zonnepanelen presteren beter bij lagere temperaturen en een groendak kan hen dit geven. Zonnepanelen creëren dan weer schaduw wat de groei van bepaalde vegetatie kan bevorderen.
Uitzicht
Louter esthetisch gezien kan men niets aanmerken op groendaken. Een stukje natuur op een minder voor de hand liggende plaats kan die rust geven die men anders niet heeft. Bovendien past de meeste vegetatie zich aan naargelang de seizoenen veranderen, waardoor je telkens een ander uitzicht hebt.
Isolatie
Een groendak zal op zich minder geluid maken dan eender welk ander dak. De neerslag komt terecht op een zacht tapijt van planten en bloemen. De geluiden van buitenaf moeten op hun beurt een weg banen doorheen de dikke laag die het dak bedekt, waardoor de buitenwereld net iets stiller lijkt te zijn. De rust die een groendak sowieso al uitstraalt wordt door de akoestische isolatiewaarde enkel meer in de verf gezet.
In de zomer zal een groendak de warmte tegenhouden en een constante temperatuur blijven houden, waar het in de winter zorgt voor extra isolatie en de warmte dat het overdag heeft opgeslagen zal afgeven. Dit maakt het ook nog eens het ideale isolatiemateriaal.
Nadelen
Groendaken trekken dieren aan, en dat is deel van de charme. Soms kan dit er wel voor zorgen dat vogels en knaagdieren tussen de vegetatie en dus in de beschermende lagen op zoek gaan naar dingen om te eten. Op die manier kunnen ze niet enkel de vegetatie beschadigen maar ook eventueel de dakbedekking.
Een goed afgedekt dakoppervlak is dan ook een must. Ook al omdat een groendak nu eenmaal niet gemakkelijk te herstellen is. De dikke, gestructureerde laag is opgebouwd volgens een bepaald plan en men moet al ver gaan zoeken eer men een eventueel lek zal terugvinden. Ook regelmatig onderhoud zal nodig zijn om problemen te voorkomen, hoewel dit vrij snel kan gaan en zich beperken tot het nagaan van de risicofactoren en het verwijderen van onkruid.
Je kan natuurlijk kiezen hoe groots je het project opvat, maar over het algemeen is het aanleggen van een groendak geen goedkope bedoening. Wat het wel is, is een investering. De voordelen die je eruit haalt op vlak van energiebesparing en ecologische vooruitgang zijn amper te schatten. Op termijn zal zullen de kosten dan wel terugverdiend worden. De initiële kost kan hoog oplopen.
Tenslotte nog een laatste aandachtspunt: een groendak is zwaar. Wie zich er een wil aanschaffen moet op voorhand goed weten of de dakconstructie die hij voor ogen heeft, of al bezit, in staat is om het hele dak te dragen. Overleg dus goed op voorhand met je architect of andere betrokken partners.