Types
Het onderdak is het voornaamste deel van het dak op vlak van waterdichtheid. Het beschermt het dak tegen insijpelend water en voert condensatie af. Om dit te kunnen moet het dak bovendien dampdoorlatend zijn. Dit alles vinden we terug in de drie types daken die vandaag de dag het meeste voorkomen.
Stijve panelen
Dit onderdak is opgebouwd uit panelen van 7 à 8 centimeter breed met een erg lange levensduur. Ze worden grotendeels samengesteld uit houtvezels of geperste cementvezels. De platen zijn waterdicht en regelen eventueel het insijpelde en condenserende vocht. Door hun stijfheid en dikte zijn ze bovendien geschikt om extra isolatie te voorzien en bieden ze een betere bescherming tegen overhitting. Om diezelfde reden zullen ze het dak wel dikker en zwaarder maken. Dit type onderdak is wel duurder dan de andere soorten.
Soepele platen
Deze panelen zijn opgebouwd uit synthetisch materiaal in combinatie met polyethyleen en polypropyleen. Ze zijn voorzijn van microscopische perforatie wat het damp doorlaten vergemakkelijkt. Soepele panelen zijn goedkoper dan hun stijve tegenhanger, maar ook beperkter in kwaliteit. Ze zijn waterdicht en bestand tegen schimmels. Bovendien zijn ze lichter dan stijve panelen, wat de installatie eenvoudiger doet verlopen.
Onderdakfolie
Onderdakfolie of -membranen bestaan uit een soepel membraan van synthetische materialen zoals polyester en polypropyleen. Daarnaast voegt men er kunststofvezels aan toe om het geheel wat steviger te maken. Onderdakfolie is ruim de goedkoopste en makkelijkste optie qua onderdak. Het grote nadeel is wel dat het vrij fragiel is en makkelijk kan scheuren. De meer kwalitatieve folies zullen voorzien zijn van kleine microperforaties die ook hier het doorlaten van damp in de hand werken.
Laat je zeker niet vangen aan plastieken onderdakmembranen. Plastic is niet doorlatend waardoor er geen verplaatsing van damp kan plaatsvinden. Dit kan zorgen voor schimmels, vochtproblemen en meer.