Materialen
Niet enkel de soort dakgoot is van belang voor de regenwaterafvoer en uitstraling van je dak. Ook het materiaal speelt een rol daarin. Oorspronkelijk werden de meeste goten gemaakt van zink maar door de toenemende prijs en de opkomst van andere materialen, werd het gamma al snel uitgebreid.
De meest gebruikte materialen kunnen bovendien gebruikt worden voor zowat elke soort dakgoot. Je moet dus zelf kiezen welke soort jouw voorkeur krijgt. Daarbij zal je je vooral moeten baseren op de levensduur, het onderhoud en de prijs van het materiaal.
Zink
Tot enkele jaren geleden was het gebruik van zinken dakgoten bij woningen sterk gedaald. Doordat ze heel hard in waarde waren gestegen, keek men naar andere, goedkopere materialen. Intussen is die tendens weer omgekeerd en zijn zinken goten opnieuw erg in trek. Dit zorgt ervoor dat het nog steeds het meest voorkomende dakgootmateriaal in België is.
De voordelen van zink zijn dan ook duidelijk: het is een stevig materiaal, geeft je woning een strakke, mooie uitstraling en heeft een erg lange levensduur. Daarbij zijn ze onderhoudsvriendelijk en makkelijk te herstellen bij schade. Ten slotte zijn ze bestand tegen vorst en harde weersomstandigheden.
Tegenover de vele voordelen staat wel een hogere prijs. Vooral in vergelijking met polyester en kunststof loopt de prijs hoog op. Voor een dakgoot uit zink betaal je gemiddeld dertig euro per lopende meter. Een ander nadeel is dat de afzonderlijke stukken dakgoot aan elkaar worden gesoldeerd en op rond die naden gevoelig zijn voor schade door temperatuurverschillen. Regelmatige controle is dus een must.
Pvc
Wie opteert voor een dakgoot van pvc kiest voor de goedkoopste oplossing. Niet enkel qua directe kostprijs maar ook op vlak van installatie hoef je het minste te investeren bij dakgoten uit pvc. Het plaatsen van de buizen gaat immers erg snel en met gemak. Verschillende stukken worden namelijk aan elkaar bevestigd met behulp van rubbers. Dit zorgt er wel voor dat ze op termijn kunnen gaan doorhangen of lekken.
Pvc heeft de kortste levensduur van alle materialen. Het is erg gevoelig voor temperatuurschommelingen, verkleuring en gewicht. Het wordt meestal dan ook enkel gebruikt voor kleinere (bij)gebouwen. Door de lage prijs en mindere kwaliteit wordt er aangeraden om bij beschadigingen gewoon de buizen te vervangen door nieuwe, in plaats van ze te herstellen. Een dakgot uit pvc vind je al voor 15 euro per meter.
Aluminium
Waar je bij zink nog rekening moet houden met naden, is dit probleem bij aluminium niet van toepassing. Die worden namelijk in één geheel worden gebogen en geplaatst. Op die manier heeft het geen zwakheden.
De grondstof aluminium is best duur in vergelijking met andere materialen maar doordat het zo snel en makkelijk kan worden geplaatst, bespaart men wel wat tijd en werklast. Op die manier kan de prijs toch nog ietwat worden gedrukt tot zo’n dertig euro per meter.
Koper
Ga je liever de luxueuzere toer op, dan zijn koperen dakgoten misschien wel iets voor jou. Koper geeft je woning meteen die rijkere uitstraling. Bovendien is het materiaal veruit het meest duurzame met een levensduur die geen gelijke vindt. Want nog meer dan er mooi uitzien, is koper ook gewoon een materiaal van hoge kwaliteit. Desondanks heeft het wel een grote kans dat het verkleurt tot een groene schijn.
Naast de hoge prijs van minimaal 40 euro per meter worden koperen dakgoten ook aan elkaar gesoldeerd, wat hen net zoals bij zink de kans geven dat er lekken ontstaan. Aan de andere kant vereist koper wel amper onderhoud.
Polyester
Polyester dakgoten bestaan net zoals aluminium meestal uit één stuk en zijn ze erg licht zodat ze makkelijk en snel kunnen worden geïnstalleerd. Dit zorgt er ook voor dat lekken in principe niet mogelijk zijn. Bovendien zijn ze erg sterk qua materiaal en niet erg duur. Voor gemiddeld 20 euro per meter kan je polyester dakgoten aanschaffen. Anderzijds moet je bij beschadigingen wel meteen de hele dakgoot vervangen.
Roestvrij staal
Voor dakgoten uit roestvrij staal betaal je heel wat geld, ca. 75 euro per meter. In ruil daarvoor krijg je wel topkwaliteit en een unieke, moderne look. Ze zijn bestand tegen temperatuurschommelingen, corrosie, weersomstandigheden en zo veel meer. Bovendien gaan ze erg lang mee en zijn ze makkelijk te onderhouden. Een goeie investering voor wie nog voldoende budget over heeft en wil inzetten op duurzaamheid.