Dak
Dakgoot en afvoer

Regenpijp

Met een regenpijp wordt de buis bedoeld die aan de dakgoot of een plak dak is bevestigd en als doel heeft om regenwater af te voeren naar de riolering of een infiltratiesysteem. Soms spreekt men ook wel van een hemelwater- of regenwaterafvoer. De regenpijp heb je in verschillende vormen, materialen en groottes. Meestal volgen ze het materiaal van de dakgoot om één gestroomlijnd geheel te krijgen. Ook de vorm, rond dan wel ovaal of vierkant, volgt de dakgoot.

Opbouw

Een regenpijp kan je hebben in een ronde of een vierkante regenpijp. Een rechte regenbuis kan ook in de muur worden verwerkt in plaats van enkel ertegen. Daarvoor zal men een opening moeten voorzien bij de metselwerken. Meestal zal men gebruik maken van een ronde buis die men met beugels bevestigd aan de buitenmuur. Ze sluit meteen en nauwkeurig aan op de dakgoot zodat er geen lekkages kunnen voorkomen. Dit is ook belangrijk om de druk van het stromende water te beperken wanneer het de regenpijp binnenkomt. Doet men dit niet dan kan het water langs de muur naar beneden lopen waardoor er vochtproblemen en corrosie kunnen ontstaan. Het beperkt ook de schade aan bijvoorbeeld de tuin en de bestrating.

Een regenpijp kan ook uitmonden in een regenton zodat het verzamelde water kan dienen om te gebruiken voor bijvoorbeeld het toilet door te trekken of de tuin te voorzien van water.

zijkant dak

Materialen

Regenpijpen vind je in verschillende materialen maar meestal zal het overeenkomen met het materiaal van de dakgoot. Er zijn mogelijkheden waarbij verschillende materialen worden gecombineerd.

  • Zink is duurzaam en bestand tegen corrosie en veranderende weersomstandigheden. Dit maakt het uiterst geschikt om een regenpijp uit te vervaardigen. Een minder punt is misschien dat je het sowieso moet combineren met een zinken dakgoot omdat de stukken aan mekaar worden gelast. Bovendien is het kwetsbaar voor zure regen.
  • Koper wint op vlak van duurzaamheid de strijd tegen de andere materialen. Daarnaast is het ook erg makkelijk te plaatsen. Qua nadelen zien we vooral de hoge prijs en de groene verkleuring die na verloop van tijd zal optreden.
  • Kunststof, met name pvc, heeft zijn populariteit voornamelijk te danken aan de lage prijs en het gebruiksgemak. Het is immers snel en makkelijk te plaatsen. Ook zijn er heel wat hulpstukken voor te verkrijgen die even makkelijk kunnen gebruikt worden. Qua kwaliteit loopt het wel achter: het is niet sterk, is moeilijk te herstellen en niet bestand tegen temperatuurschommelingen.
  • Aluminium op zijn beurt is een licht materiaal dat niet veel onderhoud nodig heeft. Bovendien wordt een regenpijp uit aluminium uit één stuk gemaakt zonder enige vorm van naden. Zo kunnen er ook geen lekken voorkomen en kent het een relatief lange levensduur. Het grootste nadeel is dat het kan beschadigd worden door hagel en grind.
  • Tenslotte winnen ook staalplaten aan populariteit. Deze dienen meer als bekleding dan als echt bouwmateriaal. Het maakt de regenpijpen heel erg duurzaam. Door een bijkomende coating worden ze bovendien immuun voor uv-straling en erg makkelijk in onderhoud. Als bonus krijgt je regenpijp een iets luxueuzere uitstraling.