Rookkanaal
Het rookkanaal is een onderdeel van de schoorsteen en de schoorsteenpijp. Aangezien het vaak het enige nut van de schoorsteenpijp is, worden de twee ook vaak door elkaar gebruikt. Het rookkanaal is een kanaal, in welke vorm dan ook, waardoor rookgassen kunnen worden afgevoerd. Zo blijven de schadelijke gassen niet rondhangen in je woning, wat de luchtkwaliteit de hoogte doet inschieten. Boudewijn De Groot heeft ons decennia geleden al geleerd dat alles beter is als de rook om je hoofd is verdwenen. Het ideale rookkanaal zorgt daarvoor.
Kenmerken
Om ten volle te kunnen profiteren van een rookkanaal voldoet men best aan een aantal vereisten:
- Deze afvoerpijp moet zo loodrecht mogelijk worden geplaatst, zonder knikken en bochten. Zijn er toch bochten, dan gaan die best in een hoek van 45°.
- De binnenkant van de buizen zijn glad zodat rook- of stofdeeltjes niet te veel kunnen aanhechten.
- Verder kies je best voor ronde afvoerbuizen om de wrijving zoveel mogelijk te beperken.
- Tenslotte moet de diameter over de hele lijn hetzelfde blijven en mag de buis dus geen versmallingen hebben.
Materiaal
De gemetste schoorsteen kan gewoon dienen als rookafvoer. Meestal is ze al aanwezig en verder is ze ook goedkoop. Nadeel is dat ze veel onderhoud vergt, snel beschadigt en slecht isoleert.
Recent verkiest men dan ook roestvrij staal, inox, voor het vervaardigen van rookkanalen omwille van haar karakteristieken.
- De onderdelen van de schoorstenen uit het roestvrije staal worden op voorhand al gemaakt, zodat ze snel en gemakkelijk geïnstalleerd kunnen worden.
- Zelf kan het hoge temperaturen weerstaan.
- Bestand tegen corrosie en overmatige roetaanslag.
- Het heeft van nature uit een glad oppervlak, wat de afvoer van rook en lucht enkel maar ten goede komt.
- Het is wel duurder dan andere materialen.
- Waterdicht.
- Hoge isolatiewaarde.
Soorten
Enkelwandig
Dit rookkanaal bestaat uit een enkele buis die meestal de verbinding vormt tussen het rookkanaal in de schoorsteen zelf en het haardvuur, kachel, etc. Dit kanaal is niet zo efficiënt voor de afvoer van rook en helemaal niet brandveilig. Bovendien is ze slecht geïsoleerd met condens tot gevolg. Het dient louter als verbindingsstuk en mag niet door het dak worden getrokken.
Dubbelwandig
Dubbelwandige buizen bestaan uit een binnenbuis en een buitenbuis. Tussen deze twee buizen zit isolatiemateriaal, steenwol of glaswol, dat ervoor zorgt dat deze buizen brandveilig worden. Bij een nieuw rookkanaal wordt altijd een dubbelwandig systeem geplaatst.
Flexibel
In tegenstelling tot wat wordt aangeraden kan deze buis wel in bochten worden gebruikt of bij vernauwingen. Dit zal bijna altijd gebeuren in het kader van het herstel, de verbetering of de renovatie van een schoorsteen.