Grondwerken
Aanbrengen en afvoeren van grond(stoffen)

Wat is het nut van de digitale meter?

Neem je energieverbruik in handen

De digitale meter helpt je om je energieverbruik te sturen. Door de gegevens op te slaan en te analyseren kan efficiënter te werk gaan met je energieverbruik en, eventueel, -productie. Zo kan je aflezen wat je overdag en ’s nachts verbruikt, wat bepaalde toestellen verbruiken en produceren (bv. Zonnepanelen), etc.

De digitale meter kan worden verbonden met je domotica- of verwarmingssysteem. Op die manier krijgen ze ook vaak de naam “slimme meter” toegewezen. De slimme meter kan je rechtstreeks koppelen aan slimme huishoudtoestellen, om je leven nog makkelijker te maken en je verbruik zelf te doen dalen. 

Het is niet te ver gezocht om aan te nemen dat men in de nabije toekomst apps zal ontwikkelen om de digitale meter nog meer nut te geven. Het communicatiesysteem zal wel een minimale hoeveelheid elektriciteit verbruiken, die echter niet zal worden aangerekend.

Geholpen vanop afstand

Een ander groot voordeel van de digitale meter is dat je meterstanden niet meer manueel moet doorgeven. Alle gegevens worden op afstand gelezen. De slimme meter maakt een nauwkeurige en correcte berekening en stuurt alle info automatisch door naar netbeheerder Fluvius. Ook hier onderscheidt hij het dagtarief van het nachttarief. 

Op dezelfde manier kan men de meters aan- en uitschakelen vanop afstand. Dit zorgt ervoor dat alles snel en gemakkelijk verloopt en dat er geen bijkomende hoge kosten meer hoeven bij te komen zoals nu wel het geval is. Huisbezoeken door inspecteurs of installateurs worden zo beperkt tot een absoluut minimum en zullen enkel in uitzonderlijke situaties voorkomen. 

Er is verder geen nood meer aan aparte budgetmeters. De slimme meter geeft feedback over het energieverbruik. Dit geef energieleveranciers de nodige informatie om te werken met een systeem van voorafbetaling, wat een budgetmeter overbodig maakt. De budgetmeters zullen dan ook in de eerste fase al worden vervangen.

Veilig en betrouwbaar

Alle gegevens die via de digitale meter worden verstuurd worden versleuteld vanaf de vaststelling tot de verwerking in de centrale systemen. Ze blijven te allen tijde jouw eigendom en worden enkel gebruikt om een correcte factuur op te stellen. Het gebruik ervan voor andere doeleinden moet door het betrokken bedrijf expliciet worden aangevraagd en door jou worden geaccepteerd.

Digitale tellers zijn voorzien van een interne batterij. Door die batterij zal er steeds informatie kunnen worden doorgestuurd en hoef je geen aansluiting of stopcontact te voorzien om de slimme meter te laten werken. Dit wil ook zeggen dat de slimme meter niet vatbaar is voor stroomonderbrekingen en dus steeds gegevens zal kunnen blijven doorsturen. Bovendien zal je ze ook in donkere ruimtes kunnen raadplegen dankzij de steevast verlichte display. De batterij zelf heeft een levensduur van minimum 15 jaar.