Leidingen en nutsvoorzieningen
Weet je precies wanneer je zal starten met bouwen, maar heb je nog niet nagedacht over water of elektriciteit? Dan wordt dat toch hoog tijd. Bij de start van de werken is het namelijk aangeraden om te zorgen dat je alle nutsvoorzieningen aansluit. Dit is niet de moeilijkste zaak van de wereld, maar je bent er best vroeg bij. Zo contacteer je ook best de betrokken firma’s om zeker te weten dat alles tijdig in orde komt. Om te weten wie in je buurt de netwerkbeheerders zijn van alle nutsvoorzieningen, vraag je dit best na op de gemeente.
Vergeet niet dat je ook al voor de werken zelf zal gebruik moeten maken van elektriciteit en misschien wel water. Het is daarom van belang dat je minstens een voorlopige aansluiting hebt verkregen tegen wanneer de bouwwerken ook effectief van start gaan.
Om alles in goeie banen te leiden, vertellen we je graag al wat je precies zelf moet doen zodat je aansluiting met onder andere Fluvius, Telenet en Proximus zonder veel problemen kan plaatsvinden.
Graafwerken
Vooral minigravers nemen de opdracht voor hun rekening omdat zij sneller, gedetailleerder en soepeler te werk gaan dan de grotere hydraulische graafwerkers. Een eerste werk dat sowieso zal moeten gebeuren is het graven van een loodrechte sleuf tussen de rooilijn en de ingang van de energiebocht. Hierin moeten drie buizen komen met een diameter van minstens 80 mm. Die buizen verzorgen de aansluiting voor je water, elektriciteit en gas. De buizen komen uit in een put van minstens 1 kubieke meter, in de buurt van je energiebocht.
Zo’n energiebocht is een hulpstuk dat wordt geplaatst in de fundering en bestaat uit vijf aan elkaar bevestigde bochten. Het bestaat meestal uit kunststof en dient om het binnen brengen van de nutsleidingen te vergemakkelijken. Per bocht wordt er aangeduid over welke leiding het gaat: aardgas, telefoon, kabel, elektriciteit of water.