Proximus
De internetbehoeften zullen de komende jaren enkel nog toenemen. Om jou ook in de toekomst de best mogelijke ervaring te bieden, worden nieuwbouwprojecten in glasvezelzones end-to-end aangesloten op het netwerk van Proximus. Als je de aansluiting doet terwijl je aan het bouwen bent, spaart je bovendien heel wat kosten en moeite uit.
De aansluiting met Proximus gebeurt in drie stappen.
Plaatsing van een wachtbuis
Het merendeel van residentiële verkavelingen werd reeds proactief aangesloten op het netwerk van Proximus. In dat geval, wanneer de kabel in de straat aanwezig is, zorgt Proximus ervoor dat op openbaar domein
een put wordt gegraven ter hoogte van de wachtbuis zodat de aansluiting kan worden uitgevoerd.
Om de installatie mogelijk te maken van de invoerkabel die aangesloten zal worden op het publieke netwerk, moet er een wachtbuis geplaatst worden:
• graaf op het privédomein een rechtlijnige sleuf met een diepte van 60 cm tussen het gebouw en de rooilijn van de straat, loodrecht op de rooilijn. De sleuf voorzien voor andere nutsvoorzieningen kan eveneens worden gebruikt voor deze wachtbuis, op voorwaarde dat deze voldoet aan de hierboven vermelde regels;
• installeer in deze sleuf een wachtbuis van harde PVC met een gladde binnenwand. De buis heeft een diameter van minstens 50 mm en is voorzien van een trekdraad met een overlengte van 50 cm aan beide uiteinden;
• de wachtbuis loopt tot binnenin de woning, doorgaans via een energiebocht of een opening in het metselwerk;
• sluit de buiseinden hermetisch af met een afneembare stop;
• plaats een merkpaaltje aan de straatkant, ter hoogte van het uiteinde van de wachtbuis;
• zorg voor de waterafdichting tussen de wachtbuis (of de energiebocht) en de openingen in het metselwerk (funderingen, muren of vloertegels).
Indien de woning op de rooilijn wordt gebouwd, zal Proximus de wachtbuis met invoerkabel voorzien. Zorg voor de installatie van een energiebocht of –steen. In de woning dient er ruimte te worden voorzien voor het aansluitpunt.
Plaatsing van een telecombord
Voorzie een open ruimte van minstens 50 x 70 cm op de muur of op de gemeenschappelijk plaat (minimum 1,8 m hoog, 1,2 m breed en 18mm dik is). Dit noemen we het telecombord en bevindt zich:
• zo dicht mogelijk bij het punt waar de invoerkabel in de woning binnenkomt;
• naast het punt vanwaar de telecomkabels (interne ethernet-sterbekabeling) naar andere woonruimten vertrekken;
• op een binnenmuur of een geïsoleerde buitenmuur; beschut tegen stof;
• een hoogte van minstens 100 cm van de grond;
• voorzien te zijn van minstens 2 elektrische stopcontacten 230 V met aarding (één voor de voeding van de modem en één voor de wifi-router).
Het aansluitpunt glasvezel (ONTP) wordt op het telecombord geplaatst, daar waar de invoerkabel binnenkomt. Het wordt op het bord vastgeschroefd en verbonden met de invoerkabel.
Taken van Proximus
Taken uitgevoerd door Proximus:
• plaatsen en aansluiten van de invoerkabel op het publieke netwerk;
• lassen van de invoerkabel op de distributiekabel (in de straat);
• monteren van een aansluitpunt op het telecombord (afwerken introductiekabel)
Zodra de wachtbuis werd geïnstalleerd, brengt de bouwheer Proximus hiervan op de hoogte via het document “Aanvraag tot vooraanleg”. Stuur het ingevulde document naar het e-mailadres dat je terugvindt onder de rubriek “Lijst van e-mailadressen” (afhankelijk van waar je werf ligt). Proximus maakt vervolgens een afspraak met je om de invoerkabel te plaatsen.
[Bron: Proximus]