Uitgraven van putten
Een graafmachine graaft al eens … een put. Wie had dat zien aankomen? Je hebt wel net iets meer kennis en ervaring nodig om zo’n put te graven dan men misschien wel verwacht. Een grondwerker komt in contact met putten van verschillende aard.
De meest uitgebreide graafwerken zijn voorbehouden voor de bouwput. De put zal later in het bouwproject de funderingen en de gemetselde onderbouw bevatten zoals een kelder, een ondergrondse garage, etc. Er wordt bovendien een onderscheid gemaakt tussen een bouwkuip, die langs de zijkanten versterkt is met verticale wanden (oftewel darmwanden), en een open bouwput die niet is verstevigd.
Uitgraven betreft meestal een eerste laag van zachte aarde die bovenop een stevigere ondergrond ligt en over de hele oppervlakte van de te bouwen woning wordt verwijderd. De uitgegraven grond wordt grotendeels hergebruikt om alles achteraf opnieuw in te graven of voor de aanleg van de tuin.
Ook voor de aanleg van regenwaterputten, waterzuivering, rioleringen, septische putten, zwembaden en vijvers zal men in deze fase van de bouwwerken regelmatig al putten graven.
Prijs
De kosten die al die graafwerken met zich meebrengen hangen af van een aantal factoren. In de eerste plaats zal alles natuurlijk afhangen van de grootte van de gegraven put. De prijs van de put zal wel afnemen naarmate hij groter wordt. In verhouding daarmee staat verder de hoeveelheid rond de put die men zal moeten wegscheppen. De prijs hiervan wordt meestal berekend aan de hand van het aantal containers dat nodig is om de grond te vervoeren en weg te brengen.
De samenstelling van de grond is hierbij niet onbelangrijk. Sommige grondstoffen of materialen eisen meer werk of een speciale behandeling, waardoor de kosten ook snel oplopen.