Nivelleringswijze
Nivelleringswerken nemen vaak heel wat tijd in beslag. Harde ondergronden en betonbeddingen perfect effen maken en het precisiewerk dat nodig is om de juiste hellingsgraad te respecteren, vergen veel moeite en uiterste concentratie. Men gaat aan de slag met grote graafmachines, levellers en bulldozers. Soms zal daarvoor extra grond moeten worden aangevoerd.
De automatisering bij het egaliseren van bouwgrond neemt wel sterk toe. Men maakt daarbij gebruik van tal van hoogtechnologische snufjes die eventuele menselijke fouten beperken en veel nauwkeuriger te werk kunnen gaan.
Lasergeleid
De nieuwe norm is lasergeleid nivelleren. Het systeem is intussen al zo verspreid dat de meeste specialisten er gebruik van maken. Bij lasergestuurd nivelleren zal een machine worden uitgerust met een laser die grond en oneffenheden scant. De resultaten worden doorgegeven aan een vlakmaker die de grond op zijn beurt gelijkmaakt. Het blad van de vlakmaker dat zorgt voor de effectieve nivellering volgt dus de instructies van de laser en niet van de persoon die machines nog wel bestuurt. Het is niet enkel een makkelijker en snel alternatief, maar helpt ook bij een hele resem aan problemen die zich voortdoen tijdens het nivelleren. Bij lasergeleid egaliseren kan men de grond tot op 5mm afwerken. Het grootste nadeel aan deze werkvorm is dat het niet geschikt is voor terreinen met te veel glooiingen. Enkel bij al redelijk vlakke gronden, of terreinen met maximum twee hellingen is lasergeleid nivelleren en echte optie.
3D-station
Nog geavanceerder, en wel geschikt voor alle soorten glooiende terreinen, is het 3D-station. Dit is een volledig gerobotiseerd systeem dat helemaal zelfstandig aan het werk gaat. Er wordt een digitaal plan opgemaakt van de te egaliseren bouwgrond waarop de vormen en niveauverschillen ervan te vinden zijn. Het 3D-station wordt op het terrein opgesteld en krijgt enkele vaste referentiepunten ingesteld. Aan de hand van het plan en het grondstation en met behulp van gespecialiseerde software en gps zal een bulldozer autonoom te werk kunnen gaan. Het blad van de vlakmaker wordt dan gestuurd door de aanwijzingen van de software. Plotse veranderingen kunnen bovendien eenvoudig ter plaatse worden ingevoerd via een computer.