Afzonderlijke aannemers met toezicht architect
Wanneer je ervoor opteert om samen te werken met een architect zal je zelf alles kunnen bepalen. Hoe je woing er zal uitzien, welke materialen er worden gebruikt en hoe alles er zal uitzien. Elke stap en elke minuscule beslissing wordt door jou genomen. In dat proces wordt je bijgestaan door je vaste partner: de architect. Als je kiest voor gesplitste aanneming, kan je samen met hem op zoek gaan naar de geschikte aannemers voor elk onderdeel apart. Zo kan je gespecialiseerde vakmensen zoeken voor je ruwbouw, je dak, je ventilatie, je tuin, etc. Zij zullen elkaar opvolgen en vaak ook samen aan het werk zijn op de bouwwerf. Het is aan jou en je architect om hen en de werken te controleren en coördineren. In sommige gevallen wordt je ook bijgestaan door een veiligheidscoördinator.
Voordelen
Wanneer je werkt met verschillende aannemers, kies je doorgaans voor een goedkopere formule. Door zelf op zoek te gaan naar de geschikte aannemer kan je ook kiezen voor de goedkoopste vakman, of kan je verschillende experts met elkaar laten concurreren voor de beste prijs. Zo kan je voor elk onderdeel van je bouwproject de meest voordelige aannemer in dienst nemen. Als je bovendien ook de onderlinge coördinatie in eigen handen neemt, hoef je dit niet over te laten aan de architect en kan je nogmaals geld besparen.
Je hebt alle keuzevrijheid. Je kiest immers vrij je aannemers. Dit wil zeggen dat je vooraf weet met welke aannemers je te maken hebt. Je bekijkt hun referenties, offertes en eventueel getuigenissen van andere klanten. Je kan daarbij worden bijgestaan door je architect. Daarnaast kies je ook helemaal zelf welke materialen er zullen worden gebruikt en hoe elk element van je huis er zal uitzien. Je woning is namelijk geen standaardmodel maar een creatie van jou en jouw architect.
Nadelen
Bij gesplitste aanneming neem je zelf de controle en coördinatie over de werken en aannemers in handen. Dit is geen evidente taak. Het vergt een nauwkeurige planning en het is aan jou om toe te zien dat iedereen die planning volgt. Doordat verschillende aannemers elkaar opvolgen kan slechts één aannemer die het opgestelde schema niet volgt er al voor zorgen dat het hele bouwproces weken tot maanden vertraging oploopt. Hoe meer partners er betrokken zijn in het proces, hoe groter het risico op discussies. Vaak zal het de architect zijn die deze taak op zich neemt, maar ook dan blijft het aangewezen dat je toezicht blijft houden. Architecten werken vaak samen met dezelfde aannemers waardoor ze niet altijd even kritisch toekijken op de opvolging van de werken. Regelmatige vergaderingen of updates kunnen dan wat meer zekerheid bieden.
Deze formule is erg tijdrovend voor de opdrachtgever. In de eerste plaats moet je al op zoek gaan naar verschillende aannemers. Je weegt offertes tegen elkaar af, zoekt naar alternatieven en leest de referenties. Na het contacteren van verschillende aannemers en eventuele ontmoetingen kies je dan de beste opties. Op dit moment is er al heel wat tijd voorbijgevlogen. Eenmaal de aannemers aan het werk zijn, moet je ook de coördinatie verzorgen en toekijken op de correcte uitvoering van de werken. Samen met vergaderingen, het oplossen van problemen en het nemen van tussentijdse beslissingen kan ook dit heel wat tijd in beslag nemen.
In tegenstelling tot wanneer je werkt met één hoofdaannemer word je bij gesplitste aanneming als bouwheer niet beschermd door de wet Breyne. Dit betekent dat je geen vorm van bijkomende bescherming hebt bij eventuele problemen of fouten. Dikwijls gebeurt het ook dat aannemers de fout op elkaar afschuiven. Het financiële risico bij faillissement van één van de aannemers wordt anderzijds wel gespreid.
Het is bij wet verplicht een veiligheidscoördinator aan te stellen wanneer er verschillende aannemers tegelijk of achtereenvolgens werken uitvoert. Deze wettelijke bepaling geldt overigens zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten. De coördinator moet de mogelijke risico’s voor werklieden analyseren en voorzorgsmaatregelen nemen om die risico’s in te perken.