Duurzaam bouwen
In tijden waarin we ’s winters te maken krijgen met black-outs en er in de zomer warmte- na warmterecord sneuvelt, worden we ons ook steeds meer bewust van het klimaat en het milieu. In deze tijden is duurzaam bouwen dan ook aan een opmars bezig. Het is een concept dat steeds meer op de voorgrond treedt van vele beurzen en reclames maar de betekenis is niet altijd even duidelijk. We proberen je dan ook zoveel mogelijk hierbij te helpen.
Om een beter zicht te hebben op wat duurzaam nu juist bedoelt, roepen we de hulp in van een autoriteit op het vlak van definiëren: “de Dikke” Van Dale. Wat denkt hij van de hele zaak?
duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord😉
1. lang durend
2. weinig aan slijtage of bederf onderhevig
3. het milieu weinig belastend: duurzame energiebronnen wind, zon, waterkracht enz.; duurzaam produceren
Als we hem moeten geloven, en we durven niet anders, moeten we onder “duurzaam bouwen” verstaan: bouwen op zo’n wijze dat je lang, zonder veel slijtage aan je woning en zonder het milieu veel te belasten in het zelfde huis kan blijven wonen. Dat blijkt te kloppen. Met duurzaam bouwen streef je naar een comfortabele, gezonde woning, die een initiële investering vergt, maar op termijn die investering volledig terugverdient. Een manier van bouwen zonder of met een beperkte negatieve invloed op het milieu en je omgeving. En dat voor zo lang je dat zelf wilt.