Ik bouw
Financieel

Goedkoop (ver)bouwen doe je zo

Wie begint bouwen of renoveren weet dat het een duur grapje wordt. Natuurlijk heb je je daar goed op voorbereid, maar elke gespaarde euro is er toch een gewonnen. Wij geven je enkele tips om je droomhuis zo goedkoop mogelijk vorm te geven.

De bouwgrond
Controleer of je wel echt goede bouwgrond koopt. Als er tijdens de bouw plots afwijkingen naar boven komen, levert dat heel wat problemen op. Neem een architect of andere expert mee voor je een aankoop doet. Let er trouwens op of de grond volledig vlak is, dat vergemakkelijkt de bouw.

Het plan
Ga voor duurzaam en kwalitatief materiaal, maar laat overbodige luxe aan de kant liggen. Probeer ook de woning in zones te verdelen: verwarmde en niet-verwarmde. Zo hou je de warmte in je toekomstige woning op één plaats. Het is een slim idee om voor ramen en deuren de standaardmaten te kiezen, anders valt het buitenschrijnwerk duur uit. Op het dak kan je ook al besparen: een klassiek zadeldak is sowieso het goedkoopst.

Nog een kleine tip: vraag offertes aan bij verschillende aannemers voor je de eerste steen legt. Prijzen vergelijken is de boodschap!

De bouw
Zelf de handen uit de mouwen steken, is een enorme besparing. Alles zelf doen is geen goed idee (tenzij je er echt ervaring mee hebt), maar je kan de aannemer toch een handje helpen met relatief makkelijke klusjes. Zo bespaar je heel wat in werkuren. Maak wel duidelijke afspraken met je aannemer, om misverstanden te voorkomen. Ook handig: gebruik zelfbouwpakketten. Dan zorg je zelf voor de plaatsing van de verwarming, de elektriciteit, de ventilatie, het sanitair. Hard werk, maar het loont: je spaart tot 20.000 euro uit.

De afwerking
Niet alleen tijdens de bouw van je nieuwe thuis, ook in de afwerkingsfase is zelf het heft in handen nemen heel voordelig. Natuurlijk mag je nog een deel van het werk aan vakmannen en -vrouwen overlaten. Maar als je bijvoorbeeld ervaring hebt in tegels of vloeren leggen, is het toch handiger als jij het doet. En verven en behangen lukt niet-professionals ook. (Zij het misschien met wat oefening.)

De materiaalkeuze speelt een grote rol in hoeveel je in dit stadium bespaart. Een marmeren badkamer kost vanzelfsprekend een hele cent meer dan een porseleinen. Dat wil niet zeggen dat je voor materiaal van slechte kwaliteit moet kiezen, denk gewoon na over de mogelijkheden. Is het duurste van het duurste wel echt nodig?

Oh ja: het opruimen van de werf doe je beter zelf. Bespaart ook weer in werkuren.