Ik bouw
Werfinrichting

10 tips voor een veilige bouwwerf

Of je nu zelf op de werf staat of de bouw van je huis aan anderen overlaat, veiligheid is altijd het allerbelangrijkste. Het risico op een ernstig ongeval is groot. Hoewel je nooit kan uitsluiten dat er iets gebeurt, zijn er wel manieren om die kans te doen dalen.

Tip 1: Bijna te logisch om te zeggen, maar voor de zekerheid doen we het toch: ken de veiligheidsprocedures (en hou je er ook aan). Zijn er nog geen reglementen opgesteld? Doe dat dan zo snel mogelijk.

Tip 2: Bescherm jezelf. Neem geen onnodige risico’s én zorg voor beschermingsmiddelen. Denk maar aan helmen, handschoenen, veiligheidsschoenen, gehoorbescherming, veiligheidsbril, kniebeschermers, elleboogbeschermers, enzovoort.

Tip 3: Bescherm anderen. Werkmannen en -vrouwen kennen over het algemeen wel het klappen van de zweep, maar komt je onervaren schoonzus een handje toesteken? Licht haar dan goed in over de veiligheidsprocedures en zorg dat ze beschermd is.

Tip 4: Let op kleine dingen. Gewoon al een verkeerde tilhouding leidt soms tot blessures.

Tip 5: Hou je hoofd erbij, ook al ben je met een langdradig karwei bezig. Neem eventueel pauze om weer bij zinnen te komen.

Tip 6: Bestudeer machines, materialen en gereedschap waar je nog nooit mee gewerkt hebt. Lees de handleiding en test ze even voor je aan het echte werk begint. Gebruik nooit gerief dat niet in goede staat is.

Tip 7: Neem rustig de tijd voor elke klus. Als alles rapraprap moet gebeuren, gaan de veiligheid en de werkkwaliteit achteruit.

Tip 8: Kijk uit voor asbest. Ben je een oud huis aan het verbouwen, dan is de kans groot dat je het kankerverwekkend materiaal tegenkomt.

Tip 9: Is je werf groter dan 500 vierkante meter? Of werk je met 2 of meer aannemers? Dan moet je een veiligheidscoördinator aanstellen. Die gaat na of alles wel veilig loopt op de werf en of het ontwerp van je huis safe is.

Tip 10: Zorg ervoor dat niemand alleen op de werf werkt. Als er iets misloopt, kan er alarm geslagen worden. Hou daarom ook altijd je telefoon bij.