Aandachtspunten
Bij de zoektocht naar jouw ideale woning komen er vaak heel wat frustraties en breinbrekers naar boven. Zelfs dan nog zijn er zaken waaraan je niet meteen denkt, maar op termijn wel voor onverwachte problemen kunnen zorgen.
Bezoeken
Een huis koop je niet uit een boekje of enkel na het bekijken van enkele foto’s. Het is dan ook altijd een goed idee om het huis waarin je geïnteresseerd bent te gaan bezichtigen. Waar foto’s steeds een verkeerde indruk kunnen geven over afmetingen of eventuele gebreken kunnen verdoezelen, kan je bij een plaatsbezoek zelf alles nagaan. De fysieke aanwezigheid in je potentiële woning kan misschien zelfs een gevoel opwekken dat je ’thuis’ bent gekomen. Iets wat foto’s niet doen.
Het kan verstandig zijn om daarnaast iemand mee te nemen die objectief kan kijken naar de woning en zelf een eerlijke, onafhankelijke mening kan geven. Ben je zelf niet op de hoogte van de bouwsector of van wat er allemaal fout kan zijn in een huis, neem dan iemand mee die er meer van kent en technisch onderricht is.
Schattingen
De wereld van de immobiliën is erg dynamisch. Er blijven veranderingen zijn qua trends, qua financiële kracht en qua aanbod. Ook nieuwe woonvormen, energiemaatregelen en opwaardering van stadsdelen spelen daarbij een grote rol. Het is dan ook niet altijd even makkelijk om de waarde van een woning in te schatten. Je laat dit best over aan een expert, maar ook hij kan niet altijd weten wat te verwachten. Je moet dan ook goed weten dat een schattig meer een richtlijn is dan een zekerheid. Uiteindelijk is de enige prijs die ertoe doet, diegene dit potentiële kopers willen betalen voor een woning.
Als koper zijnde kan een schatting wel een goede meter zijn om je eigen bod op te baseren. Bovendien kom je van expert-schatters snel te weten waar zij op letten, en waarom ze bepaalde woningen hoger of lager inschatten in waarde. Dit kan voor jezelf ook een leidraad zijn om te gebruiken in latere situaties.
Een aantal criteria waar je alvast best rekening mee houdt: het type woning, de grootte, het bouwjaar, de ligging, de grootte van de grond, de eventuele aanwezigheid van een tuin, de uitstraling, de huidige staat, het comfort, de prijsklasse en je eigen budget, de kwaliteit van de afwerking en zelfs de populariteit van de woning bij andere potentiële kopers. Al deze zaken zijn van belang voor het bepalen van de kostprijs, maar het is zeker geen bewezen wetenschap. Het belangrijkste punt om rekening mee te houden is dat je zo dicht mogelijk blijft aanleunen bij je eigen, vooropgestelde budget.
Verborgen gebreken
We haalden eerder al aan dat het altijd een goed idee is om een huis te bezoeken vooraleer je een bod doet. Op die manier kan je al heel wat gebreken ontdekken. Slechte afwerking, een versleten trap, kapotte deuren of een ouderwetse badkamer kan je al snel herkennen en opnemen in je bod. Andere problemen zijn moeilijker te zien met blote oog en kunnen pas later voor echt grote problemen zorgen. Denk maar aan vochtproblemen, termieten of een gebrekkig elektriciteitsnetwerk.
Om de koper daarvoor te beschermen geldt de wettelijke bepaling dat de verkoper niet instaat voor gebreken die de koper bij het bekijken zelf had moeten waarnemen, maar wel voor gebreken die niet met het blote oog kunnen worden opgemerkt.
In principe is de verkoper verplicht om de koper te vrijwaren voor de verborgen gebreken die zich na aankoop van een woning of appartement manifesteren. Als de koper na aankoop ontdekt dat de dragende structuur van het dak eigenlijk volledig verrot is, of als hij vaststelt dat bepaalde muren vochtig staan, dan zou de koper de verkoper daar over kunnen aanspreken, en vergoeding vragen voor gemaakte kosten.
Er bestaat wel zoiets als een bevrijdingsclausule : dit is een contractueel beding dat voorziet dat de verkoper géén vrijwaring moet bieden aan de koper wanneer er eventuele verborgen gebreken opduiken na aankoop. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat zo’n clausule perfect rechtsgeldig is. Bijna elk verkoopcontract bevat intussen zo’n clausule. Wees dus steeds voorzichtig vooraleer je dergelijk contract ondertekent, en doe voldoende onderzoek.