EPC
In de huidige maatschappij en specifieker de bouwsector wordt meer en meer de nadruk gelegd op energiebesparing. Ook bij het aankopen van een woning is dit het geval. Wanneer men een woning wil verkopen of verhuren moet men immers in het bezit zijn van een EPC, oftewel een energieprestatiecertificaat. Dit document toont aan de hand van een EPC-score aan hoe energiezuinig een gebouw precies is. Bij het kopen van een woning zijn de potentiële kopers zo meteen op de hoogte van de energiezuinigheid van hun woning, en de eventuele aanpassingen die ze nog zullen moeten doen.
Met de invoering van het EPC, en de overgang naar een nieuwe versie begin 2019 streeft de overheid naar meer duurzaamheid en een afname van het energieverbruik.
Wanneer is een EPC verplicht?
Een EPC moet verplicht worden aangevraagd vooraleer een woonunit wordt te koop of te huur gezet. Men bedoelt daarbij “iedere autonome woonruimte met een eigen toilet, een eigen douche of bad en een eigen keuken of kitchenette”. Doe je dit zonder enige vorm van schriftelijke publieke reclame, bijvoorbeeld onder familieleden of door louter mondeling contact, dan vervalt de verplichting van het EPC. Men gaat er dan van uit dat de partijen voldoende geïnformeerd is over de energiezuinigheid van de woning.
Elk energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig. Wanneer de geldigheidsdatum ervan is verstreken zal je dan ook een nieuw EPC moeten laten opmaken. Is dit niet het geval dat zal je bij verkoop of verhuur het EPC blijven gebruiken voor zover de termijn niet is verstreken.
Wanneer je sinds het opmaken van je laatste EPC de woning energiezuiniger hebt gemaakt, staat het je volledig vrij om een nieuw EPC aan te vragen. Dit kan interessant zijn om de woning interessanter te maken voor potentiële kopers of huurders. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat woningen met een lage EPC-score gemiddeld een maand sneller van de markt zijn dan woningen met een hogere EPC-score.
Uitzonderingen
Een EPC is niet nodig:
- bij onderlinge verkoop of verhuur zonder publieke reclame.
- bij verkoop of verhuur van onbewoonbaar verklaarde units.
- bij verkoop of verhuur van woonboten.
- bij verkoop of verhuur van een deel van de eigendom.
- bij verhuur van een vakantiewoning voor een periode van minder dan 2 maanden.
- bij verhuur van een serviceflat of noodwoning met een dagprijs en zonder huurovereenkomst.
Hoe ga je te werk?
Een EPC moet worden opgesteld door een expert, namelijk de energiedeskundige type A. Hij doet de nodige vaststellingen en onderzoekt de isolatiematerialen, ramen, verwarming, ventilatie, etc. Hij doet daarvoor een plaatsonderzoek maar mag zich ook baseren op bewijsstukken die door de eigenaar worden aangevoerd. Die stukken moeten de aanwezigheid bevestigen van isolatie, materialen, toestellen en andere technieken die het energieverbruik kunnen beïnvloeden. Zijn bevindingen noteert hij in het gespecialiseerde softwareprogramma van de overheid. Zijn onderzoek neemt ongeveer een halve dag in beslag. Na afloop zal hij jou een certificaat bezorgen die de EPC-score van je woning bevat. Een lijst van erkende energiedeskundigen type A kan je terugvinden op de website van het Vlaamse Energieagentschap.
Ook wanneer je niet meer in bezit bent van het fysieke certificaat, maar het oorspronkelijk wel nog geldig is, kan je terecht bij de deskundige die je het EPC heeft verleent. Bij verlies bezorgt hij je dan een duplicaat. Is dit niet mogelijk, of weet je niet of je woning wel een EPC heeft, dan kan je contact opnemen met het Vlaams Energieagentschap die je een kopie zullen bezorgen. Daarvoor moet je wel een schriftelijk bewijs kunnen voorleggen dat je de eigenaar bent van het pand.
Betekenis
Het nieuwe EPC dat sinds 1 januari 2019 is ingevoerd is veel visueler dan haar voorganger. Hierop staat een score van A+ (uitstekend) tot F (ondermaats). Bij die score hoort ook een kleurenbalk gaande van groen naar rood. Dit geeft een duidelijkere en meer in het oog springende weergave van de energieprestaties van een woning. Het wordt ook steeds toegevoegd aan advertenties en zoekertjes.
Aan elk onderdeel van het huis wordt een score toegekend. Achteraf bekijkt men het gemiddelde. Je krijgt dan ook aanbevelingen hoe je elke score kan verbetering en waar de grootste problemen zitten. Zelfs een kostenraming van de aanpassingen wordt regelmatig toegevoegd.
Kostprijs
De prijs van een EPC en werkloon van de deskundige verschillen van gebouw tot gebouw. Zo spelen de verplaatsingskosten van de deskundige, de bereikbaarheid van de technieken en het isolatiemateriaal en de indeling van het huis een rol. Bovendien kunnen energiedeskundigen vrij hun loon bepalen aangezien die niet bij wet is bepaald. Dat maakt het dus nuttig om ze tegen elkaar af te wegen bij het kiezen van een expert.
Het EPC kan niet worden ingebracht als kost bij de belastingaangifte.
Wanneer men de verplichting van het EPC in de wind slaat, riskeert men een boete tussen 500 en 5000 euro.
Juridisch
De volledige wettekst over de vorm en inhoud van het energieprestatiecertificaat vind je hieronder.
13 JUNI 2008. – Ministerieel besluit betreffende de vastlegging van de vorm en de inhoud van het model van het energieprestatiecertificaat residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur en de verklaring op erewoord
HOOFDSTUK I. – Algemene bepalingen.
Artikel 1. De artikelen 2, 13, 14, 15 en 16, 1° en 3°, van het besluit van de Vlaamse Regering van 11 januari 2008 houdende de invoering van het energieprestatiecertificaat residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur en de uitvoering van de energieaudit treden in werking.
HOOFDSTUK II. – Vorm en inhoud van het energieprestatiecertificaat voor residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur.
Art. 2. Het energieprestatiecertificaat voor residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur, zoals gevoegd als bijlage 1 bij dit besluit, bevat de volgende onderdelen :
1° de datum van opmaak van het energieprestatiecertificaat;
2° de identificatie van de energiedeskundige;
3° de gebouwspecifieke gegevens, zoals het adres en de bestemming;
4° de uitdrukking van de energieprestatie van het gebouw aan de hand van het kengetal met aanduiding van referentiewaarden;
5° de unieke code;
6° de aanbevelingen voor een kosteneffectieve verbetering van de energieprestatie van het gebouw, indien van toepassing.
HOOFDSTUK III. – Verklaring op erewoord voor energiedeskundigen type A en type B.
Art. 3. De inhoud van de verklaring op erewoord voor de energiedeskundige type A is als bijlage 2 bij dit besluit gevoegd.
Art. 4. De inhoud van de verklaring op erewoord voor de energiedeskundige type B is als bijlage 3 bij dit besluit gevoegd.
Art. N1.Bijlage 1. – Vorm en inhoud van het energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur van residentiële gebouwen.
(Model niet opgenomen om technische redenen. Zie B.St. 27-06-2008, p. 33141-33145).
GEWIJZIGD BIJ :
<MB 2012-12-21/14, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 15-01-2013>
<MB 2014-12-04/15, art. 1, 003; Inwerkingtreding : 22-12-2014>
<MB 2017-06-06/05, art. 1, 004; Inwerkingtreding : 01-07-2017>
Art. N2. Bijlage 2. – Energieprestatiecertificaat voor residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur. – Verklaring op erewoord voor energiedeskundige type A.
De energiedeskundige type A verbindt zich er toe om de wetgeving inzake de energieprestatiecertificaten voor residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur na te leven wat onder meer inhoudt dat hij :
Artikel 1. Voor het opmaken van het energieprestatiecertificaat voor residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur enkel gebruik maakt van de hem door het Vlaams Energieagentschap ter beschikking gestelde certificatiesoftware.
Art. 2. Bij het gebruiken van de certificatiesoftware het bijhorende inspectieprotocol hanteert.
Art. 3. Geen energieprestatiecertificaten opmaakt gedurende de periode dat zijn erkenning is geschorst, of indien zijn erkenning is ingetrokken.
Art. 4. In het energieprestatiecertificaat of tijdens het contact met de klant geen commerciële voorstellen doet met betrekking tot energieleveringen aan de wooneenheid of tot de in het energieprestatiecertificaat aanbevolen energiebesparingsmaatregelen. Het energieprestatiecertificaat wordt op een objectieve wijze opgesteld en is niet geïnspireerd door mogelijke belangen van de energiedeskundige.
Art. 5. Onafhankelijk, objectief en neutraal werkt ten aanzien van de opdrachtgever, zodanig dat de opdrachtgever geen enkele invloed kan uitoefenen op het resultaat van het energieprestatiecertificaat.
Art. 6. Geen ruchtbaarheid geeft aan de gegevens of de feiten waarvan hij bij het uitvoeren van zijn opdracht kennis krijgt. Hij is gebonden door de discretieplicht.
Art. 7. Toestemming geeft en medewerking verleent aan het Vlaams Energieagentschap om elk nazicht, elk onderzoek of elke controle te doen op de opgemaakte energieprestatiecertificaten.
Art. 8. Op eer verklaart dat hij zijn burgerrechten en politieke rechten geniet.
Art. 9. Op eer verklaart dat hij voldoet aan de verplichtingen die de sociale en fiscale wetgeving opleggen.
Art. 10. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering onderschrijft, ten einde zijn aansprakelijkheid jegens derden, voortvloeiend uit fouten of nalatigheid bij de uitoefening van zijn opdrachten, in redelijkheid te dekken.
Art. N3. Bijlage 3. – Energieaudit van woningen. – Verklaring op erewoord voor energiedeskundige type B.
De energiedeskundige : type B verbindt zich er toe om de wetgeving inzake de energieaudit voor woningen na te leven wat onder meer inhoudt dat hij :
Artikel 1. Voor het uitvoeren van de energieaudit gebruik maakt van de hem door het Vlaams Energieagentschap ter beschikking gestelde auditsoftware. Enkel energieadviezen die met behulp van deze software zijn aangemaakt komen in aanmerking voor de fiscale tegemoetkoming.
Art. 2. Bij het gebruiken van de auditsoftware het bijhorende handboek hanteert als code van goede praktijk.
Art. 3. Binnen het kader van deze erkenning enkel energieadvies geeft met betrekking tot de energetische aspecten van eengezinswoningen. Appartementen en andere gebouwen voor collectieve huisvesting vallen hier niet onder.
Art. 4. Zich pas op de markt als energiedeskundige type B profileert nadat hij zijn erkenning heeft gekregen.
Art. 5. Geen energieaudits uitvoert gedurende de periode dat zijn erkenning is geschorst of indien de erkenning is ingetrokken.
Art. 6. In zijn energieadvies of tijdens het contact met de klant geen commerciële voorstellen doet met betrekking tot energieleveringen aan de eengezinswoning of tot de in het auditverslag aanbevolen energiebesparingsmaatregelen. Het energieadvies wordt op een objectieve wijze opgesteld en is niet geïnspireerd door mogelijke belangen van de energiedeskundige.
Art. 7. Geen ruchtbaarheid geeft aan de gegevens of de feiten waarvan hij bij het uitvoeren van zijn opdracht kennis krijgt. Hij is gebonden door de discretieplicht.
Art. 8. Toestemming geeft en medewerking verleent aan het Vlaams Energieagentschap om elk nazicht, elk onderzoek of elke controle te doen op de verstrekte energieadviezen.
Art. 9. Op eer verklaart dat hij zijn burgerrechten en politieke rechten geniet.
Art. 10. Op eer verklaart dat hij voldoet aan de verplichtingen die de sociale en fiscale wetgeving opleggen.
Art. 11. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering onderschrijft, ten einde zijn aansprakelijkheid jegens derden, voortvloeiend uit fouten of nalatigheid bij de uitoefening van zijn opdrachten, in redelijkheid te dekken.