Ik verbouw
Afbraakwerken

Wat iedereen fout doet bij afbraakwerken

Bij verbouwingen komen er altijd afbraakwerken kijken. Heel veel mensen nemen liever eigenhandig de sloophamer vast dan een werkman te vragen. Slim, want het is een serieuze besparing om zelf wrecking ball-gewijs muurtjes te slopen. Alleen is het niet altijd even vanzelfsprekend. Hoe je het hele avontuur tot een goed einde brengt, lees je hier.

Goed begonnen, half gewonnen
Een eerste stap is ervoor zorgen dat je degelijk materiaal hebt. Een sloophamer, drilboor, handschoenen, beschermende bril en helm, veiligheidsschoenen en een kruiwagen zijn de standaardbenodigdheden. Trommel ook wat vrienden en familie op om een handje te helpen. Het werk gaat vlugger vooruit en is een stuk gezelliger.

Voor je echt begint
Nog een kleine checklist voor je al te enthousiast begint dingen kapot te slaan:

  • Zijn alle meubels uit huis?
  • Zijn het gas, de elektriciteit en het water afgesloten?
  • Staat de container voor bouwafval klaar?
  • Heb je alle beschermende kledij aan?

Ready, set, laat je gaan!

Dit doe je beter niet
Denk wel even na voor je die hamer knalt tegen alles wat je ziet. Er zijn een paar foutjes die iets te veel mensen begaan tijdens afbraakwerken. Jij, als gewaarschuwd man of vrouw, hoort natuurlijk niet bij die groep.

  1. De schouw uitkappen
    Ga even na bij een expert of het wel een goed idee is de schoorsteen uit te kappen. Oké, zonder dat ding heb je heel wat extra ruimte, maar vergeet niet dat veel schouwen een ondersteunende functie hebben. Sommige staan zelfs ingebouwd in de muur die je deelt met de buren. Zonder dragende schoorsteen krijg je niet alleen barsten in jouw huis, ook in dat van hen. En je buren hou je beter te vriend, toch?
  2. De vloer uitbreken
    Op zich kan je weinig verkeerd doen met de vloer uitbreken. Alleen vergeten veel mensen de onderliggende oude leidingen ook weg te halen. En als er daarvan eentje het begeeft … Dag dag nieuwe vloer! Haal dus alle buizen eruit en vervang ze, eventueel op een andere plaats.
  3. De muur afbreken
    Altijd even checken of je op het punt staat om een tussenmuur of een dragende muur met de grond gelijk te maken. Een dragende muur ondersteunt de muur erboven of de vloer van de verdieping hoger. Met een klein foutje kan je dus nogal in de problemen geraken. Bovendien heb je voor het uitbreken van zo’n muur een bouwvergunning en de tussenkomst van een architect nodig.