Ik verbouw
Problemen aanpakken

Condensatievocht

​​​Vocht in huis komt niet altijd van buitenaf. Soms zijn interne factoren de oorzaak , zoals slecht geventileerde badkamers, waarbij na een douchebeurt de kamer (te lang) vochtig blijft.

Condensatie ontstaat wanneer warme, vochtige lucht afkoelt tegen een koeler oppervlak. De waterdamp in de lucht slaat neer als condensatievocht, wat resulteert in waterdruppels aan het plafond of tegen de muur.

Hoe herken ik condensatievocht?

Condensatie komt voor wanneer warme lucht in aanraking komt met een koeler oppervlak. Op het oppervlak vallen dan waterdruppels waar te nemen.

Plaatsen waar er veel warme, vochtige lucht geproduceerd wordt zoals de wasruimte, badkamer en keuken zijn erg vatbaar voor condens. Condensatie doet zich vooral voor wanneer die ruimtes niet goed geventileerd zijn. Hierdoor krijgt vocht veel meer kans om zich te ontwikkelen. Ook in kleinere ruimtes zal er dus een grotere kans op condensatie zijn.

Vaak gaat een langdurig, onbehandeld condensatieprobleem gepaard met schimmelvorming.

raam met regendruppels

Oorzaken

Condensatie wordt voornamelijk veroorzaakt door een gebrekkige ventilatie in natte ruimtes, zoals je badkamer.

Koudebruggen kunnen eveneens condensatie veroorzaken. Dit zijn zwakke schakels in de buitenschil van de woning (gevel, dak of vloer). Het verschijnsel komt voor op plaatsen waar de thermische isolatie niet doorloopt of waar de vloerplaten niet op elkaar aansluiten.

Ook wij produceren als mens heel wat condens. De lucht die we uitademen is namelijk warm en bevat een zekere hoeveelheid vocht. Een gezin van vier personen produceert per dag gemiddeld 10 – 15 liter condensatievocht per dag. Deels door het ademen en het zweten, maar ook door douchen, koken, dweilen, …

Oplossingen

Om condensatieproblemen te voorkomen is er in principe slechts één oplossing: namelijk de hoeveelheid vocht in de woning beperken. Dit kan enerzijds door beter te ventileren en anderzijds door minder vocht te produceren. Aan dat laatste valt niet zoveel te veranderen, dus probeer je best beter te ventileren.

Wie wil ventileren kan best een professioneel ventilatiesysteem in de woning te plaatsen. Dit is vaak de enige oplossing voor jouw vochtprobleem en brengt het minste energieverlies met zich mee.

Let op: de meest gebruikte manier om te ventileren in België is het openzetten van de ramen, want op deze manier komt er koude lucht naar binnen. Tijdens de winter worden de ramen vaak te weinig opengezet waardoor de vochtige lucht niet meer naar buiten kan.