Gevelreiniging
Het hele jaar door krijgt je gevel het hard te verduren. De verschillende weersomstandigheden waaraan de gevel dagelijks wordt blootgesteld, tasten deze enorm aan. Daarnaast spelen ook andere zaken zoals de ligging van je woning, de temperatuur, de vochtigheid, de wind en de beplanting rondom je huis een rol bij het vervuilen en beschadigen van je gevels. Hierdoor kunnen bacteriën, algen, schimmels en mossen op je gevels voorkomen. Na verloop van tijd kunnen deze de buitenmuur beschadigen.
De problemen die daar het gevolg van zijn zoals vocht en vervuiling, kan je vermijden door je gevel te laten reinigen. Tevens verleng je zo ook de levensduur van je buitenmuren en woning. Er zijn heel wat manieren om je gevels te reinigen, gaande van zandstralen over stoomreiniging tot zelfs gebruik maken van laserstralen.
Voorkomende problemen
Bacteriën
Bacteriën zorgen voor een oppervlakkige verontreiniging van de gevel. Er bestaan verschillende soorten bacteriën die zich kunnen hechten aan de buitenmuur. De meest voorkomende soorten zijn degene die ontstaan uit een vochtig klimaat of uit waterstromingen (bijvoorbeeld een overlopende dakgoot). Daarnaast kunnen er ook bacteriën ontstaan door milieuverontreiniging.
Algen
Verder kunnen zich ook algen vestigen op je gevel. Deze planten komen voor op vochtige en natte plaatsen en bestaan in verschillende kleuren. Vooral voor de groene en blauwe algen moet je opletten aangezien deze de materialen van je gevelbekleding aantasten en een irriterend effect kunnen hebben op je huid en luchtwegen.
Schimmels
Na verloop van tijd, en onder invloed van het weer, kan het geveloppervlak poreus worden. De buitenmuren zullen dan vocht doorlaten, met schade binnenin de woning als gevolg. Waar vocht is, zijn vaak ook schimmels aanwezig en deze brengen veel schade toe aan je gevels. Bovendien leidt vocht tot een ongezond leefklimaat in de woning en kan het zelfs gezondheidsproblemen als gevolg hebben.
Mosvorming
Mosvorming wordt meestal eerst opgemerkt. Dit duikt echter niet zomaar op en wordt voorafgegaan door verschillende bacteriën die we niet kunnen zien met het blote oog. Mossen zijn dus in feite een verzameling van algen en bacteriën. Sommige hechten zich enkel aan de oppervlakte, maar bepaalde korstmossen kunnen ook je gevel binnendringen. De kans op erosie en uitholling van je gevel vergroot zo en het gevelmateriaal wordt aangetast.