Gevolgen (vocht)
Vocht heeft tal van gevolgen. Enerzijds zijn er de verborgen gevolgen, zoals het structureel aantasten van je woning. Zo kan het gebeuren dat je huis daalt in waarde, wat belangrijk is bij een eventuele verkoop. Maar ook heel wat nare zichtbare gevolgen kunnen de kop opsteken, zoals bijvoorbeeld schimmels, houtrot en loskomend behangpapier.
Wonen in een vochtige woning kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen, zoals klachten aan de luchtwegen en zelfs astma. Bovendien kan het aandoeningen aan gewrichten erger maken. Vocht is een hardnekkige boosdoener en verdwijnt nooit vanzelf. De problemen worden dan ook beetje bij beetje erger en zijn niet altijd even opvallend waar te nemen.
Schimmels en zwammen
Schimmels
Op vochtige plekken kunnen zich schimmels ontwikkelen. Ze hechten zich aan ruwe oppervlakken met kleine luchtopeningen. De sporen die de schimmels verspreiden zijn ongezond voor ons lichaam. Schimmels kunnen irritaties opwekken en allergische reacties teweegbrengen.
De meest voorkomende schimmel in een woning is de zwarte schimmel. Deze is te herkennen aan de zwarte stippen/puntjes die zichtbaar worden op de muren. Zwarte schimmel produceert mycotoxinen, schimmelgif dat schadelijk is bij het inademen. Luchtwegen raken daardoor geïrriteerd en kunnen astmatische reacties uitlokken. Daarnaast komt ook witte schimmel voor in huis.
Schimmels en bacteriën die groeien op een vochtige ondergrond veroorzaken bovendien vaak een muffe geur in huis. Deze is erg sterk en trekt voornamelijk in textiel. Ook kleding die is opgeslagen in vochtige ruimtes zal de muffe geur snel absorberen.
Zwammen
Naast schimmels kunnen er zich ook zwammen ontwikkelen op vochtige en slecht verluchte plaatsen in de woning. Hoewel zijn aanwezigheid soms erg lastig te herkennen is voor wie geen expert is, komt de huiszwam vaak voor. De huiszwam is te herkennen aan de roestbruine kleur met witte rand en heeft weinig tot geen voedsel, licht, water of lucht nodig om zich te verspreiden. Hij haalt ijzer en calcium uit het pleister- en metselwerk of voedt zich met het hout waar hij op groeit.
Wanneer huiszwam in je woning te vinden is, zal die vooral schade toebrengen aan houten constructies. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de stabiliteit van je huis.
Behandeling
De meest efficiënte manier om schimmels te verwijderen, is door een reinigingsmiddel te gebruiken dat speciaal voor schimmels bedoeld is. Zorg echter voor voldoende ventilatie tijdens het gebruik van deze reinigingsmiddelen, want de dampen die vrijkomen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Gaat het echter om meer dan een paar vlekjes, doe dan beroep op een professioneel bedrijf om alle schimmels op een correcte manier te verwijderen.
Ook in geval van zwammen is het aangewezen om zo snel mogelijk een expert te contacteren. De expert zal er met een speciaal zwamdodend middel voor zorgen dat de sporen zich niet gaan verspreiden bij het verwijderen van de zwam. Hiervoor wordt het aangetaste metsel- en houtwerk verwijderd, alsook de zones rond de aangetaste materialen. Houd er dus rekening mee dat de verwijderde onderdelen (hout, metselwerk,…) zullen moeten vernieuwd worden.
Salpetervorming op de muur
Wanneer muren lange tijd vochtig zijn, kan er salpetervorming ontstaan. Salpeter wordt ook wel kaliumnitraat genoemd en is een combinatie van vocht en chemische elementen in het grondwater.
Salpeter bestaat o.a. uit ammoniak en is schadelijk voor de gezondheid en de kwaliteit van de bouwconstructie, dus kan salpetervorming best zo snel mogelijk aanpakt worden. Het is te herkennen aan de witte cirkels die zichtbaar worden op jouw muren.
Behandeling
Salpeter verwijderen kan je ook zelf doen. In heel wat doe-het-zelf-winkels zijn producten te vinden die dit probleem kunnen oplossen en verdere verspreiding voorkomen. Vaak gaat het om vloeistoffen die je op de muur kan aanbrengen.
Vooraleer je begint aan de behandeling moet eerst alle behang en/of verf van de muur verwijderd worden. Het salpeter dat reeds aanwezig is, moet zo goed mogelijk verwijderd worden. Borstel de muur in met de oplossing, spoel de muur dan goed af en laat vervolgens enkele weken drogen.
Zorg ervoor dat je handschoenen aantrekt en een veiligheidsbril opzet bij het behandelen van de muur.
Opgelet: salpeter verwijderen lost je vochtprobleem niet op! Daarom is het belangrijk om steeds een expert in te schakelen. Zo ben je zeker dat je kiest voor een duurzame oplossing.
Schade aan pleisterwerk en houtrot
Pleisterwerk
Door vocht in de muren stapelen muurzouten zich op. Deze zorgen ervoor dat pleisterwerk stilaan zijn hechting verliest. Door de verminderde kracht van het pleisterwerk en de verhoogde vochtigheid in de muur zal de laag pleister daarom beetje bij beetje loslaten. Vaak merk je dit eerst door belletjes die zich vormen onder de verflaag op de muur.
Houtrot
Zijn je muren (deels) uit hout gemaakt, dan zal het vocht in je muren ervoor zorgen dat het hout gaat rotten. Nat hout is trouwens de ideale voedingsbodem voor huiszwammen, die nog meer schade toebrengen.
Behandeling
Wanneer het pleisterwerk grote schade heeft opgelopen, zit er niets anders op dan de beschadigde laag te verwijderen en de muur te injecteren met een vocht bestrijdende mengeling. Vervolgens dient men een waterdichte wapening aan te brengen op de brute muur, dit is een cementlaag dat geen water doorlaat. Nadat de muur waterdicht is gemaakt, kan hij opnieuw bepleisterd worden.
Hetzelfde geldt ook voor houtrot. Eerst moet alle rotte hout verwijderd worden en pas daarna kan er opnieuw gebouwd en afgewerkt worden.
Let op: vochtplekken onbehandeld bedekken met verf is nooit een blijvende oplossing en zorgt ervoor dat het vochtprobleem op termijn alleen maar groter wordt.
Loskomend behangpapier
Vocht in de muren kan heel wat gevolgen hebben. Niet alleen aan de structuur van je muur, maar ook aan de afwerking kan heel wat schade voorkomen. Schimmel op de muur kan bijvoorbeeld leiden tot het loskomen van behangpapier. Aan de achterzijde van het behang is daarom vaak schimmel te zien. In dit geval is het behang niet meer te redden en dient het volledig vervangen te worden nadat het vochtprobleem is opgelost.
Behandeling
In de meeste gevallen wordt de muur behandeld door het injecteren van een hydrofobe vloeistof, zoals bij beschadigd pleisterwerk.
Na de behandeling moet de muur eerst uitdrogen voordat hij weer kan behangen of geverfd worden. Het uitdrogen van de muur kan enkele maanden duren, afhankelijk van de dikte van de muur. Ook in dit geval is het verven van de onbehandelde muur geen oplossing voor het vochtprobleem.