Laserreiniging
Indien voorgaande technieken niet mogelijk of effectief genoeg zijn, kan recentelijk ook laserreiniging een oplossing bieden. Een geconcentreerde lichtbundel wordt dan met een speciale laser rechtstreeks op de vervuiling gericht. Door de hoge temperatuur verdampt de vervuiling zonder de ondergrond aan te tasten doordat de laserstralen zeer plaatselijk worden geconcentreerd.
Voordelen
Het is vooral effectief op lichte ondergronden omdat deze het laserlicht weerkaatsen. Het vuil absorbeert de stralen waardoor dit volledig verdampt. Laserreiniging laat zelden zelfs het kleinste deeltje vuil achter en kent dan ook een erg reinigende werking.
Door haar doortastende en nauwkeurige gerichte werking zal de muur na deze behandeling langer dan na eender welke andere methode haar uitstraling behouden.
Ook deze methode beschadigt de gevel (bijna) nooit en is uiterst milieuvriendelijk.
Nadelen
Werken met een laser moeten heel nauwkeurig gebeuren. Men gaat elk vuil plekje heel precies bewerken wat ervoor zorgt dat de laserbehandeling heel arbeidsintensief en dus traag is.
Door de hoge arbeidsintensiviteit zal laserreiniging heel duur uitkomen voor de gemiddelde Belg. Omwille van de hoge kostprijs, wordt het vaak toegepast op kunstwerken en historische gebouwen, die amper in waarde zijn te schatten.
Bij bepaalde soorten ondergrond is er een kans dat er verkleuring kan optreden, maar hoe en wanneer dit gebeurt kan nagenoeg niet vooraf worden bepaald. Daarom zal men dit dikwijls pas als laatste uitweg gebruiken, wanneer men niet wilt kiezen voor het milieuschadelijke chemische reinigen.