Ik verbouw
Problemen aanpakken

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht wordt ook wel eens ‘optrekkend vocht’ genoemd. Het is een van de meest voorkomende vochtproblemen in België. Het is grondvocht dat geabsorbeerd wordt door de stenen in de muur. De muur fungeert hierbij als een spons die continu water blijft opnemen. Opstijgend vocht zorgt voor heel wat schade in je woning.

Hoe herken ik opstijgend vocht?

Vooral oudere woningen krijgen te maken met dit type vochtprobleem. Deze hebben geen massieve spouwmuur en vaak ontbreekt een goed werkend waterkeringssysteem dat ervoor moet zorgen dat water van buitenaf afgeweerd wordt. Indien zowel je muur als je vloer nat zijn, zal dit niet door opstijgend vocht komen. Het begint wel steeds aan de onderzijde van de muur.

buitenmuur

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van opstijgend vocht is een oude of ontbrekende waterkering. Een waterkeringssysteem in de woning is een vochtwerende laag van kunststof of roofing die waterpas op de snelbouwstenen wordt geplaatst. Deze laag zorgt ervoor dat grondvocht niet in het metselwerk trekt. Woningen gebouwd voor 1980 bevatten vaak geen waterkering.

Wanneer opstijgend vocht niet veroorzaakt wordt door het ontbreken van een waterkeringssysteem, zijn er nog enkele andere mogelijke oorzaken zoals een foutieve afwerking van de muur. Pleisterwerk dat onder de vloerpas komt (overbruggingen genoemd), maar ook bijvoorbeeld overschilderde plinten van natuursteen of cement, nemen het ademend vermogen van de muur weg. Hierdoor droogt de muur niet meer op een natuurlijke manier.

Wanneer je last hebt van opstijgend vocht, zullen hygroscopische zouten zich vastzetten in je muur. Deze zouten, ook wel muurzouten genoemd, komen van nature in de bodem voor. Ze zijn hygroscopisch van aard wat wil zeggen dat ze vocht aantrekken. Ze zullen er met andere woorden voor zorgen dat er nog meer vocht wordt opgetrokken uit de bodem, waardoor het probleem steeds erger wordt.

Oplossingen

Muurinjecties (chemische waterkering)

Wanneer de muur structurele schade heeft opgelopen door vochtproblemen, moet hij hersteld en opnieuw verstevigd worden. De eerste stap hiervoor is zorgen dat de vochtproblemen geen kans meer krijgen door de muur waterafstotend te maken.

Bij deze behandeling wordt er een reeks gaten net boven de vloerpas geboord. Daarna worden de gaten opgevuld met een speciale vloeistof die bestaat uit silanen en siloxanen. Deze chemische stoffen zorgen ervoor dat er binnen in de muur een barrière wordt gevormd tegen het opstijgende vocht.

Na het injecteren van de muren kan de schade veroorzaakt door het vochtprobleem opgelost worden.

Onderkappen (fysieke waterkering)

Wie liever geen chemische stoffen gebruikt, kan kiezen voor eenzelfde soort waterkering als bij nieuwbouw, met dat verschil dat de bestaande muur niet verder bovenop de vochtwerende folie wordt gebouwd, maar in de bestaande muur wordt aangebracht. Er wordt een horizontale zaagsnede in de muur gemaakt, waarna de folie met een speciale mortel in de snede wordt ingevoerd.

Drainage

Drainage wordt uitgevoerd wanneer de grond die tegen de buitenmuur aan ligt zeer vochtig is. In de grond wordt een smalle gleuf gegraven waarin een geperforeerde buis wordt geplaatst. Onder de buis wordt een licht hellend grindbed voorzien. Vervolgens worden alle buizen aangesloten op een lager gelegen verzamelpunt.

Zoutscherm

Indien het opstijgend vocht wordt veroorzaakt door te laag geplaatst pleisterwerk, dient dit te worden afgekapt. Als er dan ook nog eens hygroscopische zouten aanwezig zijn, moeten deze worden behandeld door middel van een zoutscherm.

vuile muur