Voegwerk herstellen
Bij gevelrenovatie is het belangrijk dat de voegen van de muren in goede staat zijn. Als dit niet het geval is, zijn de gevels meer onderhevig aan weersinvloeden en dit verhoogt de kans op vochtproblemen in je woning.
Werkwijze
Bij renovatie van de voegen zal men eerst het oude voegwerk verwijderen. Dit kan op twee manieren.
Voegen uithakken gebeurt handmatig met behulp van een ouderwetse hamer en beitel of een hakhamer. Voorzichtig hakt men de oude voegen zo diep als mogelijk uit de muur. Wat overblijft zijn de sterkste restanten van het vroegere voegwerk, zonder dat onderliggende stenen hierbij worden aangetast. Zo ontstaat er een basis waarop het nieuwe voegwerk kan worden aangebracht.
Het oude voegwerk kan ook worden uitgeslepen met behulp van een slijptol of een slijpmachine met aangepast slijpblad (frees). Deze wijze gaat heel wat sneller en is geschikt voor oudere en smallere voegen waarbij hakwerk enkel zou zorgen voor beschadigingen. Hierbij komt wel meer stof en gruis vrij wat zorgt voor langer kuiswerk.
Welke wijze men ook gebruikt, de bedoeling is zo diep mogelijk alle oude voegwerk te verwijderen zonder het originele metselwerk te beschadigen. Daarbij wordt de voeg (in praktijk de hele gevel) gereinigd zodat alle restanten, stof en vuil worden verwijderd. Wat overblijft, vormt de basis waarover de mortel komt die het nieuwe voegwerk moet worden. Wat de meest geschikte samenstelling van de voegspecie is, hangt af van geval tot geval, en de bepaling daarvan wordt dan best ook overgelaten aan een expert.
Voegen heb je in verschillende vormen, kleuren en afwerkingen, die allen van invloed zullen zijn op het uitzicht van je gevel maar ook op de kostprijs. Voor gemiddeld voegwerk betaal je ca. €10/m². Waar je keuze ook naartoe gaat, het belangrijkste is dat er effectief voegwerk aanwezig is. Zo niet staat je muur open voor beschadigingen door weer, wind, water en vuil.

Voordelen
Nieuw voegwerk heeft als grote pluspunt dat het een relatief makkelijke wijze is om je gevel weer een vernieuwde look te geven. Met wat kleine aanpassingen krijgt je gevel zo weer een frisse uitstraling wat meteen ook wordt overgenomen door het hele huis.
Het herstellen van oud en beschadigd voegwerk zorgt ervoor dat je woning minder vatbaar is voor temperatuursveranderingen. Naarmate voegen meer worden vrijgesteld aan de weersomstandigheden laten ze meer en meer lucht door waardoor warme lucht makkelijker ontsnapt. Het vernieuwen van je voegwerk leidt dus tot betere isolatie, zowel thermisch als akoestisch. Hierdoor bespaar je op lange termijn ook energie.
Op dezelfde manier zal je ook opnieuw beter bestand zijn tegen vochtproblemen, waarschijnlijk de grootste bedreiging voor je gevels. Wanneer water binnensijpelt in je buitenmuren, kan je problemen krijgen met de structuur van je huis en andere nare gevolgen. Vooral in de winter als het vriest, zal het water uitzetten en kunnen er barsten en scheuren ontstaan.
Nadelen
De prijs blijft natuurlijk vaak een struikelblok. Het herstellen van je oudere voegwerk vergt een bepaalde investering die niet iedereen op zich wil nemen. Voor het verwijderen van de voegen reken je best ca. €35/m². Bovendien komen bepaalde materialen en vormen al erg duur uit. Nieuwe standaardvoegen kosten zo tussen 10 en 15 euro per vierkante meter.
Bovendien vormt het voor velen een onnodig risico waarbij men de buitengevels eventueel kan beschadigen. Bij de verkeerde technieken of verkeerde methoden kan men muren onherstelbaar beschadigen, zeker wanneer deze al ouder zijn.