Architect
Wanneer men denkt aan een architect denkt men nagenoeg altijd aan het bouwen van een nieuw huis. Hij tekent de plannen neer waarop de aannemers later je huis baseren. Maar wat bij verbouwen? Heeft een architect dan nog wel zijn nut?
Verplichte aanstelling
De architect heeft niet enkel zijn nut bij verbouwingen, maar in sommige gevallen moet men er zelfs beroep op doen. De wet verplicht immers de aanstelling van een architect bij renovatiewerken waarvoor een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen nodig is. Het gaat dan om werken die de stabiliteit, de structuur, de architectuur of de bestemming van een gebouw wijzigen, of bij het bouwen van een aanbouw of bijgebouw. In al deze gevallen zal de architect het dossier moeten samenstellen waarmee de omgevingsvergunning wordt aangevraagd.
Wanneer je in de gevallen verplicht door de wet toch geen architect aanstelt, riskeer je een vervolging een een zware boete. Bovendien zal je niet gedekt zijn wanneer er tijdens de renovatiewerken fouten gebeuren of schade wordt veroorzaakt aan jezelf of derden. Een architect had je immers kunnen behoeden voor die fout.
Adviserende rol
In elk geval is de aanstelling van een architect bij grotere, niet ingrijpende renovatiewerken ook een goed idee. Hij kan als vertrouwenspersoon en ervaringsdeskundige steeds raad geven bij de werken die moeten plaatsvinden. Hij adviseert over mogelijke materialen, aanpassingen en de inplanting van allerhande technieken.
Interieurarchitect
Voor die kleinere werken en werken die louter binnenhuis gebeuren kan het logischer zijn om een interieurarchitect aan te stellen in plaats van een echte architect. Zijn specialisatie ligt hem meer in het omvormen van een bestaande ruimte tot een volledig nieuwe ervaring. Vooral voor hen die geen kennis hebben op het vlak van decoratie en interieurvormgeving kan het inhuren van de interieurarchitect nieuwe deuren openen. Hij stelt niet enkel de plannen op om je woning een frisse opknapbeurt te geven, maar vergelijkt offertes en prijzen en zal toezien op de werken.