Omgevingsvergunning
Het wordt regelmatig vergeten maar ook bij verbouwingen heb je in bepaalde gevallen een omgevingsvergunning nodig (de vroegere bouwvergunning of stedenbouwkundige vergunning). Of je al dan niet aan een bepaalde plicht moet voldoen alvorens de werken te starten, hangt af van de aard van de werken. Vooraleer je begint aan renovatie- of onderhoudswerken ga je dus best na of de Belgische wet een vergunningsplicht oplegt. In een aantal andere gevallen geldt er dan weer een meldingsplicht.
Vergunningsplicht
Voor een groot deel van de verbouwingswerken die je zal ondernemen zal je eerst een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen moeten verkrijgen. Het gaat om werken die de stabiliteit, architectuur of bestemming van je woning beïnvloeden. Voor al deze handelingen zal je bovendien ook de hulp van architect moeten inroepen. Doe je dit niet, of vraag je hiervoor geen vergunning aan, dan kan je worden vervolgd en loop je het risico op een zware boete.
In de eerste plaats gaat het om renovatiewerken die de bestemming van je woning veranderen. Het veranderen van de functie van je woning vereist een vergunning. Zelfs als je geen echte werken of weinig zichtbare werken uitvoert, maar je toch de bestemming verandert, moet aan deze voorwaarde worden voldaan. Bestemmingen kunnen onder meer zijn: wonen, verblijfsrecreatie, horecazaak, kantoorruimte, etc.
Ook het herindelen van je woningen of opdelen in meerdere ruimtes heeft een vergunningsplicht tot gevolg. Dit wordt vaak vergeten omdat er op het eerste zicht geen effect is voor de buitenwereld. Toch kan deze ingreep effect hebben op de stabiliteit van het gebouw en zo de openbare orde raken. Dit geldt dus ook wanneer je je woning omvormt tot appartement of kamers ter beschikking stelt met het opzicht ze te verhuren.
Bij het uitbreiden van de woning of het bouwen van bijgebouwen geldt enkel een vergunningsplicht wanneer het gaat om grote of hoge gebouwen. Het gaat dan om huizen die groter zijn dan 40 vierkante meter of meer dan 4 meter hoog zijn. Ook wanneer er voor de werken grote openingen moeten gemaakt worden in dragende muren of gevels zal je een architect moeten aanstellen.
Stabiliteitswerken aan je voorgevel zijn altijd vergunningsplichtig. Voor de zij- en achtergevels geldt enkel een meldingsplicht.
In regel zal je bij sloopwerken altijd een vergunning moeten aanvragen. Een uitzondering geldt wel bij het slopen van gebouwen of onderdelen die zelf geen vergunning nodig hebben wanneer ze worden geplaatst.
Meldingsplicht
Werken die de stabiliteit van je huis raken, zijn vrijgesteld van vergunningsplicht voor zover deze plaatsvinden uit het zicht van de straatkant. Men heeft het dan voornamelijk over zij- en achtergevels, daken en binnenmuren. In dat geval geldt er wel een meldingsplicht. Die meldingsplicht gebeurt online bij het Omgevingsloket.
Het gaat dan onder andere om het plaatsen van kleine en lage bijgebouwen, het plaatsen van ramen, stabiliteitswerken die buiten het zicht van de straatkant gebeuren of het vervangen van dragende balken. Onder kleine en lage gebouwen verstaat men gebouwen die maximaal 40 vierkante meter groot zijn en maximaal 4 meter hoog zijn.
Geen vergunningsplicht
Verbouwingen of onderhoudswerken zonder stabiliteitswerken, die geen effect hebben op het volume van jouw woning of het uitzicht aan de straatkant niet wijzigen, zijn vrijgesteld van de vergunning- en meldingsplicht. Daarbij gaat het meestal om kleine werken en mag de functie van de woning niet worden gewijzigd. Het mag ook zeker niet gaan om werken aan de voorgevel.
Verder zijn ook het plaatsen van zonnepanelen, beplanting, omheiningen tot 2 meter en bijgebouwen in de tuin onttrokken aan eender welke plicht.
Als extra voorwaarde geldt wel dat de handelingen volledig worden uitgevoerd in een straal van 30 m van een hoofdzakelijk vergund gebouw.
Aanvragen en start van de werken
Een omgevingsvergunning wordt digitaal aangevraagd via het Omgevingsloket van de gemeente of via een papieren aanvraagformulier. Meestal zal het de architect zijn die de aanvraag doet in jouw naam.
De gemeente zal binnen de 30 dagen moeten beslissen over de ontvankelijkheid ervan. Vanaf dan geldt een antwoordtermijn van 75 dagen waarbinnen men zal onderzoeken of de vergunning kan worden verleend. Wordt er een bezwaar aangetekend door de buren kan deze termijn oplopen tot 105 dagen.Het college van burgemeester en schepenen zal de zaak dan onderzoeken.
Zodra je een vergunning hebt verkregen kan je beginnen aan de werken. Een verleende vergunning vervalt wanneer je niet binnen de twee jaar aan de renovatiewerken bent begonnen, de werken gedurende twee jaar zijn onderbroken of je huis om bepaalde redenen niet binnen de drie jaar winddicht is gemaakt.
Juridisch
De volledige wettekst over de vergunningsplicht vind je hieronder.
15 MEI 2009 – Vlaamse codex ruimtelijke ordening
HOOFDSTUK II. – Vergunningsplicht
Afdeling 1. – Soorten
Onderafdeling 1. [1 – Vergunningsplicht voor stedenbouwkundige handelingen]1
———-
(1)<DVR 2014-04-25/M4, art. 295, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Sectie 1. – Vergunningsplichtige handelingen
Art. 4.2.1.Niemand mag zonder [2 voorafgaande omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen]2 :
1° de hiernavolgende bouwwerken verrichten, met uitzondering van onderhoudswerken :
a) het optrekken of plaatsen van een constructie,
b) het functioneel samenbrengen van materialen waardoor een constructie ontstaat,
c) het afbreken, herbouwen, verbouwen en uitbreiden van een constructie;
2° met bomen begroeide oppervlakten, vermeld in artikel 3, § 1 en § 2, van het bosdecreet van 13 juni 1990 ontbossen, zoals vermeld in artikel 4, 15°, van dat decreet;
3° bomen die op een hoogte van één meter boven het maaiveld een stamomtrek van één meter hebben, en geen deel uitmaken van de oppervlakten, vermeld in 2°, vellen;
4° het reliëf van de bodem aanmerkelijk wijzigen, onder meer door de bodem aan te vullen, op te hogen, uit te graven of uit te diepen waarbij de aard of de functie van het terrein wijzigt;
5° een grond gewoonlijk gebruiken, aanleggen of inrichten voor :
a) het opslaan van gebruikte of afgedankte voertuigen, of van allerlei materialen, materieel of afval,
b) het parkeren van voertuigen, wagens of aanhangwagens,
c) het plaatsen van één of meer verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt, in het bijzonder woonwagens, kampeerwagens, afgedankte voertuigen en tenten, [1 met uitzondering van het kamperen op een toeristisch logies dat voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 4 van het decreet van 5 februari 2016 betreffende het toeristische logies]1;
6° de hoofdfunctie van een bebouwd onroerend goed geheel of gedeeltelijk wijzigen, indien de Vlaamse Regering deze functiewijziging als vergunningsplichtig heeft aangemerkt;
7° een woning opsplitsen of in een gebouw het aantal woongelegenheden die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of een alleenstaande wijzigen, ongeacht of het gaat om een eengezinswoning, een etagewoning, een flatgebouw, een studio of een al dan niet gemeubileerde kamer;
8° recreatieve terreinen aanleggen of wijzigen, onder meer een golfterrein, een voetbalterrein, een tennisveld of een zwembad.
[3 9° een publiciteitsinrichting plaatsen of aanbrengen.]3
———-
(1)<DVR 2016-02-05/20, art. 16, 031; Inwerkingtreding : 01-04-2017>
(2)<DVR 2014-04-25/M4, art. 296, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
(3)<DVR 2017-12-08/06, art. 53, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Sectie 2. – Afwijkingen van de vergunningsplicht
Subsectie 1. – Meldingsplichtige en vrijgestelde handelingen
Art. 4.2.2.[1 § 1. De Vlaamse Regering bepaalt de gevallen waarin de vergunningsplicht voor stedenbouwkundige handelingen vervangen wordt door een verplichte melding van de handelingen. De meldingsplicht betreft gevallen waarin de beoordelingsruimte van het bestuur minimaal is vanwege het eenvoudige en gangbare karakter van de handelingen in kwestie, of de onderworpenheid van de handelingen aan nauwkeurige stedenbouwkundige voorschriften, verkavelingsvoorschriften of integrale ruimtelijke voorwaarden als vermeld in artikel 4.3.1, § 2, tweede lid.
De Vlaamse Regering kan de werken die vrijgesteld zijn van de vergunningsplicht, vermeld in artikel 4.2.1, 5°, c), ook aan de meldingsplicht onderwerpen.
De meldingsplichten, vermeld in het eerste en het tweede lid, kunnen nooit worden ingevoerd voor handelingen die in een ruimtelijk kwetsbaar gebied liggen.
§ 2. Een [2 meldingsakte]2 wordt als een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen beschouwd voor de toepassing van regelgeving binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening. Een [2meldingsakte]2 wordt ook gelijkgesteld met een voorafgaande toelating om te bouwen wat betreft de toepassing van artikel 4 van de wet van 20 februari 1939 op de bescherming van de titel en van het beroep van architect, tenzij de [2 meldingsakte]2 alleen betrekking heeft op handelingen die niet gebouwd worden.]1
[2 § 3. Regulariserende meldingen kunnen worden verricht onverminderd de strafbaarstelling van inbreuken op de meldingsplicht.]2
———-
(1)<DVR 2014-04-25/M4, art. 297, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
(2)<DVR 2017-12-08/06, art. 54, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Art. 4.2.2/1. [1 De stedenbouwkundige vergunning geldt als aktename voor het deel van de handelingen dat meldingsplichtig is, als de handelingen zowel aan de meldings- als aan de vergunningsplicht onderworpen zijn.]1
———-
(1)<Ingevoegd bij DVR 2015-12-18/24, art. 98, 025; Inwerkingtreding : 08-01-2016>
Art. 4.2.3.De Vlaamse Regering bepaalt de lijst van de handelingen [1 …]1 waarvoor in afwijking van artikel 4.2.1 geen [2 omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen]2 vereist is. [1 Ze houdt hierbij rekening met:
1° het tijdelijk of occasioneel karakter van de handelingen, of;
2° de ruimtelijke impact van de handelingen omwille van hun omvang, aard of ligging.
Handelingen waarvoor een milieueffectenrapport, een passende beoordeling of een mobiliteitsstudie moet worden opgemaakt, worden uitgesloten van de lijst van handelingen waarvoor in afwijking van artikel 4.2.1 geen [2 omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen]2 vereist is.]1
———-
(1)<DVR 2015-12-18/24, art. 99, 025; Inwerkingtreding : 08-01-2016>
(2)<DVR 2014-04-25/M4, art. 298, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Subsectie 2. – Bijzonderheden inzake zorgwonen
Art. 4.2.4.§ 1. [2 De verwezenlijking van een ondergeschikte wooneenheid met het oog op de creatie van een vorm van zorgwonen is meldingsplichtig op voorwaarde dat de ondergeschikte wooneenheid verwezenlijkt wordt binnen het bestaande bouwvolume van de woning.]2
Het beëindigen van de zorgsituatie, vermeld in artikel 4.1.1, 18°, d), is eveneens meldingsplichtig.
§ 2. Indien een bestaande zorgwoning, na het beëindigen van de zorgsituatie, aangewend zal worden voor de huisvesting van meerdere gezinnen of alleenstaanden, is daartoe een voorafgaande [1 omgevingsvergunning]1voor het opsplitsen van een woning vereist.
———-
(1)<DVR 2014-04-25/M4, art. 299, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
(2)<DVR 2017-12-08/06, art. 55, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Sectie 3. – Lokale voorschriften
Art. 4.2.5.Provinciale en gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen kunnen :
1° [1 …]1;
2° voor meldingsplichtige handelingen een vergunningsplicht invoeren;
3° voor vrijgestelde handelingen een meldingsplicht invoeren.
Provinciale en gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen kunnen de vergunningsplicht niet vervangen door een meldingsplicht. Zij kunnen vergunnings- of meldingsplichtige handelingen niet vrijstellen van de vergunnings- of meldingsplicht.
———-
(1)<DVR 2015-12-18/24, art. 100, 025; Inwerkingtreding : 08-01-2016>
Art. 4.2.6.De provinciale en gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen die werden vastgesteld vóór 1 september 2009 en die op grond van de mogelijkheden, voorzien in de vroegere regelgeving, een vergunningsplicht hebben ingevoerd voor van vergunning [1 vrijgestelde stedenbouwkundige handelingen]1, blijven geldig tot ze worden opgeheven. De verordenende overheid kan na 1 september 2009 wijzigingen aan deze stedenbouwkundige verordeningen aanbrengen binnen de marges, vermeld in artikel 4.2.5.
———-
(1)<DVR 2014-04-25/M4, art. 300, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Sectie 4. – As-builtattest
Subsectie 1.
<Opgeheven bij DVR 2017-12-08/06, art. 56, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Art. 4.2.7.[1 De uitvoering van vergunde stedenbouwkundige handelingen betreffende een constructie mag worden gecombineerd met de uitvoering van de volgende stedenbouwkundige handelingen:
1° handelingen die niet zijn onderworpen aan de vergunningsplicht, opgenomen in artikel 4.2.1;
2° handelingen die zijn vrijgesteld van de vergunningsplicht in toepassing van artikel 4.2.3;
3° handelingen die zijn onderworpen aan de meldingsplicht in toepassing van artikel 4.2.2, voor zover deze handelingen beperkt blijven tot handelingen binnen in gebouwen.
Het eerste lid is slechts van toepassing voor zover de handelingen, opgesomd in het eerste lid, niet uitdrukkelijk verboden of beperkt zijn in de vergunning.
In afwijking van het eerste lid kunnen handelingen die het voorwerp uitmaken van provinciale of gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen, opgemaakt met toepassing van artikel 4.2.5 of 4.2.6, niet gecombineerd worden met de uitvoering van vergunde stedenbouwkundige handelingen betreffende een constructie.
De handelingen, vermeld in het eerste lid, worden niet beschouwd als strijdig met de verleende stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen.]1
———-
(1)<DVR 2017-12-08/06, art. 56, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Subsectie 2.
<Opgeheven bij DVR 2017-12-08/06, art. 56, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Art. 4.2.8.[1 De uitvoering van stedenbouwkundige handelingen wordt beschouwd als beantwoordend aan de verleende vergunning als er geen grotere afwijkingen in maatvoering zijn dan deze die inherent verbonden zijn aan het bouwproces. Deze technische tolerantiemarge wordt het metsershaar genoemd. De toepassing van het metsershaar kan geen afbreuk doen aan burgerlijke rechten.]1
———-
(1)<DVR 2017-12-08/06, art. 56, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Subsectie 3.
<Opgeheven bij DVR 2017-12-08/06, art. 56, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Art. 4.2.9.[1 Als voor de handelingen de medewerking van een architect is vereist, kan de architect, belast met het toezicht op de uitvoering van de vergunde stedenbouwkundige handelingen, op verzoek van de opdrachtgever, een as-builtattest opstellen waarin hij:
1° in voorkomend geval beschrijft op welke wijze gebruik werd gemaakt van de mogelijkheden, vermeld in artikel 4.2.7;
2° verklaart dat de bepalingen rond het metsershaar, vermeld in artikel 4.2.8, zijn nageleefd.
De architect bezorgt een afschrift van het as-builtattest aan het college van burgemeester en schepenen.
De Vlaamse Regering kan een model van as-builtattest vaststellen.]1
———-
(1)<DVR 2017-12-08/06, art. 56, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Art. 4.2.10.
<Opgeheven bij DVR 2017-12-08/06, art. 56, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Subsectie 4.
<Opgeheven bij DVR 2017-12-08/06, art. 56, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Art. 4.2.11.
<Opgeheven bij DVR 2017-12-08/06, art. 56, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Subsectie 5.
<Opgeheven bij DVR 2017-12-08/06, art. 56, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Art. 4.2.12.
<Opgeheven bij DVR 2017-12-08/06, art. 56, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Subsectie 6.
<Opgeheven bij DVR 2017-12-08/06, art. 56, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Art. 4.2.13.
<Opgeheven bij DVR 2017-12-08/06, art. 56, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Sectie 5. – Vermoeden van vergunning
Art. 4.2.14. § 1. Bestaande constructies waarvan door enig rechtens toegelaten bewijsmiddel wordt aangetoond dat ze gebouwd werden vóór 22 april 1962, worden voor de toepassing van deze codex te allen tijde geacht te zijn vergund.
§ 2. Bestaande constructies waarvan door enig rechtens toegelaten bewijsmiddel wordt aangetoond dat ze gebouwd werden in de periode vanaf 22 april 1962 tot de eerste inwerkingtreding van het gewestplan waarbinnen zij gelegen zijn, worden voor de toepassing van deze codex geacht te zijn vergund, tenzij het vergund karakter wordt tegengesproken middels een proces-verbaal of een niet anoniem bezwaarschrift, telkens opgesteld binnen een termijn van vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie.
Het tegenbewijs, vermeld in het eerste lid, kan niet meer worden geleverd eens de constructie één jaar als vergund geacht opgenomen is in het vergunningenregister. 1 september 2009 geldt als eerste mogelijke startdatum voor deze termijn van één jaar. Deze regeling geldt niet indien de constructie gelegen is in een ruimtelijk kwetsbaar gebied.
§ 3. Indien met betrekking tot een vergund geachte constructie handelingen zijn verricht die niet aan de voorwaarden van § 1 en § 2, eerste lid, voldoen, worden deze handelingen niet door de vermoedens, vermeld in dit artikel, gedekt.
§ 4. Dit artikel heeft nimmer voor gevolg dat teruggekomen wordt op in kracht van gewijsde gegane rechterlijke beslissingen die het vergund karakter van een constructie tegenspreken.
Onderafdeling 2. [1 – Vergunningsplicht voor het verkavelen van gronden]1
———-
(1)<DVR 2014-04-25/M4, art. 303, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Art. 4.2.15.§ 1. Niemand mag zonder voorafgaande [3 omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden]3 een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt. [1 …]1
Een verkavelingsvergunning kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.
§ 2. Een verkavelingsvergunning omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.
[2 …]2
[2 § 3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de verkavelingsvergunning op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.]2
———-
(1)<DVR 2010-07-16/11, art. 8, 004; Inwerkingtreding : 19-08-2010>
(2)<DVR 2014-04-04/05, art. 39, 018; Inwerkingtreding : 25-04-2014; zie ook DVR 2014-04-04/05, art. 110>
(3)<DVR 2014-04-25/M4, art. 304, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Art. 4.2.16.§ 1. Een kavel uit een vergunde verkaveling of verkavelingsfase kan enkel verkocht worden, verhuurd worden voor méér dan negen jaar, of bezwaard worden met een recht van erfpacht of opstal, nadat de verkavelingsakte door de instrumenterende ambtenaar is verleden.
[1 …]1
§ 2. De verkavelingsakte wordt eerst verleden na overlegging van een attest van het college van burgemeester en schepenen, waaruit blijkt dat, voor de volledige verkaveling of voor de betrokken verkavelingsfase, het geheel van de lasten uitgevoerd is of gewaarborgd is door :
1° de storting van een afdoende financiële waarborg;
2° een door een bankinstelling op onherroepelijke wijze verleende afdoende financiële waarborg.
Het attest, vermeld in het eerste lid, kan worden afgeleverd indien de vergunninghouder deels zelf de lasten heeft uitgevoerd, deels de nodige waarborgen heeft gegeven.
———-
(1)<Ingetrokken bij DVR 2014-04-04/05, art. 40, 018; Inwerkingtreding : 15-05-2009>
Art. 4.2.17.[1 Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt als omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken, zoals in het bijzonder:
1° de aanleg van nieuwe verkeerswegen, of de tracéwijziging, verbreding of opheffing daarvan;
2° de wijziging van het reliëf van de bodem;
3° de ontbossing, met behoud van de toepassing van artikel 90bis van het Bosdecreet van 13 juni 1990;
4° het afbreken van constructies.
[2 Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt tevens als omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie, vermeld in artikel 9bis, § 7, en artikel 13, § 4 en § 5, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken.
Het eerste en het tweede lid gelden als de vergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden voldoet aan de vereisten inzake ontvankelijkheid en volledigheid die gelden voor de aanvraag voor stedenbouwkundige handelingen of voor het wijzigen van de vegetatie.]2]1
———-
(1)<DVR 2014-04-25/M4, art. 305, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
(2)<DVR 2017-12-08/06, art. 57, 036; Inwerkingtreding : 30-12-2017>
Art. 4.2.18.[1 De bepalingen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden worden niet opgeheven door de inwerkingtreding van een stedenbouwkundig voorschrift waarmee ze onverenigbaar zijn, met behoud van de toepassing van artikel 84 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.]1
———-
(1)<DVR 2014-04-25/M4, art. 306, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Afdeling 2.
<Opgeheven bij DVR 2014-04-25/M4, art. 307, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Onderafdeling 1.
<Opgeheven bij DVR 2014-04-25/M4, art. 307, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Art. 4.2.19.
<Opgeheven bij DVR 2014-04-25/M4, art. 307, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Art. 4.2.20.
<Opgeheven bij DVR 2014-04-25/M4, art. 307, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Onderafdeling 2.
<Opgeheven bij DVR 2014-04-25/M4, art. 307, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Art. 4.2.21.
<Opgeheven bij DVR 2014-04-25/M4, art. 307, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Onderafdeling 3.
<Opgeheven bij DVR 2014-04-25/M4, art. 307, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Art. 4.2.22.
<Opgeheven bij DVR 2014-04-25/M4, art. 307, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Art. 4.2.23.
<Opgeheven bij DVR 2014-04-25/M4, art. 307, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Onderafdeling 4.
<Opgeheven bij DVR 2014-04-25/M4, art. 307, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Art. 4.2.24.
<Opgeheven bij DVR 2014-04-25/M4, art. 307, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Onderafdeling 5.
<Opgeheven bij DVR 2014-04-25/M4, art. 307, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>
Art. 4.2.25.
<Opgeheven bij DVR 2014-04-25/M4, art. 307, 030; Inwerkingtreding : 23-02-2017>