Veiligheidsdossier
Voor alle werven waar meer dan één aannemer gelijktijdig of op elkaar volgend werken uitvoeren, is men verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen. Hij zal de werken tussen de aannemers coördineren en toekijken of aan alle veiligheidsnormen wordt voldaan. Dit heeft als doel om arbeidsongevallen op bouwwerven te verminderen. Hoewel het bij verbouwingsprojecten minder voorkomt dat meerdere aannemers aan het werk zullen gaan, vervalt de verplichting niet wanneer dit wel het geval is. De coördinator zal raad geven bij het opstellen van een verplicht veiligheidsplan en toekijken of er in de ontwerpfase genoeg rekening wordt gehouden met de veiligheidsrisico’s. Zijn bevindingen en de manier waarop hij zijn taken uitvoert, noteert hij in een veiligheidsdossier.
Wie?
Bij werken die de 500 m² overschrijden, wordt de coördinatie steeds uitgevoerd door een gecertificeerde veiligheidscoördinator met de correcte opleiding. Bij werken kleiner dan dat is een certificaat niet nodig. Vaak zal het gaan om de architect of een aannemer die een basisopleiding heeft gevolgd en de nodige beroepservaring heeft.
Taken
Al van bij het ontwerp zal de veiligheidscoördinator zijn taken kunnen vervullen. Veel ongevallen op bouwwerven zijn niet noodzakelijk het gevolg van onvoorzichtigheid bij de werken zelf, maar door in de ontwerpfase verkeerde keuzes te maken en belangrijke details te vergeten. De coördinator zal dan ook in deze fase toekijken dat men voldoende rekening houdt met het preventief optreden tegen risico’s en het naleven van structurele en veiligheidsverplichtingen. Ook op de planning van de werken en de onderlinge opvolging van de aannemers zal hij toekijken. In deze fase van de renovatiewerken spreekt men van een veiligheidscoördinator-ontwerp.
Tijdens de verbouwingen zelf zal de coördinator erop toekijken dat de veiligheidsmaatregelen die bij wet zijn bepaald op zijn genomen in de contracten en het dossier ook effectief worden toegepast op de bouwwerf. Hij coördineert vooral de wisselwerking tussen de aannemers en kijkt met een extra oog naar de meest risicovolle elementen. In deze fase treedt hij op als veiligheidscoördinator-uitvoering.
Na afloop van de werken stelt hij een postinterventiedossier op dat alle info bevat over de structuren die tijdens de renovatie zijn gewijzigd, de materialen die zijn gebruikt en de mogelijke veiligheid- en gezondheidsrisico’s die gedurende de werken zijn opgetreden en zich na de afloop ervan nog kunnen voordoen.
Veiligheidsplan
Voorafgaand aan de werken stelt men een document op waarin de risicoanalyse, sensibilisering en preventieve maatregelen aan bod komen waarmee men rekening moet houden om werkongevallen te vermijden. Dit wordt opgesteld door de bouwheer, met medewerking van de architect en veiligheidscoördinator. Doordat verbouwingswerken niet altijd intensief zijn, komt het niet steeds voor in het verbouwdossier. Het blijft wel verplicht voor:
- werken met een verhoogd risico voor het welzijn van werkmannen of derden.
- werken die langer duren dan 30 dagen en meer dan 20 werknemers tegelijk nodig hebben.
- werken die meer dan 500 maandagen vereisen.
In alle andere gevallen volstaat een vereenvoudigde versie of zelfs een schriftelijke overeenkomst. Men schakelt best toch steeds een veiligheidscoördinator in om onverwachte problemen te vermijden.
Tijdens de uitvoering van de werken wordt het plan voortdurend aangepast aan de situatie zodat na afloop een duidelijk overzicht te vinden is van wat er precies is gebeurd om de risico’s te beperken en werkongevallen te vermijden.
Juridisch
De volledige wettekst over de veiligheidscoördinator en het postinterventiedossier vind je hieronder.
25 JANUARI 2001 – Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen
Afdeling I. – Toepassingsgebied en definities.
Artikel 1. Dit besluit is van toepassing op de werkgevers en de werknemers en de daarmee gelijkgestelde personen bedoeld in artikel 2, § 1, van de wet, evenals op de personen die betrokken zijn bij de werkzaamheden betreffende tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen bedoeld in artikel 2, § 2, en artikel 14 van de wet.
Art. 2. § 1. Dit besluit is van toepassing op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen, namelijk de plaatsen waar de volgende bouwwerken of werken van burgerlijke bouwkunde worden uitgevoerd :
1° graafwerken;
2° grondwerken;
3° funderings- en verstevigingswerken;
4° waterbouwkundige werken;
5° wegenwerken;
6° plaatsing van nutsleidingen, inzonderheid, riolen, gasleidingen, elektriciteitskabels, en tussenkomsten op deze leidingen, voorafgegaan door andere in deze paragraaf bedoelde werken;
7° bouwwerken;
8° montage en demontage van, inzonderheid, geprefabriceerde elementen, liggers en kolommen;
9° inrichtings- of uitrustingswerken;
10° verbouwingswerken;
11° vernieuwbouw;
12° herstellingswerken;
13° ontmantelingswerken;
14° sloopwerken;
15° instandhoudingswerken;
16° onderhouds-, schilder- en reinigingswerken;
17° saneringswerken;
18° afwerkingswerkzaamheden behorende bij één of meer werken bedoeld in de punten 1° tot 17°.
§ 2. Dit besluit is niet van toepassing op :
1° de boor- en winningswerkzaamheden in de winningsindustrieën;
2° de montage van installaties, inzonderheid, productie-, transformatie-, transport- en behandelingsinstallaties en de tussenkomsten op deze installaties, met uitzondering van de werken bedoeld in § 1, 6°, en van de werken die betrekking hebben op de funderingen, op de beton- en de metselwerken en op de dragende structuren;
3° de werken bedoeld in § 1 die door één enkele aannemer worden uitgevoerd in een inrichting waar de opdrachtgever werknemers tewerkstelt.
De bepalingen van afdeling VI zijn evenwel van toepassing op de werken bedoeld in het eerste lid, 3°.
Art. 3. Voor de toepassing van dit besluit, wordt verstaan onder :
1° “wet” : de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk;
2° “tussenkomende partij” : elke persoon bedoeld in artikel 14 van de wet, met uitzondering van de werknemers;
3° “coördinator-ontwerp” : “coördinator inzake veiligheid en gezondheid tijdens de uitwerkingsfase van het ontwerp van het bouwwerk”, bedoeld in de wet;
4° “coördinator-verwezenlijking” : “coördinator inzake veiligheid en gezondheid tijdens de verwezenlijking van het bouwwerk”, bedoeld in de wet.
(5° “totale oppervlakte van een bouwwerk” : de som van de horizontaal gemeten oppervlaktes van de verschillende niveaus van het te verwezenlijken bouwwerk.
Maken deel uit van eenzelfde bouwwerk, alle al dan niet aan elkaar palende constructies die deel uitmaken van eenzelfde project.
De oppervlakte van de niveaus wordt berekend tussen de buitenwanden, de oppervlakte ingenomen door de wanden zelf inbegrepen.
Op de niveaus waar de buitenwanden van een bouwwerk of van een deel ervan, geheel of gedeeltelijk afwezig zijn, of in de gevallen waar het bouwwerk van dergelijke aard is dat het niet toelaat één of meer niveaus te definiëren, worden de oppervlaktes begrensd door de verticale projectie van de buitenste contouren van het bouwwerk.
Op de plaatsen waar openingen in de vloer van een niveau zijn aangebracht, inzonderheid voor de verwezenlijking van een atrium of voor de doorgang van trappen, liften of technische leidingen, worden de oppervlaktes van deze openingen opgeteld bij de vloeroppervlaktes.
De dakvlakken die uitsluitend de functie van dakbedekking hebben worden niet opgenomen in de berekening van de totale oppervlakte van het bouwwerk.
Worden evenmin opgenomen in de berekening van de totale oppervlakte van het bouwwerk, de oppervlaktes van de grondwerken die uitsluitend uitgevoerd worden om de verwezenlijking van een bouwwerk mogelijk te maken.
Bij verbouwing, uitbreiding, gedeeltelijke wederopbouw, of afbraak van een bouwwerk worden voor de berekening van de totale oppervlakte van het bouwwerk, per niveau, enkel de oppervlaktes in rekening gebracht van de lokalen of zones waar één of meer van de werken, opgesomd in artikel 2, § 1, worden uitgevoerd.
6° “veiligheids- en gezondheidsplan” : document of het geheel van documenten waarvan de inhoud beantwoordt aan de bijlage I, deel A, en dat de op basis van risicoanalyses vastgestelde preventiemaatregelen bevat ter voorkoming van de risico’s waaraan de werknemers kunnen blootgesteld worden als gevolg van :
a) de aard van het bouwwerk;
b) de wederzijdse inwerking van activiteiten van de diverse tussenkomende partijen die tegelijkertijd op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaats aanwezig zijn;
c) de opeenvolging van activiteiten van de diverse tussenkomende partijen op een tijdelijke of <mobiele> bouwplaats wanneer een tussenkomst, na het beëindigen ervan, risico’s laat bestaan voor de andere tussenkomende partijen die later zullen tussenkomen;
d) de wederzijdse inwerking van alle installaties of alle andere activiteiten op of in de nabijheid van de site waar de tijdelijke of <mobiele> bouwplaats is gevestigd, inzonderheid het openbaar of privaat goederen- of personenvervoer, het aanvatten of de voortzetting van het gebruik van een gebouw of de voortzetting van eender welke exploitatie;
e) de uitvoering van mogelijke latere werkzaamheden aan het bouwwerk;
7° “coördinatiedagboek” : document of geheel van documenten waarvan de inhoud beantwoordt aan de bijlage I, deel B, en dat door de coördinator wordt bijgehouden en dat de gegevens en bemerkingen vermeldt betreffende de coördinatie en gebeurtenissen op de bouwplaats;
8° “postinterventiedossier” : dossier waarvan de inhoud beantwoordt aan de bijlage I, deel C, en dat de voor de veiligheid en de gezondheid nuttige elementen bevat waarmee bij eventuele latere werkzaamheden moet worden rekening gehouden en dat aangepast is aan de kenmerken van het bouwwerk;
9° “coördinatiestructuur” : orgaan waarvan de samenstelling beantwoordt aan de bijlage I, deel D, en dat bijdraagt tot de organisatie van de coördinatie inzake veiligheid en gezondheid op de bouwplaats door inzonderheid :
a) te zorgen voor de vereenvoudiging van de informatie en de raadpleging van de verschillende tussenkomende partijen evenals van hun onderlinge communicatie;
b) te zorgen voor een efficiënt overleg tussen de tussenkomende partijen omtrent de toepassing van de preventiemaatregelen op de bouwplaats;
c) te zorgen voor de regeling van elke betwisting of onduidelijkheid inzake de naleving van de preventiemaatregelen op de bouwplaats;
d) adviezen inzake veiligheid en gezondheid uit te brengen.) <KB 2005-01-19/31, art. 2, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Afdeling II. – (Bouwwerken met een totale oppervlakte kleiner dan 500 m2 waar werken worden uitgevoerd door meerdere aannemers.) <KB 2005-01-19/31, art. 3, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 4. <KB 2005-01-19/31, art. 3, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> § 1. De bepalingen van deze afdeling zijn van toepassing op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen die betrekking hebben op bouwwerken waarvan de totale oppervlakte kleiner is dan 500 m2 en waar werken worden uitgevoerd door ten minste twee aannemers, die tegelijkertijd of achtereenvolgens tussenkomen.
§ 2. Het bouwen en het afbreken van bouwwerken opgenomen in de lijst vastgesteld in de bijlage V zijn van de toepassing van de bepalingen van deze afdeling uitgesloten.
Onderafdeling I. – De coördinatie van het ontwerp van het bouwwerk. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 4bis. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Behalve indien met zekerheid vaststaat dat de werken op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaats door één enkele aannemer zullen worden uitgevoerd, stelt de bouwdirectie belast met het ontwerp tijdens de studiefase van het ontwerp van het bouwwerk één coördinator-ontwerp aan.
(In afwijking van vorig lid mag een opdrachtgever die werkgever is, de verplichting van de bouwdirectie belast met het ontwerp te zijnen laste nemen. In dit geval vervult de opdrachtgever alle verplichtingen van de bouwdirectie belast met het ontwerp bedoeld in deze onderafdeling.) <KB 2006-03-22/45, art. 1, 006; Inwerkingtreding : 22-04-2006>
Indien het ontwerp van het bouwwerk de medewerking van een architect wettelijk vereist, wordt de functie van coördinator-ontwerp uitgeoefend door :
1° hetzij een architect die voldoet aan de bepalingen van artikel 65ter, § 1;
2° hetzij een coördinator-ontwerp die voldoet aan de bepalingen van artikel 65ter, § 1;
3° hetzij een coördinator-verwezenlijking met een continue praktische beroepservaring van ten minste drie jaar als coördinator-verwezenlijking en die voldoet aan de bepalingen van artikel 65ter, § 1.
Indien het ontwerp van het bouwwerk wettelijk niet de medewerking van een architect vereist, wordt de functie van coördinator-ontwerp uitgeoefend door :
1° hetzij één van de in het tweede lid bedoelde personen;
2° hetzij een bouwdirectie belast met de uitvoering of een aannemer die voldoen aan de bepalingen van, al naargelang het geval, artikel 65quater, § 2 of artikel 65quinquies, 3°.
Art. 4ter. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> De bouwdirectie belast met het ontwerp mag de uitwerking van het project niet aanvatten of verder zetten, zolang de coördinator-ontwerp niet is aangesteld.
Art. 4quater. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> § 1. De bouwdirectie belast met het ontwerp ziet erop toe dat de coördinator-ontwerp :
1° zijn opdrachten, bedoeld in artikel 4sexies, volledig en adequaat vervult;
2° betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de uitwerking, wijzigingen en aanpassingen van het ontwerp van het bouwwerk;
3° alle informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn opdrachten; hiertoe wordt de coördinator uitgenodigd op alle vergaderingen, georganiseerd door de bouwdirectie belast met het ontwerp, en ontvangt hij alle door deze bouwdirectie verwezenlijkte studies binnen een termijn die hem toelaat zijn opdrachten uit te voeren;
4° bij het einde van zijn opdracht een exemplaar van het geactualiseerde veiligheids- en gezondheidsplan, het eventuele geactualiseerde coördinatiedagboek en het geactualiseerde postinterventiedossier aan de opdrachtgever, of in het geval van meerdere opdrachtgevers, aan de opdrachtgevers overmaakt.
§ 2. Zonder afbreuk te doen aan de verantwoordelijkheden van de verschillende tussenkomende partijen, ziet de bouwdirectie belast met het ontwerp erop toe dat de verschillende tussenkomende partijen samenwerken en hun activiteiten coördineren, teneinde aan de coördinator-ontwerp de bevoegdheid, de middelen en de informatie te verzekeren, nodig voor de goede uitvoering van zijn opdrachten.
Art. 4quinquies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> § 1. Wanneer de bouwdirectie belast met het ontwerp niet de functie van coördinator-ontwerp uitoefent, maakt de aanstelling van deze laatste het voorwerp uit van een schriftelijke overeenkomst, gesloten tussen deze beide partijen.
Wanneer de coördinator-ontwerp een werknemer is van de bouwdirectie belast met het ontwerp, maakt de aanstelling van de coördinator het voorwerp uit van een document dat door deze bouwdirectie en de coördinator is ondertekend.
§ 2. De overeenkomst of het document, bedoeld in § 1, eerste en tweede lid, bepalen de regels voor het vervullen van de opdrachten van de coördinator-ontwerp en de hem ter beschikking gestelde middelen.
Deze overeenkomst, of dit document mogen geen clausules bevatten, die de verantwoordelijkheden, welke krachtens de wet of dit besluit aan de andere tussenkomende partijen toekomen, geheel of gedeeltelijk aan de coördinator overdragen.
§ 3. De overeenkomst, of het document bepalen inzonderheid nader :
1° de taken die de coördinator-ontwerp in toepassing van artikel 4sexies moet vervullen;
2° het ogenblik waarop de coördinator-ontwerp zijn opdracht aanvangt;
3° de verplichtingen van de bouwdirectie belast met het ontwerp, voortvloeiend uit de bepalingen van artikel 4quater.
4° de momenten in de verschillende fases van het ontwerp waarop de coördinator-ontwerp met de opdrachtgevers en de bouwdirectie belast met het ontwerp overlegt of kan overleggen en de door hen gemaakte keuzen, bedoeld in artikel 17 van de wet, in het veiligheids- en gezondheidsplan vastlegt;
§ 4. Het document bedoeld in § 1, tweede lid, bepaalt bovendien nader :
1° in voorkomend geval, de medewerkers, lokalen en arbeidsmiddelen, die ter beschikking gesteld worden van de coördinator-ontwerp;
2° de tijd die de coördinator-ontwerp en zijn eventuele medewerkers voor het vervullen van de coördinatieopdracht ter beschikking gesteld wordt.
Art. 4sexies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Naast de uitvoering van de opdrachten bedoeld in artikel 18 van de wet is de coördinator-ontwerp, inzonderheid, belast met de volgende taken :
1° hij stelt het veiligheids- en gezondheidsplan op en neemt er de keuzen, bedoeld in artikel 17 van de wet in op, alsook de voor de veiligheid en de gezondheid kritieke fasen waarop de coördinator-verwezenlijking ten minste op de bouwplaats aanwezig moet zijn;
2° hij past het veiligheids- en gezondheidsplan aan aan elke wijziging aangebracht aan het ontwerp;
3° hij maakt de elementen uit het veiligheids- en gezondheidsplan over aan de tussenkomende partijen voorzover deze elementen hen betreffen;
4° hij zorgt ervoor dat de betrokkenen schriftelijk in kennis worden gesteld van hun eventuele gedragingen, handelingen, keuzen of nalatigheden die in strijd zijn met de algemene preventieprincipes; daartoe mag hij ook een coördinatiedagboek aanwenden;
5° hij adviseert de opdrachtgevers inzake de overeenstemming van het document gevoegd bij de offertes, bedoeld in artikel 30, tweede lid, 1°, met het veiligheids- en gezondheidsplan en stelt hen in kennis van eventuele niet-overeenstemmingen;
6° hij opent het postinterventiedossier, houdt het bij en vult het aan;
7° hij draagt het veiligheids- en gezondheidsplan, het eventuele coördinatiedagboek en het postinterventiedossier over aan de opdrachtgevers en stelt die overdracht en het einde van het ontwerp van bouwwerk schriftelijk vast.
Art. 4septies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> De opdracht van de coördinator-ontwerp wordt beëindigd door de overdracht bedoeld in artikel 4sexies, 7°.
Onderafdeling I.
De coördinatie van de verwezenlijking van het bouwwerk
Art. 4octies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> De coördinatie, uitgevoerd in de loop van het ontwerp van het bouwwerk, wordt tijdens de verwezenlijking van het bouwwerk niet verder gezet, wanneer alle werken door één enkele aannemer worden uitgevoerd.
In dit geval passen de opdrachtgever en de aannemer de voorschriften van de artikelen 42 en 43 toe.
Art. 4nonies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Wanneer de werken op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaats door één enkele aannemer worden uitgevoerd, moet, behalve in geval van overmacht, de verplichting bedoeld in artikel 4decies worden nageleefd van zodra zich onvoorziene omstandigheden voordoen die de aannemer of de opdrachtgever ertoe aanzetten beroep te doen op één of meerdere bijkomende aannemers.
Art. 4decies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> § 1. Vóór het begin van de uitvoering van de werken op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaats stelt de bouwdirectie belast met de controle op de uitvoering één coördinator-verwezenlijking aan.
§ 2. Bij ontstentenis van een bouwdirectie belast met de controle op de uitvoering valt, de in § 1 bedoelde verplichting ten laste van :
1° de bouwdirectie belast met de uitvoering;
2° ingeval er meerdere bouwdirecties belast met de uitvoering zijn, de bouwdirectie die als eerste een overeenkomst afsluit met de opdrachtgevers;
3° ingeval er meerdere bouwdirecties belast met de uitvoering zijn, en waarbij geen bouwdirectie, noch haar aannemers of haar onderaannemers gelijktijdig met andere bouwdirecties, hun aannemers of onderaannemers op de bouwplaats tussenkomen, de bouwdirectie die als eerste op de bouwplaats tussenkomt; bij beëindiging van haar tussenkomst gaat voormelde verplichting over naar de volgende bouwdirectie tot beëindiging van haar tussenkomst en gaat alzo verder over van de ene bouwdirectie op de volgende, tot de beëindiging van het project.
De in vorig lid, 3°, bedoelde bouwdirectie die haar tussenkomst beëindigt, maakt de instrumenten bij de coördinatie met de nodige toelichtingen, over aan de bouwdirectie die haar opvolgt. Indien deze bouwdirectie door haar niet gekend is, maakt zij de instrumenten bij de coördinatie met een schriftelijke toelichting over aan de opdrachtgever, die deze bewaart en ter beschikking houdt van de volgende tussenkomende bouwdirectie.
Indien de instrumenten bij de coördinatie hen niet verstrekt worden, vragen de in het eerste lid, 3°, bedoelde bouwdirecties die niet als eerste op de bouwplaats tussenkomen, deze op bij al naargelang het geval, de voorgaande bouwdirectie of de opdrachtgever.
(§ 2bis. In afwijking van § 1 en § 2, mag een opdrachtgever die werkgever is, de verplichting van de bouwdirectie belast met de controle op de uitvoering, respectievelijk de bouwdirectie of de bouwdirecties belast met de uitvoering te zijnen laste nemen. In dit geval vervult de opdrachtgever alle verplichtingen van deze bouwdirectie of bouwdirecties bedoeld in deze onderafdeling.) <KB 2006-03-22/45, art. 2, 006; Inwerkingtreding : 22-04-2006>
§ 3. De functie van coördinator-verwezenlijking wordt uitgeoefend door :
1° hetzij een architect die voldoet aan de bepalingen van artikel 65ter, § 1;
2° hetzij een coördinator-verwezenlijking die voldoet aan de bepalingen van artikel 65ter, § 1;
3° hetzij een bouwdirectie belast met de uitvoering of een aannemer die voldoen aan de bepalingen van artikel 65ter, § 2.
Art. 4undecies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Behalve in geval van overmacht mogen de werken op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen slechts aangevat of verdergezet worden na de aanstelling van de coördinator-verwezenlijking.
Art. 4duodecies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> § 1. De bouwdirectie belast met de aanstelling van de coördinator-verwezenlijking ziet er op toe dat deze in het bezit gesteld wordt van een exemplaar van het veiligheids- en gezondheidsplan, van het eventuele coördinatiedagboek en van het postinterventiedossier.
§ 2. De bouwdirectie belast met de aanstelling van de coördinator-verwezenlijking ziet er op toe dat deze :
1° zijn opdrachten, bedoeld in artikel 4quinquies decies, volledig en adequaat vervult;
2° betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de verwezenlijking van het bouwwerk;
3° alle informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn opdrachten; hiertoe wordt de coördinator uitgenodigd op alle vergaderingen, georganiseerd door de bouwdirectie belast met de uitvoering of door de bouwdirectie belast met de controle op de uitvoering, en ontvangt hij alle door deze bouwdirecties verwezenlijkte studies binnen een termijn die hem toelaat zijn opdrachten uit te voeren;
4° bij het einde van zijn opdracht een exemplaar van het veiligheids- en gezondheidsplan, het eventuele coördinatiedagboek en het postinterventiedossier, allen aangepast overeenkomstig de bepalingen van de bijlage I, aan de opdrachtgevers tegen ontvangstbewijs overmaakt.
§ 3. Zonder afbreuk te doen aan de verantwoordelijkheden van de verschillende tussenkomende partijen, ziet de bouwdirectie belast met de aanstelling van de coördinator-verwezenlijking erop toe dat de verschillende tussenkomende partijen samenwerken en hun activiteiten coördineren, teneinde aan de coördinator-verwezenlijking de bevoegdheid, de middelen en de informatie te verzekeren, nodig voor de goede uitvoering van zijn opdrachten.
Art. 4terdecies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> De functies van coördinator-ontwerp en van coördinator-verwezenlijking mogen door een zelfde persoon vervuld worden.
Art. 4quaterdecies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> § 1. Wanneer de bouwdirectie belast met aanstelling van de coördinator-verwezenlijking niet de functie van coördinator-verwezenlijking uitoefent, maakt de aanstelling van deze laatste het voorwerp uit van een schriftelijke overeenkomst, gesloten tussen deze beide partijen.
Wanneer de coördinator-verwezenlijking een werknemer is van de bouwdirectie belast met aanstelling van de coördinator-verwezenlijking, maakt de aanstelling van de coördinator het voorwerp uit van een document dat door deze bouwdirectie en de coördinator is ondertekend.
§ 2. De overeenkomst of het document, bedoeld in § 1, eerste en tweede lid, bepalen de regels voor het vervullen van de opdrachten van de coördinator-verwezenlijking en de hem ter beschikking gestelde middelen.
Deze overeenkomst, of dit document mogen geen clausules bevatten, die de verantwoordelijkheden, welke krachtens de wet of dit besluit aan de andere tussenkomende partijen toekomen, geheel of gedeeltelijk aan de coördinator overdragen.
§ 3. De overeenkomst, of het document bepalen inzonderheid nader :
1° de taken die de coördinator-verwezenlijking in toepassing van artikel 4quinquies decies moet vervullen;
2° het ogenblik waarop de coördinator-verwezenlijking zijn opdracht aanvangt;
3° de verplichtingen van de bouwdirectie belast met de aanstelling van de coördinator-verwezenlijking, voortvloeiend uit de bepalingen van artikel 4duodecies;
4° de voor de veiligheid en de gezondheid kritieke fasen waarop de coördinator-verwezenlijking ten minste op de bouwplaats aanwezig zal zijn.
§ 4. Het document bedoeld in § 1, tweede lid, bepaalt bovendien nader :
1° in voorkomend geval, de medewerkers, lokalen en arbeidsmiddelen, die ter beschikking gesteld worden van de coördinator-verwezenlijking;
2° de tijd die de coördinator-verwezenlijking en zijn eventuele medewerkers voor het vervullen van de coördinatieopdracht ter beschikking gesteld wordt.
Art. 4quinquiesdecies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Naast de uitvoering van de opdrachten bepaald in artikel 22 van de wet is de coördinator-verwezenlijking belast met de volgende opdrachten :
1° hij past het veiligheids- en gezondheidsplan aan overeenkomstig de bijlage I, deel A, afdeling II, tweede lid, en maakt de elementen van het aangepaste veiligheids- en gezondheidsplan over aan de tussenkomende partijen voorzover deze elementen hen aanbelangen;
2° hij zorgt ervoor dat de betrokkenen schriftelijk in kennis worden gesteld van hun eventuele gedragingen, handelingen, keuzen of nalatigheden die in strijd zijn met de algemene preventieprincipes; daartoe mag hij ook een eventueel coördinatiedagboek aanwenden;
3° hij roept een eventuele coördinatiestructuur samen overeenkomstig de bepalingen van artikel 40;
4° hij vult het postinterventiedossier aan in functie van de elementen van het geactualiseerde veiligheids- en gezondheidsplan die voor de uitvoering van latere werkzaamheden aan het bouwwerk van belang zijn;
5° hij draagt, bij de voorlopige oplevering van de werken, of bij ontstentenis, bij de oplevering van de werken, het geactualiseerde veiligheids- en gezondheidsplan, het eventuele coördinatiedagboek en het postinterventiedossier over aan de opdrachtgevers en stelt die overdracht vast in een proces-verbaal dat bij het postinterventiedossier wordt gevoegd; de coördinator aangesteld in toepassing van artikel 4decies, § 2, 3°, draagt deze documenten evenwel over aan de bouwdirectie die hem aanstelde.
Ongeacht de oprichting van een eventuele coördinatiestructuur of niet gaat de coördinator-verwezenlijking in op het op grond van de coördinatie van de veiligheid of de gezondheid gemotiveerd verzoek van één of meer tussenkomende partijen om op de bouwplaats aanwezig te zijn.
Art. 4sexiesdecies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 3; Inwerkingtreding : 27-01-2005> De opdracht van de coördinator-verwezenlijking wordt beëindigd door de overdracht van de documenten bedoeld in artikel 4quinquies decies, 5°.
Afdeling III. – (Bouwwerken met een totale oppervlakte gelijk aan of groter dan 500 m2 of die behoren tot de bijlage V, en waar werken worden uitgevoerd door meerdere aannemers.) <KB 2005-01-19/31, art. 4, 004;Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 4septiesdecies. <ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 5; Inwerkingtreding : 27-01-2005> § 1. De bepalingen van deze afdeling zijn van toepassing op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waar werken worden uitgevoerd door ten minste twee aannemers, die tegelijkertijd of achtereenvolgens tussenkomen en die betrekking hebben op bouwwerken waarvan de totale oppervlakte gelijk is aan of groter dan 500 m2.
§ 2. Het bouwen en het afbreken van bouwwerken opgenomen in de lijst vastgesteld in de bijlage V wordt gelijkgesteld met de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen bedoeld in § 1, ongeacht de totale oppervlakte van het bouwwerk.
De Minister bevoegd inzake het welzijn op het werk kan de in vorig lid bedoelde lijst wijzigen.
Onderafdeling I. – De coördinatie van het ontwerp van het bouwwerk.
Art. 5. (…) Behalve indien met zekerheid vaststaat dat de werken op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaats door één enkele aannemer zullen worden uitgevoerd, stelt de opdrachtgever tijdens de studiefase van het ontwerp van het bouwwerk één coördinator-ontwerp aan. <KB 2005-01-19/31, art. 6, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Wanneer op een zelfde plaats gelijktijdig bouwwerken of werken van burgerlijke bouwkunde worden uitgevoerd voor rekening van meerdere opdrachtgevers, stellen zij tijdens de studiefase van het ontwerp van het bouwwerk één gemeenschapplijke coördinator-ontwerp aan via een schriftelijke overeenkomst.
§ 2. (…) <KB 2005-01-19/31, art. 6, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 6. De bouwdirectie belast met het ontwerp mag de uitwerking van het project niet aanvatten of verderzetten, zolang de coördinator-ontwerp niet is aangesteld.
Art. 7. § 1. De (opdrachtgevers) zien erop toe dat deze : <KB 2005-01-19/31, art. 7, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
1° zijn opdrachten, bedoeld in artikel 11, (…) volledig en adequaat vervult; <KB 2005-01-19/31, art. 7, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
2° betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de uitwerking, wijzigingen en aanpassingen van het ontwerp van het bouwwerk;
3° alle informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn opdrachten; hiertoe wordt de coördinator uitgenodigd op alle vergaderingen, georganiseerd door de bouwdirectie belast met het ontwerp, en ontvangt hij alle door deze bouwdirectie verwezenlijkte studies binnen een termijn die hem toelaat zijn opdrachten uit te voeren;
4° hen bij het einde van zijn opdracht een exemplaar van het geactualiseerde veiligheids- en gezondheidsplan, het geactualiseerde coördinatiedagboek en het postinterventiedossier overmaakt.
§ 2. Zonder afbreuk te doen aan de verantwoordelijkheden van de verschillende tussenkomende partijen, zien de (opdrachtgevers) erop toe dat de verschillende tussenkomende partijen samenwerken en hun activiteiten coördineren, <KB 2005-01-19/31, art. 7, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
teneinde aan de coördinator de bevoegdheid, de middelen en de informatie te verzekeren, nodig voor de goede uitvoering van zijn opdrachten.
Art. 8. De aangeduide coördinator-ontwerp kan bijgestaan worden door één of meerdere adjuncten.
Deze adjuncten zijn voor het vervullen van hun opdracht onderworpen aan dezelfde bepalingen als de coördinator-ontwerp.
Art. 9. <KB 2005-01-19/31, art. 8, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> De aanstelling van de coördinator-ontwerp maakt het voorwerp uit van een schriftelijke overeenkomst, gesloten tussen deze coördinator en de opdrachtgevers.
Wanneer de coördinator-ontwerp een werknemer is van een opdrachtgever, maakt zijn aanstelling het voorwerp uit van een document dat door de coördinator en deze opdrachtgever is ondertekend en, in de gevallen van meerdere opdrachtgevers, tevens van een schriftelijke overeenkomst gesloten tussen de werkgever van de coördinator en de andere opdrachtgevers.
Art. 10. § 1. De overeenkomst of het document, bedoeld in artikel 9, eerste en tweede lid, bepalen de regels voor het vervullen van de opdrachten van de coördinator-ontwerp en de hem ter beschikking gestelde middelen.
Deze overeenkomst, of dit document mogen geen clausules bevatten, die de verantwoordelijkheden, welke krachtens de wet of dit besluit aan de andere tussenkomende partijen toekomen, geheel of gedeeltelijk aan de coördinator overdragen.
§ 2. De overeenkomst, of het document bepalen inzonderheid nader :
1° de taken die de coördinator-ontwerp in toepassing van artikel 11 moet vervullen;
2° het ogenblik waarop de coördinator-ontwerp zijn opdracht aanvangt;
3° de verplichtingen van de (opdrachtgevers), voortvloeiend uit de bepalingen van artikel 7. <KB 2005-01-19/31, art. 9, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
(4° de momenten in de verschillende fases van het ontwerp waarop de coördinator-ontwerp met de opdrachtgevers en de bouwdirectie belast met het ontwerp overlegt of kan overleggen en de door hen gemaakte keuzen, bedoeld in artikel 17 van de wet, in het veiligheids- en gezondheidsplan vastlegt.) <KB 2005-01-19/31, art. 9, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
§ 3. Het document bedoeld in artikel 9, tweede lid, bepaalt bovendien nader :
1° in voorkomend geval, het aantal adjuncten van de coördinator-ontwerp en de wijze waarop zij worden aangesteld;
2° in voorkomend geval, de medewerkers, lokalen en arbeidsmiddelen, die ter beschikking gesteld worden van de coördinator-ontwerp;
3° de tijd die de coördinator-ontwerp en zijn eventuele adjuncten en medewerkers voor het vervullen van de coördinatieopdracht ter beschikking gesteld wordt.
Art. 11. Naast de uitvoering van de opdrachten bedoeld in artikel 18 van de wet is de coördinator-ontwerp, inzonderheid, belast met de volgende taken :
1° hij stelt het veiligheids- en gezondheidsplan op, (en neemt er de keuzen, bedoeld in artikel 17 van de wet in op, alsook de voor de veiligheid en de gezondheid kritieke fasen waarop de coördinator-verwezenlijking ten minste op de bouwplaats aanwezig moet zijn); <KB 2005-01-19/31, art. 10, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
2° hij past het veiligheids- en gezondheidsplan aan aan elke wijziging aangebracht aan het ontwerp;
3° hij maakt de elementen uit het veiligheids- en gezondheidsplan over aan de tussenkomende partijen voor zover deze elementen hen betreffen;
4° hij adviseert de (opdrachtgevers) inzake de overeenstemming van het document gevoegd bij de offertes, bedoeld in artikel 30, tweede lid, 1°, met het veiligheids- en gezondheidsplan en stelt hen in kennis van eventuele niet-overeenstemmingen; <KB 2005-01-19/31, art. 10, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
5° hij opent het coördinatiedagboek en postinterventiedossier, houdt ze bij en vult ze aan (…); <KB 2005-01-19/31, art. 10, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
6° hij draagt het veiligheids- en gezondheidsplan, het coördinatiedagboek en het postinterventiedossier over aan de (opdrachtgevers) en stelt die overdracht en het einde van het ontwerp van bouwwerk vast in het coördinatiedagboek en in een afzonderlijk document. <KB 2005-01-19/31, art. 10, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 12. De opdracht van de coördinator-ontwerp wordt beëindigd door de overdracht bedoeld in artikel 11, 6°.
Onderafdeling II. – De coördinatie van de verwezenlijking van het bouwwerk.
Art. 13. De coördinatie, uitgevoerd in de loop van het ontwerp van het bouwwerk, wordt tijdens de verwezenlijking van het bouwwerk niet verdergezet, wanneer alle werken door één enkele aannemer worden uitgevoerd.
In dit geval passen de opdrachtgever en de aannemer de voorschriften van de artikelen 42 en 43 toe.
Art. 14. Wanneer de werken op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen door één enkele aannemer worden uitgevoerd, moet, behalve in geval van overmacht, de verplichting bedoeld in artikel 15 (…) worden nageleefd van zodra zich onvoorziene omstandigheden voordoen die de aannemer of de opdrachtgever ertoe aanzetten beroep te doen op één of meerdere bijkomende aannemers. <KB 2005-01-19/31, art. 11, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 15. (…) Vóór het begin van de uitvoering van de werken op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen stelt de opdrachtgever één coördinator-verwezenlijking aan. <KB 2005-01-19/31, art. 12, 004; Inwerkingtreding :27-01-2005>
Wanneer op een zelfde plaats gelijktijdig bouwwerken of werken van burgerlijke bouwkunde worden uitgevoerd voor rekening van meerdere opdrachtgevers, stellen zij vóór het begin van de uitvoering van de werken één gemeenschappelijke coördinator-verwezenlijking aan via een schriftelijke overeenkomst.
§ 2. (…) <KB 2005-01-19/31, art. 12, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 16. § 1. De opdrachtgever kan een oproep doen tot kandidaten voor de functie van coördinator-verwezenlijking aan de hand van een bestek dat specifiek is opgesteld voor de uitoefening van de coördinatieopdracht.
De opdrachtgever die evenwel een oproep tot kandidaten voor de functie van coördinator-verwezenlijking doet aan de hand van een voor de opdracht van de werken opgesteld bestek, moet alle taken in verband met de coördinatieopdracht beschrijven in een afzonderlijke post van dit bestek.
§ 2. Behalve in geval van overmacht mogen de werken op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen slechts aangevat of verdergezet worden na de aanstelling van de coördinator-verwezenlijking.
Art. 17. § 1. De (opdrachtgevers) zien er op toe dat die coördinator in het bezit gesteld wordt van een exemplaar van het veiligheids- en gezondheidsplan, van het coördinatiedagboek en van het postinterventiedossier. <KB 2005-01-19/31, art. 13, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
§ 2. De (opdrachtgevers) zien erop toe dat deze : <KB 2005-01-19/31, art. 13, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
1° zijn opdrachten, bedoeld in artikel 22, (…) volledig en adequaat vervult; <KB 2006-03-22/45, art. 3, 006; Inwerkingtreding : 22-04-2006>
2° betrokken wordt bij alle etappes van de werkzaamheden betreffende de verwezenlijking van het bouwwerk;
3° alle informatie krijgt die nodig is voor de uitvoering van zijn opdrachten; hiertoe wordt de coördinator uitgenodigd op alle vergaderingen, georganiseerd door de bouwdirectie belast met de uitvoering of door de bouwdirectie belast met de controle op de uitvoering, en ontvangt hij alle door deze bouwdirecties verwezenlijkte studies binnen een termijn die hem toelaat zijn opdrachten uit te voeren;
4° hen bij het einde van zijn opdracht een exemplaar van het veiligheids- en gezondheidsplan, het coördinatiedagboek en het postinterventiedossier, allen aangepast overeenkomstig de bepalingen van artikel 22, 2° tot 4°, tegen ontvangstbewijs overmaakt.
§ 3. Zonder afbreuk te doen aan de verantwoordelijkheden van de verschillende tussenkomende partijen, zien de (opdrachtgevers) erop toe dat de verschillende tussenkomende partijen samenwerken en hun activiteiten coördineren, teneinde aan de coördinator de bevoegdheid, de middelen en de informatie te verzekeren, nodig voor de goede uitvoering van zijn opdrachten. <KB 2005-01-19/31, art. 13, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 18. De functies van coördinator-ontwerp en van coördinator-verwezenlijking mogen door een zelfde persoon vervuld worden.
Art. 19. De aangeduide coördinator-verwezenlijking kan bijgestaan worden door één of meerdere adjuncten.
Deze adjuncten zijn voor het vervullen van hun opdracht onderworpen aan dezelfde bepalingen als de coördinator-verwezenlijking.
Art. 20. <KB 2005-01-19/31, art. 14, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> De aanstelling van de coördinator-verwezenlijking maakt het voorwerp uit van een schriftelijke overeenkomst, gesloten tussen deze coördinator en de opdrachtgevers.
Wanneer de coördinator-verwezenlijking een werknemer is van een opdrachtgever, maakt zijn aanstelling het voorwerp uit van een document dat door de coördinator en deze opdrachtgever is ondertekend en, in de gevallen van meerdere opdrachtgevers, tevens van een schriftelijke overeenkomst gesloten tussen de werkgever van de coördinator en de andere opdrachtgevers.
Art. 21. § 1. De overeenkomst, of het document, bedoeld in artikel 20, eerste en tweede lid, bepalen de regels voor het vervullen van de opdrachten van de coördinator-verwezenlijking en de hem ter beschikking gestelde middelen.
Deze overeenkomst, of dit document mogen geen clausules bevatten, die de verantwoordelijkheden, welke krachtens de wet of dit besluit aan de andere tussenkomende partijen toekomen, geheel of gedeeltelijk aan de coördinator overdragen.
§ 2. De overeenkomst, of het document bepalen inzonderheid nader :
1° de taken die de coördinator-verwezenlijking in toepassing van artikel 22 moet vervullen;
2° het ogenblik waarop de coördinator-verwezenlijking zijn opdracht aanvangt;
3° de verplichtingen van de (opdrachtgevers), voortvloeiend uit de bepalingen van artikel 17. <KB 2005-01-19/31, art. 15, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
(4° de voor de veiligheid en de gezondheid kritieke fasen waarop de coördinator-verwezenlijking ten minste op de bouwplaats aanwezig zal zijn.) <KB 2005-01-19/31, art. 15, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
§ 3. Het document bedoeld in artikel 20, tweede lid, bepaalt bovendien nader :
1° in voorkomend geval, het aantal adjuncten van de coördinator-verwezenlijking en de wijze waarop zij worden aangesteld;
2° in voorkomend geval, de medewerkers, lokalen en arbeidsmiddelen, die ter beschikking gesteld worden van de coördinator-verwezenlijking;
3° de tijd die de coördinator-verwezenlijking en zijn eventuele adjuncten en medewerkers voor het vervullen van de coördinatieopdracht ter beschikking gesteld wordt.
Art. 22. Naast de uitvoering van de opdrachten bepaald in artikel 22 van de wet is de coördinator-verwezenlijking belast met de volgende opdrachten :
1° hij past het veiligheids- en gezondheidsplan aan overeenkomstig (de bijlage I, deel A, afdeling I, tweede lid,) en maakt de elementen van het aangepaste veiligheids- en gezondheidsplan over aan de tussenkomende partijen voor zover deze elementen hen aanbelangen; <KB 2005-01-19/31, art. 16, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
2° hij houdt het coördinatiedagboek bij en vult het aan (…); <KB 2005-01-19/31, art. 16, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
3° hij noteert in het coördinatiedagboek de tekortkomingen van de tussenkomende partijen bedoeld in (bijlage I, deel B, 6°, en stelt de opdrachtgevers) hiervan in kennis; <KB 2005-01-19/31, art. 16, 004;Inwerkingtreding : 27-01-2005>
4° hij noteert de opmerkingen van de aannemers in het coördinatiedagboek en laat ze door de betrokken partijen viseren;
5° hij roept de coördinatiestructuur samen overeenkomstig de bepalingen van artikel 40;
6° hij vult het postinterventiedossier aan in functie van de elementen van het geactualiseerde veiligheids- en gezondheidsplan die voor de uitvoering van latere werkzaamheden aan het bouwwerk van belang zijn;
7° hij draagt, bij de voorlopige oplevering van de werken, of bij ontstentenis, bij de oplevering van de werken, het geactualiseerde veiligheids- en gezondheidsplan, het geactualiseerde coördinatiedagboek en het postinterventiedossier over aan de (opdrachtgevers) en stelt die overdracht vast in een proces-verbaal dat bij het postinterventiedossier wordt gevoegd. <KB 2005-01-19/31, art. 16, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
(Ongeacht de oprichting van een coördinatiestructuur of niet gaat de coördinator-verwezenlijking in op het op grond van de veiligheid of de gezondheid gemotiveerd verzoek van één of meer tussenkomende partijen om op de bouwplaats aanwezig te zijn.) <KB 2005-01-19/31, art. 16, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 23. De opdracht van de coördinator-verwezenlijking wordt beëindigd door de overdracht van de documenten bedoeld in artikel 22, 7°.
Art. 24. (Opgeheven) <KB 2005-01-19/31, art. 17, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Afdeling IV. – (Bijzondere verplichtingen in verband met de instrumenten bij de coördinatie.) <KB 2005-01-19/31, art. 19, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Onderafdeling I. – Het veiligheids- en gezondheidsplan.
Art. 25. (Opgeheven) <KB 2005-01-19/31, art. 19, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 26. § 1. Ongeacht de voorziene preventiemaatregelen, is het opstellen en bijhouden van een veiligheids- en gezondheidsplan steeds verplicht voor de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen (waarvoor een coördinator-ontwerp of een coördinator-verwezenlijking moet worden aangesteld en) waar één of meer van de volgende werkzaamheden uitgevoerd worden : <KB 2005-01-19/31, art. 20, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
1° werkzaamheden, zoals bedoeld in het tweede lid, die de werknemers aan gevaren van bedelving, wegzinken of vallen blootstellen, gevaren die bijzonder vergroot worden door de aard van de werkzaamheden of van de toegepaste procédés of door de omgeving van de arbeidsplaats of de werken;
2° werkzaamheden die de werknemers blootstellen aan chemische of biologische agentia die een bijzonder risico voor de gezondheid en de veiligheid van de werknemers inhouden;
3° elk werk met ioniserende stralingen waarvoor de aanwijzing van gecontroleerde of bewaakte zones zoals bepaald in artikel 2 van het koninklijk besluit van 28 februari 1963 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking en van de werknemers tegen het gevaar van de ioniserende stralingen, vereist is;
4° werkzaamheden in de nabijheid van elektrische hoogspanningslijnen of -kabels (of van leidingen onder een inwendige druk van 15 bar of meer); <KB 2005-01-19/31, art. 20, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
5° werkzaamheden die de werknemers blootstellen aan een risico op verdrinking;
6° ondergrondse werken en tunnelwerken;
7° werkzaamheden met duikuitrusting;
8° werkzaamheden onder overdruk;
9° werkzaamheden waarbij springstoffen worden gebruikt;
10° werkzaamheden in verband met de montage of demontage van (zware) geprefabriceerde elementen. <KB 2005-01-19/31, art. 20, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Voor de toepassing van het eerste lid, 1° worden inzonderheid als bijzonder vergrote gevaren beschouwd :
a) het graven van sleuven of putten van meer dan 1,20 m diepte en het werken aan of in deze putten;
b) het werken in de onmiddellijke nabijheid van materialen zoals drijfzand of slib;
c) het werken met een valgevaar van een hoogte van 5 m of meer.
§ 2. (Voor de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waarvoor een coördinator-ontwerp of een coördinator-verwezenlijking moet worden aangesteld, is het opstellen en het bijhouden van een veiligheids- en gezondheidsplan bovendien verplicht wanneer de omvang van de bouwplaats van aard is dat :
1° hetzij, de vermoedelijke duur van de werkzaamheden langer is dan dertig werkdagen en waar op één of meer ogenblikken meer dan twintig werknemers tegelijkertijd aan het werk zijn;
2° hetzij, het vermoedelijke werkvolume groter is dan 500 mandagen.) <KB 2005-01-19/31, art. 20, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Voor de bepaling van de omvang van tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen die het voorwerp uitmaken van een continue opdracht of van een pakket opdrachten zonder onderling verband, wordt het geheel van de werken die een onderling verband hebben, als een afzonderlijke tijdelijke of <mobiele> bouwplaats beschouwd.
§ 3. (Voor de andere tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen dan deze bedoeld in § 1 en § 2 en waarvoor een coördinator-ontwerp of een coördinator-verwezenlijking moet worden aangesteld, is het opstellen en bijhouden van een veiligheids- en gezondheidsplan of een schriftelijke overeenkomst verplicht overeenkomstig de bepalingen van artikel 27, § 2, respectievelijk artikel 29.) <KB 2005-01-19/31, art. 20, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 27. <KB 2005-01-19/31, art. 21, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> § 1. Voor de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen bedoeld in artikel 26, § 1, of artikel 26, § 2, en waarop de bepalingen van de afdeling III van toepassing zijn, beantwoordt de inhoud van het veiligheids- en gezondheidsplan ten minste aan de bijlage I, deel A, afdeling I.
§ 2. Voor de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen bedoeld artikel 26, § 3 en waarop de bepalingen van de afdeling III van toepassing zijn, wordt gebruik gemaakt van een vereenvoudigd veiligheids- en gezondheidsplan waarvan de inhoud ten minste beantwoordt aan de bijlage I, deel A, afdeling II.
Art. 28. <KB 2005-01-19/31, art. 22, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Voor de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen bedoeld in artikel 26, § 1, of artikel 26, § 2, en waarop de bepalingen van de afdeling II van toepassing zijn, wordt gebruik gemaakt van een vereenvoudigd veiligheids- en gezondheidsplan waarvan de inhoud ten minste beantwoordt aan de bijlage I, deel A, afdeling II.
Art. 29.<KB 2005-01-19/31, art. 23, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Voor de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen bedoeld in artikel 26, § 3, en waarop de bepalingen van de afdeling II van toepassing zijn, sluiten de tussenkomende partijen, op voorstel van de coördinator die het eerst tussenkomt, een schriftelijke overeenkomst af, waarin ten minste de volgende bedingen zijn opgenomen :
1° duidelijke afspraken betreffende alle werkzaamheden die gelijktijdig of achtereenvolgens zullen uitgevoerd worden met vermelding van de aannemers die ze zullen uitvoeren en de uitvoeringstermijn van elk van de werkzaamheden;
2° de gedetailleerde vaststelling van de preventiemaatregelen die zullen getroffen worden met de identificatie van de bouwdirecties, de aannemers, en in voorkomend geval, de opdrachtgevers die zullen instaan voor het treffen van deze maatregelen.
In toepassing van artikel 17 van de wet, zijn de uitvoeringstermijnen bedoeld in vorig lid, 1°, vastgesteld rekening houdend met de toepassing van de algemene preventieprincipes.
[
TOEKOMSTIG RECHT
[
Art. 29. <KB 2005-01-19/31, art. 23, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Voor de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen bedoeld in artikel 26, § 3, en waarop de bepalingen van de afdeling II van toepassing zijn, sluiten de tussenkomende partijen, op voorstel van de coördinator die het eerst tussenkomt, een schriftelijke overeenkomst af, waarin ten minste de volgende bedingen zijn opgenomen :
1° duidelijke afspraken betreffende alle werkzaamheden die gelijktijdig of achtereenvolgens zullen uitgevoerd worden met vermelding van de aannemers die ze zullen uitvoeren en de uitvoeringstermijn van elk van de werkzaamheden;
2° de gedetailleerde vaststelling van de preventiemaatregelen die zullen getroffen worden met de identificatie van de bouwdirecties, de aannemers, en in voorkomend geval, de opdrachtgevers die zullen instaan voor het treffen van deze maatregelen.
In toepassing van artikel 17 van de wet, zijn de uitvoeringstermijnen bedoeld in vorig lid, 1°, vastgesteld rekening houdend met de toepassing van de algemene preventieprincipes.
[1 De opdrachtgever die een aanbestedende overheid is in de zin van artikel 2 van de wet overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, van 15 juni 2006 heeft de keuze tussen het opstellen en het opvolgen van een veiligheids- en gezondheidsplan overeenkomstig artikel 28 of het sluiten van een overeenkomst zoals bedoeld in dit artikel.]1
———-
(1)<KB 2011-07-15/11, art. 158, 009; Inwerkingtreding : 01-07-2013, voor de overheidsopdrachten, de opdrachten en de concessies voor openbare werken die vanaf die datum worden bekendgemaakt of hadden moeten worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie of in het Bulletin der Aanbestedingen, alsook voor de overheidsopdrachten, de opdrachten en de concessies voor openbare werken waarvoor, bij ontstentenis van een verplichting tot voorafgaande bekendmaking, vanaf die datum wordt uitgenodigd tot het indienen van een aanvraag tot deelneming of van een offerte.>
Art. 30.De opdrachtgever neemt de nodige maatregelen opdat het veiligheids- en gezondheidsplan deel zou uitmaken van, al naargelang het geval, het bijzonder bestek, de prijsaanvraag of de contractuele documenten en daarin als een afzonderlijk en als dusdanig betiteld deel wordt opgenomen.
Opdat de maatregelen vastgesteld in het veiligheids- en gezondheidsplan daadwerkelijk zouden kunnen toegepast worden bij de uitvoering van de werken, zorgt hij ervoor dat :
1° de kandidaten bij hun offertes een document voegen dat verwijst naar het veiligheids- en gezondheidsplan en waarin zij beschrijven op welke wijze zij het bouwwerk zullen uitvoeren om rekening te houden met dit veiligheids- en gezondheidsplan;
2° de kandidaten bij hun offertes een afzonderlijke prijsberekening voegen in verband met de door het veiligheids- en gezondheidsplan bepaalde preventiemaatregelen en -middelen, inbegrepen de buitengewone individuele beschermingsmaatregelen en -middelen;
3° de coördinator-ontwerp zijn taak, bedoeld in [de artikelen 4sexies, 5°, en 11, 4°], kan volbrengen. <KB 2005-01-19/31, art. 24, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
[De opdrachtgevers van de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waarop de bepalingen van artikel 29 van toepassing zijn, zijn van de toepassing van dit artikel vrijgesteld.] <KB 2005-01-19/31, art. 24, 004;Inwerkingtreding : 27-01-2005>
[
TOEKOMSTIG RECHT
[
Art. 30. De opdrachtgever neemt de nodige maatregelen opdat het veiligheids- en gezondheidsplan deel zou uitmaken van, al naargelang het geval, het bijzonder bestek, de prijsaanvraag of de contractuele documenten en daarin als een afzonderlijk en als dusdanig betiteld deel wordt opgenomen.
Opdat de maatregelen vastgesteld in het veiligheids- en gezondheidsplan daadwerkelijk zouden kunnen toegepast worden bij de uitvoering van de werken, zorgt hij ervoor dat :
1° de kandidaten bij hun offertes een document voegen dat verwijst naar het veiligheids- en gezondheidsplan en waarin zij beschrijven op welke wijze zij het bouwwerk zullen uitvoeren om rekening te houden met dit veiligheids- en gezondheidsplan;
2° de kandidaten bij hun offertes een afzonderlijke prijsberekening voegen in verband met de door het veiligheids- en gezondheidsplan bepaalde preventiemaatregelen en -middelen, inbegrepen de buitengewone individuele beschermingsmaatregelen en -middelen;
3° de coördinator-ontwerp zijn taak, bedoeld in [de artikelen 4sexies, 5°, en 11, 4°], kan volbrengen. <KB 2005-01-19/31, art. 24, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
[1 De opdrachtgevers van de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waarop de bepalingen van artikel 29 van toepassing zijn, zijn vrijgesteld van de toepassing van de voorgaande leden.]1
[1 Onverminderd de toepassing van het vorige lid en wanneer de opdrachtgever een aanbestedende overheid is in de zin van artikel 2 van de wet overheidsopdrachten en bepaalde opdracht voor werken, leveringen en diensten van 15 juni 2006, is zij enkel verplicht om voor te schrijven dat de inschrijvers bij hun offerte het document en de afzonderlijke prijsberekening van het tweede lid, 1° en 2°, voegen, indien de coördinator-ontwerp aantoont dat dit document of deze prijsberekening noodzakelijk is opdat de maatregelen bepaald in het veiligheids- en gezondheidsplan daadwerkelijk kunnen worden toegepast, en voor zover hij de onderdelen verduidelijkt waarvoor dat document of die prijsberekening nodig is.]1
———-
(1)<KB 2011-07-15/11, art. 159, 009; Inwerkingtreding : 01-07-2013, voor de overheidsopdrachten, de opdrachten en de concessies voor openbare werken die vanaf die datum worden bekendgemaakt of hadden moeten worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie of in het Bulletin der Aanbestedingen, alsook voor de overheidsopdrachten, de opdrachten en de concessies voor openbare werken waarvoor, bij ontstentenis van een verplichting tot voorafgaande bekendmaking, vanaf die datum wordt uitgenodigd tot het indienen van een aanvraag tot deelneming of van een offerte.>
Onderafdeling II. – Het coördinatiedagboek.
Art. 31. <KB 2005-01-19/31, art. 25, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Het coördinatiedagboek is verplicht op alle tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen bedoeld in afdeling III waarvoor een coördinator-ontwerp of een coördinator-verwezenlijking moet worden aangesteld.
In afwijking van vorig lid mag de coördinator op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen van de afdeling III, die tevens bouwplaatsen zijn bedoeld in artikel 26, § 3, de toepassing van de bepalingen betreffende het coördinatiedagboek beperken tot het schriftelijk in kennis stellen van de betrokkenen van hun eventuele gedragingen, handelingen, keuzen of nalatigheden die in strijd zijn met de algemene preventieprincipes.
Art. 32. <KB 2005-01-19/31, art. 26, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Het coördinatiedagboek mag een afzonderlijk document of een geheel van afzonderlijke documenten zijn; het mag ook gecombineerd worden met het dagboek der werken of met andere documenten die een gelijkaardige functie hebben.
Art. 33. <KB 2005-01-19/31, art. 27, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> De gegevens en de bemerkingen worden vermeld op genummerde bladzijden of geregistreerd aan de hand van een geschikt technologisch middel derwijze dat de verwijdering van de vermelde gegevens of bemerkingen onmogelijk is.
Onderafdeling III. – Het postinterventiedossier.
Art. 34. <KB 2005-01-19/31, art. 28, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Het postinterventiedossier is verplicht op alle tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waar de bepalingen van de afdelingen II, III en V op van toepassing zijn.
Art. 35. <KB 2005-01-19/31, art. 29, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Voor de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen bedoeld in afdeling III, met uitzondering van deze vermeld in artikel 36, beantwoordt de inhoud van het postinterventiedossier aan de bijlage I, deel C, afdeling I.
Art. 36. <KB 2005-01-19/31, art. 30, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Voor de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen bedoeld in de afdelingen II en V, alsook op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen van de afdeling III die tevens bouwplaatsen zijn bedoeld in artikel 26, § 3, beantwoordt de inhoud van het postinterventiedossier aan de bijlage I, deel C, afdeling II.
Art. 36bis. <Ingevoegd bij KB 2006-03-22/45, art. 4; Inwerkingtreding : 22-04-2006> Voor de bouwwerken of groepen van bouwwerken waarop de beginselen met betrekking tot de gedwongen mede-eigendom van toepassing zijn of kunnen zijn, worden de postinterventiedossiers die door de coördinator-verwezenlijking overgedragen worden na 30 april 2006, door deze laatste onderverdeeld in een gedeelte dat betrekking heeft op de delen van deze bouwwerken in gedwongen mede-eigendom en gedeelten die betrekking hebben op de privatieve delen van deze bouwwerken.
Elk deel van een postinterventiedossier dat betrekking heeft op een privatief deel omvat niet alleen de informatie over het betrokken privatief deel, maar ook de informatie over de elementen die andere privatieve delen bedienen of die tot de delen in gedwongen mede-eigendom behoren en die onontbeerlijk is om, bij het uitvoeren van werken in het betrokken privatief deel, de veiligheid, de gezondheid of het comfort van de gebruikers van de privatieve delen niet in het gedrang te brengen, inzonderheid, de ligging van in de muren ingewerkte leidingen en kokers of het dragend karakter van een ligger of een muur.
Onderafdeling IV. – De coördinatiestructuur.
Art. 37. Een coördinatiestructuur wordt opgericht op alle bouwplaatsen waarvan, hetzij, het vermoedelijk werkvolume meer dan 5 000 mandagen bedraagt, hetzij de totale prijs van de werken, geschat door de bouwdirectie belast met het ontwerp, 2 500 000 EUR, BTW niet meegerekend overschrijdt, en waar ten minste drie aannemers gelijktijdig werken uitvoeren.
(Het in vorig lid vermeld bedrag wordt gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen overeenkomstig de beginselen bepaald door de artikelen 2, 4, 5 en 6, 1° van de wet van 1 maart 1977 houdende inrichting van een stelsel waarbij sommige uitgaven in de overheidssector aan het indexcijfer van de consumptieprijzen van het Rijk worden gekoppeld.
Artikel 4 van dezelfde wet, aangevuld bij artikel 18, § 2 van het koninklijk besluit van 24 december 1993 ter uitvoering van de wet van 6 januari 1989 tot vrijwaring van het concurrentievermogen, voorziet dat enkel de gezuiverde gezondheidsindex in aanmerking mag genomen worden voor de sociale prestaties.
De basisspilindex bedraagt 107,30.) <KB 2005-01-19/31, art. 31, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Op het gemotiveerd verzoek van de coördinator-verwezenlijking organiseert de opdrachtgever een coördinatiestructuur op andere bouwplaatsen dan deze bedoeld in het eerste lid.
Art. 38. (Opgeheven) <KB 2005-01-19/31, art. 32, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 39. (Opgeheven) <KB 2005-01-19/31, art. 32, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 40. De coördinator-verwezenlijking zit de coördinatiestructuur voor.
Hij roept ze samen op eigen initiatief of op het gemotiveerd verzoek van een lid of van de met het toezicht belaste ambtenaar.
Afdeling V. – Bouwplaatsen waar de werken door één enkele aannemer worden uitgevoerd.
Art. 41. De bepalingen van deze afdeling zijn van toepassing op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waar de werken worden uitgevoerd door één enkele aannemer.
Art. 42. § 1. Bij de toepassing van (de artikelen 4octies of 13) is de opdrachtgever ertoe gehouden een exemplaar van het veiligheids- en gezondheidsplan aan de aannemer over te maken. <KB 2005-01-19/31, art. 33, 004;Inwerkingtreding : 27-01-2005>
§ 2. Wanneer het bouwwerk voor professioneel (, winstgevend,) of commercieel gebruik bestemd is, is de opdrachtgever ertoe gehouden : <KB 2005-01-19/31, art. 33, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
1° bij de toepassing van (de artikelen 4octies of 13), de bepalingen van het veiligheids- en gezondheidsplan die op hem, in de hoedanigheid van opdrachtgever, van toepassing zijn, na te leven; <KB 2005-01-19/31, art. 33, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
2° erover te waken dat de aannemer de nodige informatie ontvangt met betrekking tot de risico’s inzake het welzijn van de betrokken personen op de plaats waar de werken worden uitgevoerd;
3° indien de werken in een inrichting van een werkgever worden uitgevoerd, erover te waken dat de activiteiten op de plaats van uitvoering van de werken worden gecoördineerd en dat met de aannemer wordt samengewerkt bij de uitvoering van de maatregelen inzake veiligheid en gezondheid van de personen betrokken bij het uitvoeren van de werken;
4° in de andere dan de onder 3° bedoelde gevallen, de activiteiten op de plaats van uitvoering van de werken te coördineren en met de aannemer samen te werken bij de uitvoering van de maatregelen inzake veiligheid en gezondheid van de personen betrokken bij het uitvoeren van de werken.
§ 3. De aannemer is ertoe gehouden :
1° bij toepassing van § 2, aan de opdrachtgever de nodige informatie te verstrekken over de risico’s eigen aan die werken;
2° zijn medewerking te verlenen aan de coördinatie en samenwerking bedoeld in § 2, 3° en 4°.
§ 4. Bij de toepassing van § 2, 3°, is de werkgever, in wiens inrichting de werken worden verricht, ertoe gehouden zijn medewerking te verlenen aan de coördinatie en samenwerking.
Art. 43. § 1. (Een postinterventiedossier wordt opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 36.) <KB 2005-01-19/31, art. 34, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
§ 2. Het in § 1 bedoelde postinterventiedossier wordt opgesteld door de opdrachtgever of door een door hem aangestelde derde.
De opdrachtgever ziet er tevens op toe dat het postinterventiedossier wordt aangepast aan de eventuele wijzigingen die tijdens de verwezenlijking van het bouwwerk aan het project worden aangebracht.
Afdeling VI. – Bepalingen van toepassing op alle bouwplaatsen.
Onderafdeling I. – Toepassingsgebied.
Art. 44. De bepalingen van deze afdeling zijn van toepassing op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waar werken door één of meerdere aannemers worden uitgevoerd.
Onderafdeling II. – Voorafgaande kennisgeving.
Art. 45. De bouwdirectie belast met de uitvoering, doet een voorafgaande kennisgeving vóór de opening van de bouwplaats, wat betreft :
1° elke tijdelijke of <mobiele> bouwplaats waar één of meer werkzaamheden, opgesomd in artikel 26, § 1, uitgevoerd worden en waarvan de totale duur vijf werkdagen overschrijdt.
2° elke tijdelijke of <mobiele> bouwplaats waarvan de vermoedelijke omvang van de werken beantwoordt aan deze bedoeld in artikel 26, § 2.
Op tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waar meerdere bouwdirecties belast met de uitvoering actief zijn, valt de in het eerste lid bedoelde kennisgeving ten laste van elke bouwdirectie die als eerste activiteiten op de bouwplaats uitvoert.
Art. 46. De voorafgaande kennisgeving wordt ten minste vijftien kalenderdagen vóór het begin van de werken op de bouwplaats gedaan aan de met het toezicht inzake arbeidsveiligheid belaste ambtenaar en bevat ten minste de in de bijlage II van dit besluit opgesomde gegevens.
Een kopie van de voorafgaande kennisgeving moet zichtbaar op de bouwplaats op een voor het personeel gemakkelijk toegankelijke plaats, worden aangeplakt ten minste tien kalenderdagen vóór het begin van de werken.
Art. 47. In geval van onvoorziene en dringende werken, of in geval de periode tussen de ontvangst van de opdracht en de datum van de effectieve aanvang der werken niet toelaat om de kennisgeving binnen de door artikel 46 voorziene termijn te doen, wordt de voorafgaande kennisgeving vervangen door een mededeling aan de met het toezicht inzake arbeidsveiligheid belaste ambtenaar, gedaan ten laatste de dag zelf van het begin van de werken bij wijze van een geschikt middel.
Een kopie van de mededeling moet zichtbaar op de bouwplaats worden aangeplakt op een voor het personeel gemakkelijk toegankelijke plaats, ten laatste de dag zelf van het begin van de werken.
De gegevens vervat in deze mededeling zijn dezelfde als deze van de bijlage II van dit besluit.
Onderafdeling III. – De overdracht, de terbeschikkingstelling en de opvraging van het postinterventiedossier.
Art. 48. Teneinde de nieuwe eigenaar inzonderheid toe te laten zijn toekomstige verplichtingen als opdrachtgever van eventuele latere werken aan het bouwwerk uit te oefenen, overhandigt de persoon of overhandigen de personen, die, bij elke gehele of gedeeltelijke overdracht van het bouwwerk, het bouwwerk afstaan of overdragen, het postinterventiedossier aan de nieuwe eigenaar.
Deze overhandiging wordt in de akte die de overdracht bevestigt, opgetekend.
(In de gevallen van een overdracht van een bouwwerk of een deel ervan op het ogenblik dat de tijdelijke of <mobiele> bouwplaats voor dit bouwwerk nog niet beëindigd is, wordt in de akte die de overdracht bevestigt, vermeld dat de persoon die het bouwwerk afstaat of overdraagt, zich ertoe verbindt het postinterventiedossier aan de nieuwe eigenaar te overhandigen, zodra de voorlopige oplevering, of bij ontstentenis, de oplevering van het bouwwerk heeft plaats gehad.) <KB 2006-03-22/45, art. 5, 006; Inwerkingtreding : 22-04-2006>
Tevens houdt elke eigenaar van het geheel of een gedeelte van het bouwwerk een exemplaar van het postinterventiedossier ter beschikking van elke persoon die hierin als opdrachtgever van latere werken aan het bouwwerk mag optreden, inzonderheid, een huurder.
Art. 49. § 1. De opdrachtgever is ertoe gehouden de delen van het postinterventiedossier die hen aanbelangen, ter beschikking te stellen van de coördinator of, bij ontstentenis, van de aannemer op het ogenblik dat deze personen betrokken worden bij de coördinatie of de uitvoering van de latere werken aan het bouwwerk.
§ 2. Vooraleer een later werk aan het bouwwerk aan te vatten, vragen de coördinator of, bij ontstentenis, de aannemer aan de opdrachtgever dat de delen van het postinterventiedossier die hen aanbelangen, te hunner beschikking zou worden gesteld.
Art. 49bis. <Ingevoegd bij KB 2006-03-22/45, art. 6; Inwerkingtreding : 22-04-2006> In de gevallen van bouwwerken of groepen van bouwwerken waarop de beginselen met betrekking tot de gedwongen mede-eigendom van toepassing zijn, kunnen de mede-eigenaars, in hun hoedanigheid van eventuele toekomstige opdrachtgevers, hun taken en verplichtingen inzake het gedeelte van het postinterventiedossier dat betrekking heeft op de delen van deze bouwwerken in gedwongen mede-eigendom, aan de syndicus toevertrouwen.
De beslissing dienaangaande wordt opgenomen in de statuten bedoeld in artikel 577-4, § 1, van het Burgerlijk Wetboek, wanneer de statuten voor de eerste maal zijn vastgesteld na 30 april 2006.
Wanneer de statuten vóór of op deze datum zijn vastgesteld, wordt de beslissing opgetekend in het proces-verbaal van de algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars en nadien in de statuten overgeschreven, naar aanleiding van de eerstvolgende statutenwijziging om andere redenen.
Bij toepassing van het eerste lid, bevindt het postinterventiedossier zich op het kantoor van de syndicus van de vereniging van mede-eigenaars, waar het kosteloos door iedere belanghebbende kan worden geraadpleegd, en wordt de verplichting tot het overhandigen van het dossier tussen opeenvolgende eigenaars bij een gedeeltelijke overdracht van het bouwwerk, beperkt tot de gedeelten ervan die betrekking hebben op de overgedragen privatieve delen.
Onderafdeling IV. – Specifieke verplichtingen van de aannemers.
Art. 50. Onverminderd de verplichtingen die zij hebben ingevolge andere bepalingen inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, passen de aannemers de algemene preventiebeginselen toe bedoeld in artikel 5 van de wet, inzonderheid wat betreft :
1° het in goede orde en met voldoende bescherming van de gezondheid in stand houden van de bouwplaats;
2° de keuze van de plaatsing van de werkplekken rekening houdend met de toegangsmogelijkheden tot de werkplekken, en de vaststelling van verplaatsings- of verkeerswegen of -zones;
3° de voorwaarden van intern transport en interne behandeling van de materialen en het materieel;
4° het onderhoud, de controle vóór inbedrijfstelling en de periodieke controle van de installaties en toestellen, ten einde gebreken te voorkomen die de veiligheid en gezondheid van werknemers in gevaar kunnen brengen;
5° de afbakening en inrichting van zones voor definitieve en tussenopslag van verschillende materialen, in het bijzonder wanneer het gaat om gevaarlijke materialen of stoffen;
6° de voorwaarden voor de verwijdering van gevaarlijke materialen;
7° de opslag en de verwijdering of afvoer van afval en puin;
8° de aanpassing van de daadwerkelijke duur van de verschillende soorten werken of werkfasen, afhankelijk van de evolutie van de bouwplaats;
9° de samenwerking tussen de aannemers;
10° de wederzijdse inwerkingen met exploitatie- of andere activiteiten ter plaatse op, of in de nabijheid van, de bouwplaats.
Hiertoe passen zij de voorschriften toe bedoeld in de bijlage III, voor zover er geen specifieke of strengere bepalingen zijn die zijn vastgesteld in uitvoering van de wet.
Art. 51. In geval van gelijktijdige of achtereenvolgende aanwezigheid op eenzelfde bouwplaats van minstens twee aannemers, met inbegrip van de zelfstandigen, moeten deze samenwerken bij de uitvoering van de maatregelen inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.
Rekening houdend met de aard van de activiteiten, coördineren de aannemers hun optreden met het oog op de voorkoming van en de bescherming tegen beroepsrisico’s.
Wanneer het gaat om werkgevers moeten deze hun respectievelijke werknemers en hun vertegenwoordigers over deze risico’s en de preventiemaatregelen inlichten.
Art. 52. § 1. De aannemers moeten, overeenkomstig de instructies die zij moeten raadplegen of die zij ontvangen hebben, zorg dragen voor de veiligheid en de gezondheid van de andere betrokken personen, en, indien zij persoonlijk een beroepsactiviteit op de bouwplaats uitoefenen, eveneens zorg dragen voor hun eigen veiligheid en gezondheid.
§ 2. Daartoe moeten zij, overeenkomstig de instructies :
1° op de juiste wijze gebruik maken van machines, toestellen, gereedschappen, gevaarlijke stoffen, vervoermiddelen en andere middelen;
2° op de juiste wijze gebruik maken van de persoonlijke beschermingsmiddelen die zij ter beschikking hebben en die na gebruik weer opbergen;
3° de specifieke veiligheidsvoorzieningen van met name machines, toestellen, gereedschappen, installaties en gebouwen niet willekeurig uitschakelen, veranderen of verplaatsen en deze veiligheidsvoorzieningen op de juiste manier gebruiken;
4° de coördinator-verwezenlijking, de andere aannemers en de diensten voor Preventie en Bescherming op het werk, onmiddellijk op de hoogte stellen van elke werksituatie waarvan zij redelijkerwijs kunnen vermoeden dat ze een ernstig en onmiddellijk gevaar voor de veiligheid of de gezondheid met zich meebrengt, evenals van elk gebrek vastgesteld in de beschermingssystemen;
5° bijstand verlenen aan de coördinator-verwezenlijking, aan de verschillende aannemers en aan de diensten voor Preventie en Bescherming op het werk, zolang dat nodig is, om hen in staat te stellen alle taken uit te voeren of aan alle verplichtingen te voldoen die hen met het oog op de bescherming van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk en van de veiligheid en de gezondheid van de andere personen op het werk zijn opgelegd;
6° bijstand verlenen aan de coördinator-verwezenlijking, aan de verschillende aannemers en aan de diensten voor Preventie en Bescherming op het werk, zolang dat nodig is, om alle aannemers in staat te stellen ervoor te zorgen dat het arbeidsmilieu en de arbeidsomstandigheden veilig zijn en geen risico’s opleveren voor de veiligheid en de gezondheid binnen hun werkterrein.
Art. 53. Teneinde hun eigen welzijn op het werk alsook dat van de andere op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaats aanwezige personen te vrijwaren, gebruiken, onderhouden en controleren de zelfstandigen en de werkgevers, die zelf een beroepsactiviteit op de bouwplaats uitoefenen, de arbeidsmiddelen en de persoonlijke beschermingsmiddelen die zij op de bouwplaats inzetten, en laten deze controleren, overeenkomstig de bepalingen van de hierna opgesomde koninklijke besluiten en op dezelfde wijze als de werkgevers hiertoe verplicht zijn :
1° het koninklijk besluit van 12 augustus 1993 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen;
2° het koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van <mobiele> arbeidsmiddelen;
3° het koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het heffen of hijsen van lasten;
4° het koninklijk besluit van (13 juni 2005) betreffende het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. <KB 2006-03-22/45, art. 7, 006; Inwerkingtreding : 22-04-2006>
(5° het koninklijk besluit van 31 augustus 2005 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte.) <KB 2005-08-31/38, art. 27, 005; Inwerkingtreding : 25-09-2005>
Onderafdeling V. – Specifieke verplichtingen van de tussenkomende partijen.
Art. 54. (oud art. 55; het oude art. 54 werd opgeheven) Van elk ernstig ongeval op een tijdelijke of <mobiele> bouwplaats, overkomen aan een aannemer die er zelf een beroepsactiviteit uitoefent, doet de bouwdirectie belast met de uitvoering aan de inzake arbeidsveiligheid bevoegde ambtenaar een kennisgeving. <KB 2005-01-19/31, art. 36, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
De in vorig lid bedoelde kennisgeving wordt gedaan binnen de vijftien kalenderdagen na de dag van het ongeval en omvat ten minste volgende elementen :
1° de naam, de voornaam en het adres van het slachtoffer;
2° de datum van het ongeval;
3° het adres van de tijdelijke of <mobiele> bouwplaats, waar het ongeval zich heeft voorgedaan;
4° een bondige beschrijving van de opgelopen letsels;
5° een bondige beschrijving van de wijze waarop het ongeval is gebeurd;
6° de vermoedelijke duur van de arbeidsongeschiktheid.
(Voor de toepassing van dit artikel wordt onder ernstig arbeidsongeval verstaan, het ernstig arbeidsongeval omschreven in artikel 26 van het koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.) <KB 2005-01-19/31, art. 36, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Afdeling VII. – Voorwaarden voor de uitoefening van de functie van coördinator.
Onderafdeling I. – (Tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen met een totale oppervlakte gelijk aan of groter dan 500 m2.) <KB 2005-01-19/31, art. 37, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 55. <Nieuw art. 55 ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 37, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> De bepalingen van deze onderafdeling zijn van toepassing op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen met een totale oppervlakte gelijk aan of groter dan 500 m2.
Basisvorming en nuttige beroepservaring. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 37; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 56. § 1. De personen die de functie van coördinator willen uitoefenen op een tijdelijke of <mobiele> bouwplaats waar een veiligheids- en gezondheidsplan vereist is in toepassing van artikel 26, § 1 of § 2, moeten het bewijs kunnen leveren dat zij voldoen aan de volgende vereisten inzake nuttige beroepservaring en diploma’s :
1° twee jaar beroepservaring voor de houders van een diploma van ingenieur of een einddiploma van het hoger technisch onderwijs van universitair niveau of van het hoger technisch of kunstonderwijs van het lange type;
2° vijf jaar beroepservaring voor de houders van een einddiploma van het hoger technisch onderwijs van het korte type;
3° tien jaar beroepservaring voor de houders van een diploma van het hoger secundair onderwijs.
§ 2. De personen die de functie van coördinator willen uitoefenen (op een tijdelijke of <mobiele> bouwplaats bedoeld in artikel 26, § 3), moeten het bewijs kunnen leveren dat zij voldoen aan de volgende vereisten inzake nuttige beroepservaring en diploma’s : <KB 2005-01-19/31, art. 37, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
1° één jaar beroepservaring voor de houders van één van de diploma’s bedoeld in § 1, 1° en 2°;
2° drie jaar beroepservaring voor de houders van een diploma van het hoger secundair onderwijs;
3° vijf jaar beroepservaring voor de houders van een diploma van het lager secundair onderwijs.
Art. 57. Voor de toepassing van artikel 56 wordt onder beroepservaring verstaan :
1° voor de functie van coördinator-ontwerp : een beroepservaring in verband met het ontwerp van een bouwproject of met engineering;
2° voor de functie van coördinator-verwezenlijking : een beroepservaring in verband met de leiding van een tijdelijke of <mobiele> bouwplaats of het beheer en de opvolging van de werken op zulke bouwplaats;
3° voor de functie van coördinator-ontwerp en verwezenlijking : een beroepservaring in verband met de twee onder de punten 1° en 2° vermelde activiteitstypes.
(Aanvullende vorming en andere kennis.) <KB 2005-01-19/31, art. 37, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 58. <AR 2001-12-19/43, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 02-02-2002> § 1. De coördinator van een tijdelijke of <mobiele> bouwplaats waarvoor een veiligheids- en gezondheidsplan vereist is, in toepassing van artikel 26, § 1 of § 2, moet bovendien het bewijs kunnen leveren dat hij :
1° hetzij, met vrucht elk van de volgende vormingen beëindigd heeft :
a) een erkende cursus van aanvullende vorming bedoeld in het koninklijk besluit van 10 augustus 1978 tot vaststelling van de aanvullende vorming opgelegd aan de diensthoofden voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen en aan hun adjuncten.
Het bewijs betreft een aanvullende vorming van het eerste niveau wanneer voor de bouwplaats een coördinatiestructuur vereist is in uitvoering van artikel 37, eerste lid en van het tweede niveau in de andere gevallen;
b) een erkende cursusmodule ” aanvulling tot coördinator ” bedoeld in § 2.
De Minister van Werkgelegenheid kan bijkomende nadere regelen met betrekking tot de organisatie van de module vaststellen op advies van de hoge Raad voor preventie en bescherming op het werk;
2° hetzij, met vrucht een erkende cursus van de specifieke aanvullende vorming voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen, bedoeld in § 3, beëindigd heeft.
Het bewijs betreft een aanvullende vorming van het niveau A wanneer voor de bouwplaats een coördinatiestructuur vereist is in uitvoering van artikel 37, eerste lid en van het niveau B in de andere gevallen.
De Minister van Werkgelegenheid kan bijkomende nadere regelen met betrekking tot de organisatie van de cursus vaststellen op advies van de hoge Raad voor preventie en bescherming op het werk;
3° hetzij, geslaagd is in een erkend specifiek examen voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen bedoeld in § 4.
Het bewijs betreft een specifiek examen van het niveau A wanneer voor de bouwplaats een coördinatiestructuur vereist is in uitvoering van artikel 37, eerste lid en van het niveau B in de andere gevallen.
De Minister van Werkgelegenheid kan bijkomende nadere regelen met betrekking tot de organisatie van het examen vaststellen op advies van de hoge Raad voor preventie en bescherming op het werk.
De erkende cursusmodule ” aanvulling tot coördinator “.
§ 2. Om erkend te kunnen worden, voldoet de cursusmodule ” aanvulling tot coördinator ” aan de volgende voorwaarden :
1° de inhoud van het programma van de cursusmodule beantwoordt aan de inhoud vastgesteld in de bijlage IV, deel A;
2° het uurrooster van de module omvat ten minste 30 lesuren;
3° de cursusmodule wordt afgesloten met een examen gericht op het testen van de parate kennis en het inzicht in de leerstof;
4° de organisatie van de cursusmodule is voorbehouden aan de organisatoren van een erkende cursus van aanvullende vorming bedoeld in het koninklijk besluit van 10 augustus 1978 tot vaststelling van de aanvullende vorming opgelegd aan de diensthoofden voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen en aan hun adjuncten.
Deze organisatoren bieden de cursusmodule ” aanvulling tot coördinator ” aan afzonderlijk van de in vorig lid bedoelde erkende cursus, integreren haar in deze laatste, of bieden de beide formules aan;
5° worden slechts toegelaten tot het volgen van een cursusmodule ” aanvulling tot coördinator “, afzonderlijk aangeboden van een in 4° bedoelde erkende cursus, de kandidaten die zulke cursus met vrucht hebben beëindigd.
De organisatoren zien toe op de naleving van deze voorwaarde.
De cursusmodule ” aanvulling tot coördinator ” wordt erkend overeenkomstig de bepalingen van het koninklijk besluit van 10 augustus 1978 tot vaststelling van de aanvullende vorming opgelegd aan de diensthoofden voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen en aan hun adjuncten.
De erkende cursus van de specifieke aanvullende vorming voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen.
§ 3. Om erkend te kunnen worden, voldoet de cursus van de specifieke aanvullende vorming voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen aan de volgende voorwaarden :
1° de cursus is zo opgevat en gestructureerd, dat hij de kandidaten in staat stelt de nodige kennis en vaardigheid te verwerven voor het vervullen van het geheel van de wettelijke en reglementaire opdrachten opgelegd aan de coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen.
Daartoe, voldoet hij aan de eindtermen bepaald in de bijlage IV, deel B, afdeling I;
2° de inhoud van het programma van de cursus beantwoordt aan de inhoud vastgesteld in de bijlage IV, deel B, afdeling II;
3° de organisatie van de cursus wordt overgelaten aan het vrij initiatief van de openbare, paritaire of privé-instellingen die de in deze afdeling vastgestelde vereisten naleven;
4° de cursus wordt afgesloten door een examen. Dit examen omvat :
a) een deel gericht op het testen van de parate kennis en het inzicht in de leerstof;
b) het uitwerken en verdedigen van een coördinatieproject, overeenkomstig de nadere regelen vastgesteld in de bijlage IV, deel B, afdeling III.
Het examen dient in zijn geheel representatief te zijn voor het evalueren van de kennis, het begrip en de vaardigheid in het toepassen van de aangeboden leerstof.
Het examen wordt afgenomen in aanwezigheid van een jury.
De examenjury is samengesteld uit leden die als groep borg staan voor een degelijke evaluatie van de kennis, het begrip en de vaardigheid in het toepassen van de aangeboden leerstof.
De met het toezicht belaste ambtenaren kunnen de werkzaamheden van de jury als waarnemer bijwonen.
Ten minste vijftien kalenderdagen vóór de datum waarop de examens plaatshebben, delen de organisatoren de locatie en de data ervan mee aan de in vorig lid bedoelde ambtenaren;
5° de volgende bijzondere voorwaarden zijn van toepassing op de cursus van specifieke aanvullende vorming van niveau A :
a) slechts de houders van één van de diploma’s, bedoeld in artikel 56, § 1, 1°, worden tot de cursus toegelaten;
b) wat de risico-analyse en de vaststelling van de preventiemaatregelen betreft, is de cursus gericht op de uiteenzetting van hun wetenschappelijke achtergronden;
c) het uurrooster van de cursus beslaat ten minste 150 uren, de tijd besteed aan de uitwerking van het coördinatieproject en aan het examen niet meegerekend;
d) het coördinatieproject, bedoeld in 4°, eerste lid, b, heeft uitsluitend betrekking op praktijkgevallen van tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waarvoor een coördinatiestructuur vereist is in uitvoering van artikel 37, eerste lid;
6° de volgende bijzondere voorwaarden zijn van toepassing op de cursus van specifieke aanvullende vorming van niveau B :
a) wat de risico-analyse en de vaststelling van de preventiemaatregelen betreft, volgt de cursus van niveau B hetzelfde schema als de cursus van niveau A, maar wordt hij beperkt tot het onderwijs van de verworven kennis, zonder noodzakelijk ook de uiteenzetting van hun wetenschappelijke achtergronden te brengen;
b) het uurrooster van de cursussen beslaat ten minste 80 uren, de tijd besteed aan de uitwerking van het coördinatieproject en aan het examen niet meegerekend;
c) het coördinatieproject, bedoeld in 4°, eerste lid, b, heeft uitsluitend betrekking op praktijkgevallen van tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waarvoor geen coördinatiestructuur vereist is in uitvoering van artikel 37, eerste lid.
Voor de kandidaten waarvan de nuttige beroepservaring zich beperkt tot deze, bedoeld in artikel 60, heeft het coördinatieproject uitsluitend betrekking op het in datzelfde artikel bedoelde type van werken. Deze beperking wordt door de organisatoren ingeschreven op het bewijs dat de kandidaat de cursus met vrucht heeft gevolgd.
De cursus van de specifieke aanvullende vorming voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen wordt erkend overeenkomstig de bepalingen van het koninklijk besluit van 10 augustus 1978 tot vaststelling van de aanvullende vorming opgelegd aan de diensthoofden voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen en aan hun adjuncten.
Het erkend specifiek examen voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen.
§ 4. Om erkend te kunnen worden, voldoet het specifiek examen voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen aan de volgende voorwaarden :
1° het examen is gericht op de eindtermen bepaald in de bijlage IV, deel B, afdeling I;
2° de inhoud van het programma van het examen beantwoordt aan de inhoud vastgesteld in de bijlage IV, deel B, afdeling II;
3° de organisatie van het examen is voorbehouden aan de organisatoren van een erkende cursus van de specifieke aanvullende vorming voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op de tijdelijke of <mobiele>bouwplaatsen;
4° het examen omvat :
a) een deel gericht op het testen van de parate kennis en het inzicht in de materies vervat in het examenprogramma;
b) het uitwerken en verdedigen van een coördinatieproject, overeenkomstig de nadere regelen vastgesteld in de bijlage IV, deel B, afdeling III.
Het examen dient in zijn geheel representatief te zijn voor het evalueren van de kennis, het begrip en de vaardigheid in het toepassen van de materies vervat in het examenprogramma.
Het examen wordt afgenomen in aanwezigheid van een jury.
De examenjury is samengesteld uit leden die als groep borg staan voor een degelijke evaluatie van de kennis, het begrip en de vaardigheid in het toepassen van de materies vervat in de eindtermen.
De met het toezicht belaste ambtenaren kunnen de werkzaamheden van de jury als waarnemer bijwonen.
Ten minste vijftien kalenderdagen vóór de datum waarop de examens plaatshebben, delen de organisatoren de locatie en de data ervan mee aan de in vorig lid bedoelde ambtenaren;
5° de volgende bijzondere voorwaarden zijn van toepassing op het specifiek examen van niveau A :
a) slechts de houders van één van de diploma’s, bedoeld in artikel 56, § 1, 1°, worden tot het examen toegelaten;
b) wat de risico-analyse en de vaststelling van de preventiemaatregelen betreft, is het examen gericht op de kennis van de wetenschappelijke achtergronden;
c) het coördinatieproject, bedoeld in 4°, eerste lid, b, heeft uitsluitend betrekking op praktijkgevallen van tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waarvoor een coördinatiestructuur vereist is in uitvoering van artikel 37, eerste lid;
6° de volgende bijzondere voorwaarden zijn van toepassing op het specifiek examen van niveau B :
a) wat de risico-analyse en de vaststelling van de preventiemaatregelen betreft, is het examen gericht op de verworven kennis, zonder noodzakelijk ook het bewijs van de wetenschappelijke achtergronden te brengen;
b) het coördinatieproject, bedoeld in 4°, eerste lid, b, heeft uitsluitend betrekking op praktijkgevallen van tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waarvoor geen coördinatiestructuur vereist is in uitvoering van artikel 37, eerste lid.
Voor de kandidaten waarvan de nuttige beroepservaring zich beperkt tot deze, bedoeld in artikel 60, heeft het coördinatieproject uitsluitend betrekking op het in datzelfde artikel bedoelde type van werken. Deze beperking wordt door de organisatoren ingeschreven op het bewijs dat de kandidaat in het examen geslaagd is.
Het specifiek examen voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen wordt erkend overeenkomstig de bepalingen van het koninklijk besluit van 10 augustus 1978 tot vaststelling van de aanvullende vorming opgelegd aan de diensthoofden voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen en aan hun adjuncten.
Toezicht op de toelating tot de cursussen van specifieke aanvullende vorming en tot de specifieke examens voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen.
§ 5. De organisatoren zien erop toe dat slechts de kandidaten toegelaten worden die :
1° hetzij, houder zijn van een gepast diploma bedoeld in artikel 56, § 1;
2° hetzij, in toepassing van de overgangsmaatregelen voorzien in de artikel 63, tweede lid of artikel 64, § 2, kunnen aantonen dat zij de in dezelfde artikelen bedoelde beroepservaring van ten minste 15 jaar bezitten.
Indien een organisator twijfelt of een kandidaat voldoet aan de voorwaarde, bedoeld in vorig lid, 2°, vraagt hij het advies van de ambtenaar die de administratie, bevoegd voor de arbeidsveiligheid, vertegenwoordigt in de Kwaliteitswaarborgcommissie bedoeld in § 6, derde lid.
De Kwaliteitswaarborgcommissie.
§ 6. Elke organisator van een erkende cursus van de specifieke aanvullende vorming voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen, bedoeld in § 3, en elke organisator van een erkend specifiek examen voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen, bedoeld in § 4, richt een Kwaliteitswaarborgcommissie op.
De Kwaliteitswaarborgcommissie is samengesteld uit :
1° een vertegenwoordiger van de organisator;
2° een afvaardiging bestaande uit minstens drie vertegenwoordigers van andere organisatoren die onafhankelijk zijn ten opzichte van de betrokken organisator.
De (directeur-generaal van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk of zijn afgevaardigde en de directeur-generaal van de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid of zijn afgevaardigde) en de directeur-generaal van de administratie bevoegd voor de arbeidshygiëne en -geneeskunde of zijn afgevaardigde wonen de vergaderingen van de Kwaliteitswaarborgcommissie bij als waarnemer. <KB 2005-01-19/31, art. 37, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
De Kwaliteitswaarborgcommissie heeft als opdracht :
– na te gaan of de specifieke aanvullende vorming of het specifiek examen voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen beantwoorden aan de bepalingen van dit artikel;
– het in § 7 bedoelde verslag te evalueren.
De Kwaliteitswaarborgcommissie stelt van haar activiteiten een verslag op. Een afschrift van dit verslag wordt gestuurd naar de inrichter, de in het derde lid bedoelde directeurs-generaal en (de Vaste Operationele Commissie opgericht in de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk). <KB 2006-10-23/35, art. 21, 007; Inwerkingtreding : 01-12-2006>
De Kwaliteitswaarborgcommissie vergadert telkens de organisator een in § 7 bedoeld verslag heeft opgesteld en minstens eens om de drie jaar.
Verslag van de organisatoren.
§ 7. De organisatoren bezorgen na afloop van elk burgerlijk jaar aan de in § 6 bedoelde Kwaliteitswaarborgcommissie en aan de in dezelfde paragraaf, derde lid bedoelde directeurs-generaal een verslag.
Dit verslag vermeldt de volgende informatie :
– de wijzigingen in het programma en de organisatie van de cursus van aanvullende specifieke vorming of van het specifiek examen;
– de aangewende methoden;
– de namen en titels van de lesgevers en de leden van de examenjury;
– de voorzieningen voor de kandidaten;
– de evaluatie van de cursus, van de lesgevers en van het examen, door de kandidaten;
– de lijst van de kandidaten (naam, adres en eventueel de instelling of onderneming) die met vrucht de specifieke aanvullende vorming beëindigd hebben of die in het specifiek examen geslaagd zijn.
Het verslag wordt opgesteld binnen een termijn van drie maanden na afloop van het vorig burgerlijk jaar.
(§ 8. Worden met de personen die het bewijs kunnen leveren met vrucht een erkende cursus van specifieke aanvullende vorming van niveau A bedoeld in § 1, 2°, te hebben beëindigd, gelijkgesteld, de personen die het bewijs kunnen leveren met succes een opleiding van architect te hebben gevolgd, waarin alle eindtermen bedoeld in de bijlage IV, deel B, afdeling I, geïntegreerd zijn en die afgesloten wordt door een examen waarin de verificatie dat zij in voldoende mate aan deze eindtermen beantwoorden geïntegreerd is.) <KB 2005-01-19/31, art. 37, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 59. De in artikel 56 bedoelde personen moeten kunnen aantonen dat zij een voldoende kennis bezitten van de reglementering en de technieken inzake welzijn op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen.
Bijzondere gevallen. <KB 2005-01-19/31, art. 37, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 60. In afwijking van de bepalingen van artikel 57 volstaat een nuttige beroepservaring inzake elk van de werken opgesomd in artikel 2, § 1, 1°, 2° en 6°, wanneer de tijdelijke of <mobiele> bouwplaats geen andere werken omvat dan de ondergrondse werken bedoeld in artikel 2, § 1, 6°.
(…) <KB 2005-01-19/31, art. 37, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 61. (Opgeheven) <KB 2005-01-19/31, art. 37, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Adjunct-coördinatoren. <Ingevoegd bij KB 2001-12-19/43, art. 2; Inwerkingtreding : 09-02-2002>
Art. 62. (§ 1. In afwijking van de bepalingen van de artikelen 8, tweede lid en 19, tweede lid, kunnen personen op tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen een coördinator, onder zijn leiding en zijn verantwoordelijkheid, als adjunct bijstaan, indien zij aan elk van de volgende voorwaarden voldoen :
1° houder zijn van één van de diploma’s bedoeld in artikel 56, § 1;
2° geslaagd zijn in het in artikel 58, § 1, 3° bedoeld erkend specifiek examen voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen of met vrucht een erkende cursus hebben beëindigd :
a) hetzij, van aanvullende vorming en een erkende cursusmodule ” aanvulling tot coördinator “, bedoeld in artikel 58, § 1, 1°, waarbij de vrijstelling bedoeld in artikel 63 van toepassing is;
b) hetzij, van de specifieke aanvullende vorming voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen bedoeld in artikel 58, § 1, 2°.
Voor de toepassing van het eerste lid, mogen adjuncten die houder zijn van een bewijs geslaagd te zijn in een erkend specifiek examen van niveau A of van een bewijs met vrucht een erkende cursus te hebben beëindigd van, hetzij, de aanvullende vorming van het eerste niveau, hetzij, de specifieke aanvullende vorming van niveau A, uitsluitend coördinatoren bijstaan die eveneens houder zijn van één van deze bewijzen.) <KB 2001-12-19/43, art. 3, 002; Inwerkingtreding : 02-02-2002>
§ 2. In afwijking van de bepalingen van artikel 56, § 1, mogen de personen bedoeld in § 1 die een coördinator als adjunct hebben bijgestaan, na de minimumduur vereist door het tweede lid van deze paragraaf, de functie van coördinator-ontwerp of van coördinator-verwezenlijking uitoefenen, afhankelijk van de nuttige beroepservaring die zij in hun hoedanigheid van adjunct hebben opgedaan inzake de opdrachten van een coördinator-ontwerp, van een coördinator-verwezenlijking, of van beiden.
Om de functie van coördinator uit te oefenen, wordt de vereiste ervaring als adjunct-coördinator, als volgt vastgesteld :
1° twee jaar voor de houders van een in artikel 56, § 1, 1° bedoeld diploma;
2° vijf jaar voor de houders van een in artikel 56, § 1, 2° bedoeld diploma;
3° tien jaar voor de houders van een in artikel 56, § 1, 3° bedoeld diploma.
Overgangsmaatregelen. <KB 2005-01-19/31, art. 37, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 63. <KB 2001-12-19/43, art. 4, 002; Inwerkingtreding : 02-02-2002> De personen die aan de bepalingen van de artikelen 56 en 59 voldoen en in staat zijn binnen een termijn van drie jaar na de datum van inwerkingtreding van dit besluit het bewijs te leveren, bedoeld in artikel 58, § 1, 1°, a, zijn voor de uitoefening van de functie van coördinator vrijgesteld van het leveren van het bewijs bedoeld in artikel 58, § 1, 1°, b.
In afwijking van de bepalingen van de artikelen 56, § 1, 58, § 3, 5°, a en 58, § 4, 5°, a, mogen de personen die niet voldoen aan de diplomavereisten, bedoeld in artikel 56, zich binnen een termijn van 3 jaar na de datum van inwerkingtreding van dit besluit inschrijven voor het volgen van een erkende cursus van specifieke aanvullende vorming, bedoeld in artikel 58, § 1, 2°, of deelnemen aan een erkend specifiek examen, bedoeld in artikel 58, § 1, 3°, op voorwaarde dat zij voldoen aan de bepalingen van artikel 59 en dat zij het bewijs kunnen leveren te beschikken over een beroepservaring, bedoeld in artikel 57, van ten minste 15 jaar.
Art. 64. <KB 2001-12-19/43, art. 5, 002; Inwerkingtreding : 02-02-2002> § 1. De personen die op de datum van inwerkingtreding van dit besluit reeds coördinatieactiviteiten, waarin de toepassing van de algemene preventiebeginselen is geïntegreerd, uitvoerden, mogen de functie van coördinator uitoefenen mits zij voldoen aan de voorwaarden gesteld in de artikelen 56 en 59 en binnen een termijn van drie jaar na de datum van inwerkingtreding van dit besluit in staat zijn :
1° hetzij, het bewijs te leveren bedoeld in artikel 58, § 1, 1°, a) en, binnen een termijn van één jaar na de datum van inwerkingtreding van dit besluit, het bewijs van inschrijving voor te leggen voor het volgen van een erkende cursus aanvullende vorming, zoals bedoeld in het voormelde koninklijk besluit van 10 augustus 1978;
2° hetzij, het bewijs te leveren bedoeld in artikel 58, § 1, 2° en, binnen een termijn van één jaar na de datum van inwerkingtreding van dit besluit, het bewijs van inschrijving voor te leggen voor het volgen van een erkende cursus van de specifieke aanvullende vorming voor coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen;
3° hetzij, het bewijs te leveren geslaagd te zijn in het examen bedoeld in artikel 58, § 1, 3° en, binnen een termijn van één jaar na de datum van inwerkingtreding van dit besluit, een door hen ondertekende verklaring op eer voor te leggen waaruit hun intentie blijkt vóór het verstrijken van de voormelde termijn van drie jaar aan zulk examen deel te nemen.
§ 2. Voor de toepassing van de bepalingen van § 1, 2° en 3° en in afwijking van de bepalingen van de artikelen 56, § 1, 58, § 3, 5°, a en 58, § 4, 5°, a, worden de personen die het bewijs kunnen leveren dat zij op de datum van inwerkingtreding van dit besluit beschikken over een beroepservaring, bedoeld in artikel 57, van ten minste 15 jaar, vrijgesteld van de diplomavereisten vastgesteld in artikel 56.
(Certificatie). <KB 2005-01-19/31, art. 37, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 65. <KB 2005-01-19/31, art. 37, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Met uitzondering van de personen bedoeld in artikel 56, § 2, moet de persoon die de functie van coördinator-ontwerp of coördinator-verwezenlijking uitoefent, in staat zijn om het bewijs te leveren gecertificeerd te zijn volgens de norm NBN EN ISO 17024 (deze norm kan bekomen worden bij het Belgisch Instituut voor Normalisatie).
Het in vorig lid bedoelde bewijs wordt geleverd aan de hand van een certificaat, uitgereikt door een certificatie-instelling die specifiek voor het uitvoeren van de certificatie van personen geaccrediteerd is door het Belgisch Accreditatiesysteem, overeenkomstig de wet van 20 juli 1990 betreffende de accreditatie van certificatie- en keuringsinstellingen alsmede van beproevingslaboratoria, of door een gelijkwaardige accreditatie-instelling opgericht binnen de Europese Economische Ruimte.
Het in het eerste lid bedoelde bewijs moet kunnen voorgelegd worden uiterlijk op (31 december 2009). <KB 2007-05-17/38, art. 1, 008; Inwerkingtreding : 17-06-2007>
Uiterlijk op (31 december 2008) moet de in het eerste lid bedoelde persoon een door de certificatie-instelling verstrekt ontvangstbewijs kunnen voorleggen waaruit blijkt dat hij bij die instelling een aanvraagdossier heeft ingediend om als coördinator-ontwerp of coördinator-verwezenlijking te worden gecertificeerd. <KB 2007-05-17/38, art. 1, 008; Inwerkingtreding : 17-06-2007>
(De Minister die het Welzijn van de werknemers in zijn bevoegdheid heeft, stelt het certificatieschema vast.) <KB 2006-03-22/45, art. 8, 006; Inwerkingtreding : 22-04-2006>
Onderafdeling II. – Tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen met een totale oppervlakte kleiner dan 500 m2. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 37, 14°, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 65bis. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 37, 14°, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> De bepalingen van deze onderafdeling zijn van toepassing op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen met een totale oppervlakte kleiner dan 500 m2.
Tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waarvoor de medewerking van een architect wettelijk vereist is. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 37, 14°, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 65ter. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 37, 14°, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> § 1. Voor de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waarvoor de medewerking van een architect wettelijk vereist is, wordt de functie van coördinator-ontwerp en van coördinator-verwezenlijking uitgeoefend door personen die voldoen aan de voorwaarden van de onderafdeling I, (de certificatie uitgezonderd en) met dien verstande dat de personen bedoeld in artikel 56, § 2, slechts deze functies mogen uitoefenen op bouwplaatsen waar geen werkzaamheden uitgevoerd worden opgesomd in artikel 26, § 1 en waarvan de omvang kleiner dan de omvang gedefinieerd in artikel 26, § 2. <KB 2006-03-22/45, art. 9, 006; Inwerkingtreding : 22-04-2006>
§ 2. In afwijking van de bepalingen van § 1 mag de functie van coördinator-verwezenlijking uitgeoefend worden door personen die aan de volgende voorwaarden voldoen :
1° op een tijdelijke of <mobiele> bouwplaats bedoeld in artikel 26, § 1, of artikel 26, § 2, voldoen zij aan de bepalingen van artikel 65quater, § 2;
2° op een tijdelijke of <mobiele> bouwplaats bedoeld in artikel 26, § 3, voldoen zijn aan de bepalingen van artikel 65quater, § 2 of artikel 65quinquies.
Tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waarvoor de medewerking van een architect wettelijk niet vereist is. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 37, 14°, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 65quater. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 37, 14°, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> § 1. Op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waarvoor de medewerking van een architect wettelijk niet vereist is en waar ofwel werkzaamheden uitgevoerd worden opgesomd in artikel 26, § 1, ofwel de omvang van de werkzaamheden ten minste gelijk is aan de omvang gedefinieerd in artikel 26, § 2, wordt de functie van coördinator-ontwerp en van coördinator-verwezenlijking uitgeoefend door de personen bedoeld in artikel 65ter, § 1, met uitzondering van de personen bedoeld in artikel 56, § 2.
§ 2. In afwijking van de bepalingen van § 1 mag de functie van coördinator-ontwerp en van coördinator-verwezenlijking uitgeoefend worden door de natuurlijke persoon die één van de betrokken bouwdirecties belast met de uitvoering leidt, of door één van zijn werknemers, indien aan de volgende voorwaarde voldaan is :
1° de persoon die de functie van coördinator uitoefent moet het bewijs kunnen leveren dat hij voldoet aan de volgende vereisten en, wat betreft c), levert naast de werknemer ook de natuurlijke persoon van de werkgever dit bewijs :
a) ten minste tien jaar nuttige beroepservaring bezitten inzake de soorten werken, bedoeld in artikel 26, § 1, waarvoor de functie van coördinator wordt uitgeoefend, alsook kennis van de uitvoerings- en risicopreventietechnieken van de andere werken die het voorwerp van dezelfde coördinatieopdracht uitmaken;
b) gedurende ten minste vijf jaar een onderneming hebben geleid die één of meer van de in artikel 2, § 1, bedoelde werken als voorwerp had, of een even lange praktische beroepservaring bezitten in verband met de leiding van een tijdelijke of <mobiele> bouwplaats of met het beheer en de opvolging van de werken op zulke bouwplaats;
c) gedurende de in punt b) bedoelde periode, of, gedurende de laatste vijf jaar op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waar hij de functie van coördinator heeft uitgeoefend, en wegens inbreuken op de voorschriften betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, niet het voorwerp hebben uitgemaakt van :
– hetzij, een definitief geworden veroordeling;
– hetzij, een administratieve geldboete;
– hetzij, een niet vernietigd bevel tot stopzetting der werken in toepassing van de bepalingen van artikel 3 van de wet van 16 november 1972 betreffende de arbeidsinspectie;
d) hetzij, een vervolmakingsvorming inzake het welzijn op het werk, hetzij, een opleiding in een erkend centrum voor middenstandsopleiding, een opleiding in het kader van een industriële leerlingenwezen of een andere beroepsopleiding, met gunstig gevolg hebben beëindigd, waarin gedurende ten minste 24 uur, de duur van het examen inbegrepen, ten minste de volgende onderwerpen worden behandeld :
– de wettelijke en reglementaire voorschriften inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk op tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen;
– de veiligheidsrisico’s op bouwplaatsen;
– de gezondheidsrisico’s op bouwplaatsen;
– het uitvoeren van risicoanalyses en het integreren en vaststellen van passende preventiemaatregelen, met inbegrip van deze nodig voor het uitvoeren van latere werkzaamheden aan het bouwwerk;
– de instrumenten bij de coördinatie en coördinatiepraktijken;
2° de bouwdirectie is opgenomen in een lijst die de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk publiceert op de webstek van de Federale Overheidsdienst bevoegd voor het welzijn op het werk en die de aannemers van bouwwerken vermeldt die aan alle onder 1° voorwaarden voldoen.
Om in de lijst te worden opgenomen richten de aannemers een aanvraag tot de in vorig lid bedoelde Algemene Directie, samen met een kopie van alle bewijsstukken waaruit moet blijken dat aan de onder 1° opgesomde voorwaarden voldaan is.
De Algemene Directie plaatst een aannemer op de lijst na verificatie van de bewijsstukken en vaststelling dat aan alle onder 1° opgesomde voorwaarden voldaan is en verwijdert een aannemer van de lijst zodra zij kennis krijgt dat hij aan één of meer van de voorwaarden niet langer beantwoordt.
Bij de uitoefening van haar in vorig lid opgedragen taak, kan de Algemene Directie een aannemer horen op het kantoor van haar buitendienst, bevoegd voor de hoofdzetel van de aannemer.
De aannemer die van de lijst is verwijderd om reden van een onverenigbaarheid met één of meer van de onder 1° opgesomde voorwaarden, kan slechts opnieuw in de lijst opgenomen worden, na het indienen van een nieuwe aanvraag na afloop van de termijn vermeld in de voorwaarde die de reden vormde van de verwijdering.
Art. 65quinquies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 37, 14°, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen waarvoor de medewerking van een architect wettelijk niet vereist is, waar geen werkzaamheden uitgevoerd worden opgesomd in artikel 26, § 1 en waarvan de omvang kleiner is dan de omvang gedefinieerd in artikel 26, § 2, wordt de functie van coördinator-ontwerp en van coördinator-verwezenlijking uitgeoefend door :
1° hetzij een persoon bedoeld in artikel 65ter, § 1;
2° hetzij een persoon bedoeld in artikel 65quater, § 2;
3° hetzij de persoon die één van de betrokken bouwdirecties belast met de uitvoering leidt, op voorwaarde dat hij in staat is om een attest voor te leggen dat algemeen door de bouwsector aanvaard wordt als bewijs dat hij met gunstig gevolg een opleiding heeft beëindigd van ten minste 12 uur, de duur van het examen inbegrepen, betreffende de maatregelen, de technieken en de regelgeving inzake de veiligheid en de gezondheid op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen.
Onderafdeling III. – Voorwaarden geldend voor alle coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid op tijdelijke of mobiel bouwplaatsen. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 37, 15°, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 37, 15°, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 65sexies.
<Opgeheven bij W 2019-05-09/16, art. 21, 011; Inwerkingtreding : 01-07-2019>
Bijscholing. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 37, 15°, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 65septies. <Ingevoegd bij KB 2005-01-19/31, art. 37, 15°, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> Teneinde op de hoogte te blijven van de evolutie van de technieken en de regelgeving inzake de veiligheid en de gezondheid op de tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen dragen de coördinatoren-ontwerp en de coördinatoren-verwezenlijking er zorg voor dat zij zich voortdurend bijscholen.
Deze bijscholing gebeurt door het deelnemen aan kennisverrijkende initiatieven in de vorig lid bedoelde domeinen, ingericht op privé-initiatief dan wel op initiatief van de overheid, inzonderheid specifieke bijscholingscursussen of studiedagen.
Voor de coördinatoren die gecertificeerd moeten zijn overeenkomstig de bepalingen van artikel 65, bedraagt het totaal aantal uren van de bijscholing ten minste 5 uur per jaar of 15 uur over een periode van drie jaar en vormt deze bijscholing een vereiste voor het verlengen van het certificaat.
Afdeling VIII. – Slotbepalingen.
Art. 66. Worden opgeheven in het Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming :
1° artikel 437bis, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 29 november 1982;
2° artikel 462tredecies, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 30 december 1959.
Art. 67. (Opgeheven) <KB 2002-08-28/42, art. 3, 003; Inwerkingtreding : 28-09-2002>
Art. 68. De bepalingen van de artikelen 1 tot 67 van dit besluit en zijn bijlagen vormen titel III, hoofdstuk V, van de Codex over het welzijn op het werk, met de volgende opschriften :
1° “Titel III : Arbeidsplaatsen.”.
2° “Hoofdstuk V : Tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen.”.
Art. 69. <KB 2005-01-19/31, art. 38, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005> De in artikel 58 bedoelde stukken die op onregelmatige wijze zijn bekomen, zijn van nul en gener waarde.
Art. 70. De bepalingen van hoofdstuk V “Bijzondere bepalingen betreffende tijdelijke of <mobiele> bouwplaatsen” van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, hebben uitwerking met ingang van 1 augustus 1999.
Het koninklijk besluit van 28 juni 1999 houdende vaststelling van de datum van inwerkingtreding van hoofdstuk V van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk wordt ingetrokken.
Art. 71. (…) Dit besluit treedt in werking de eerste dag van de derde maand na die waarin het is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. <KB 2005-01-19/31, art. 39, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
§ 2. (…) <KB 2005-01-19/31, art. 39, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
§ 3. (…) <KB 2005-01-19/31, art. 39, 004; Inwerkingtreding : 27-01-2005>
Art. 72. Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.