Ik verbouw
Verbouwdossier

Verbouwplan

Logischerwijs begin je bij het bouwen aan je droomhuis bij het opstellen van een plan. Maar ook wanneer je aan het verbouwen slaat, is zo’n plan nodig. Door boekjes bladeren en steeds weer nieuwe ideeën uitknippen en verzamelen is wel leuk en gemakkelijk, maar de bedoeling is die inspiratie te bundelen tot een concreet plan. Dat plan geeft je een overzicht van wat jouw wensen zijn en hoe je die concreet tot uiting wilt brengen in je woning.

Ten eerste moet je heel goed weten welke onderdelen van het bestaande huis je precies onder handen wilt nemen. Het is daarvoor ook van belang om te weten waar alles precies zit. Pas dan weet je echt de mogelijkheden die je hebt en of jouw wensen effectief uit te voeren zijn. Maak daarom ook gebruik van het grondplan en andere tekeningen van het huis.

Noteer ook zeker wat de reden is dat je die specifieke ruimte wilt renoveren. Zo wordt je steeds herinnert aan het hoofddoel van de verandering, bijvoorbeeld meer natuurlijk licht, betere isolatie of meer isolatie.

Eenmaal je weet waaraan je begint, kan het handig zijn om bouwtekeningen te laten maken door een expert. Hierop kan je de huidige situatie tekenen met ramen, deuren en muren en voorzien van de correcte afmetingen. Daarnaast kan je de plannen aanpassen zodat ze beantwoorden aan jouw wensen. Daarbij kan je worden bijgestaan door het grondplan van de woning dat je vertelt waar steunmuren en dergelijke zijn geplaatst. Zo ben je meteen op de hoogte van de uitvoerbaarheid van je ideeën.

Bij minder doordringende renovatiewerken wordt er vaak gebruik gemaakt van invulplannen. Dit zijn volledig lege plannen waarbij je als bouwheer invult wat je wilt behouden in het huis. Zo kan je zien of er plaats overblijft voor bijvoorbeeld het plaatsen van valse wanden of een kookeiland. Het is een snelle manier om na te gaan of de beschikbare ruimte voldoen is om je wensen te verwezenlijken.

In laatste instantie maak je gedetailleerde tekeningen, eventueel bijgestaan door een expert en je architect. Hierop is alles te zien wat er moet gebeuren. De tekeningen moeten zo nauwkeurig zijn dat duidelijk blijkt wat er moet gebeuren en er geen discussie kan zijn op een later moment over de precieze reikwijdte. Het verbouwplan vormt immers de basis voor de communicatie tussen bouwheer en aannemers. In dat opzicht zijn correcte afmetingen en ondubbelzinnige beschrijvingen van het materiaal en technieken een absolute must. Het uiteindelijke verbouwplan wordt achteraf best aangevuld met een legende om duidelijk te maken welke delen er moeten worden gerenoveerd en wat de betekenis is van de symbolen en kleuren die erop terug te vinden zijn.