Ik verhuis
Verkoop woning

Waarde van woning bepalen

Wanneer je je woning te koop wil aanbieden, zal je willen weten wat de waarde ervan is. Je gaat namelijk niet losweg een prijs bij je advertentie plaatsen. De totale waarde hangt af van verschillende factoren en zal ook jaar na jaar veranderen door de vele aanpassingen op de immomarkt. Om een concreet beeld van de waarde te krijgen, kan je je woning laten schatten door een expert, zelf schatten aan de hand van je kadastraal inkomen of zelf online een tool hiervoor gebruiken.

Wat bepaalt de waarde van je woning?

Natuurlijk zullen verschillende factoren invloed uitoefenen op de waarde van je woning. Het type bebouwing en woning hebben een sterke invloed op de prijs. Een open bebouwing zal vaak meer kosten dan een gesloten of halfopen bebouwing. Ook voor een villa betaal je meer dan een appartement. Het is vanzelfsprekend dat naast het type woning de ligging één van de belangrijkste factoren is. Is je woning gelegen op een populaire locatie zoals in het centrum van een stad? Dan zal je een hogere prijs kunnen vragen. Daarnaast zal ook het bouwjaar een rol spelen. Een woning op leeftijd zal vaak minder opbrengen dan een nieuwbouw. Daaraan gekoppeld zal er ook worden gekeken naar eventuele renovatiewerken die al dan niet werden uitgevoerd. Is de woning energiezuinig(er) gemaakt? Dit is vandaag de dag belangrijker aan het worden. Er zal ten slotte ook rekening worden gehouden met zaken als de bewoonbare oppervlakte, het al dan niet hebben van een tuin/terras, de uitstraling, het comfort en de afwerking.

Hoe (laten) bepalen?

Er zijn drie manieren om de waarde van je woning te bepalen: zelf bepalen, laten bepalen of online bepalen.

Je woning zelf schatten is natuurlijk de gemakkelijkste en goedkoopste manier om een idee te krijgen van de waarde. Je kan je woning vergelijken met andere woningen in de buurt. Houd hierbij rekening met vergelijkbare zaken zoals de ligging, bewoonbare oppervlakte en het type woning. Vraagprijzen van vergelijkbare panden kunnen een indicatie geven van de waarde van jouw woning. Ook het kadastraal inkomen (KI) kan je helpen bij het bepalen van de waarde. Het KI toont aan hoeveel de fictieve huurwaarde is voor een woning. Je zal hier wederom vergelijkbare woningen moeten zoeken in jouw omgeving. Een woning in jouw regio dat ongeveer hetzelfde KI heeft, zal zich in dezelfde prijsklasse als jouw woning bevinden.

Zie je het niet zitten om helemaal zelfstandig de waarde van je woning te bepalen? Dan kan een online tool misschien van pas komen. Aan de hand van informatie die je verstrekt, zal de gebruikte tool een berekening uitvoeren en een indicatie geven van de waarde van je woning. Je kiest hier zelf of je al dan niet gaat betalen, er zijn namelijk zowel gratis als betalende tools beschikbaar.

De meest gebruikte optie blijft het inschakelen van een expert zoals een landmeter, notaris of makelaar. Hij zal tevens rekening houden met verschillende factoren zoals het bouwjaar en de ligging van je woning. Er wordt een gedocumenteerd rapport opgesteld waarin de waarde van je woning wordt berekend. Gebruik maken van de diensten van een vastgoedexpert zal nooit kosteloos zijn. Voor een landmeter of notaris betaal je al snel 500 euro. Kies je voor een makelaar, dan betaal je gemiddeld 300 euro. Het is wel vaak zo dat als je de verkoop van je woning ook laat regelen door diezelfde makelaar, de kosten van het schattingsverslag vaak vervallen.