Douche
Douchebak
Een douchebak is letterlijk een bak waarin je staat tijdens het douchen. In de bak wordt het water opgevangen waarna het wegstroomt in het putje en de afvoer. Er is een verschil tussen een inbouw en opbouw douchebak. Bij de eerste is de bak in de vloer verwerkt, terwijl deze bij de tweede op de vloer wordt geïnstalleerd. Douchebakken kan je in allerlei maten en vormen verkrijgen. Standaard meet deze 80 bij 80cm met een diepte van ongeveer 15cm. Je kan gaan voor een ronde of afgeronde bak, vierhoekig of rechthoekig, enzovoort. Net zoals een bad, is een douchebak meestal gemaakt van geëmailleerd plaatstaal of acryl.
De douchebak heeft een aantal voordelen. Zo is het veiliger om hierin te douchen in vergelijking met gewoon op je vloertegels die wel eens glad kunnen zijn. Daarnaast kan je gemakkelijk in en uit dit type douche stappen aangezien er geen instaprand is. Ook het onderhoudsgemak is een groot voordeel. Het nadeel ligt vooral bij de opbouw douchebak, die een stuk minder mooi is dan de gelijkvloerse, inbouw douchebak. De opbouw douchebak is nochtans beter om je kamer spatvrij te houden.
Douchecabine
Een douchecabine is niets meer dan een douchebak met een douchescherm zodat deze samen één geheel vormen. Hierdoor kan een douchecabine beter tegen spatwater beschermen. Ook hier kan je gaan voor een ronde, vierkante, rechthoekige,… vorm.
Een groot voordeel van een douchecabine is dat deze gepersonaliseerd kunnen worden. Je kan kiezen voor een standaard model en daar enkel opties aan toevoegen om van meer luxe te genieten. Lichttherapie en stoom vallen onder deze extra’s. Een nadeel is dat je over voldoende ruimte moet beschikken in je badkamer; je moet er rekening mee houden dat de douchedeur nog open kan. Een douchecabine is ook duurder dan andere douchesoorten.
Inloopdouche
Bij een inloopdouche is er geen douchebak aanwezig waardoor het douchegedeelte gelijksvloers ligt met de vloer van je badkamer. Dit soort douche is erg populair. Je kan kiezen of je een douchedeur, glazen wand of muur installeert. Er zal gewerkt worden met een douchegoot. Het is wel erg belangrijk te letten op de lekdichtheid aangezien je rechtsreeks op je vloer staat te douchen. Onder de tegelvloeren wordt vaak een afdichtingsmat aangebracht.
Een inloopdouche biedt tal van voordelen. Zo is het onderhousvriendelijk en heeft het een erg moderne uitstraling. Aangezien deze douche gemakkelijk te plaatsen is, zal deze ook goedkoper uitvallen. Een nadeel is dat een inloopdouche wel eens koud kan aanvoelen aangezien je je niet in een gesloten ruimte bevindt en de warmte dus kan ontsnappen. Ook gladde tegels vormen vaak een nadeel. Daarom wordt een antislip mat aangeraden.
Regendouche
Een regendouche, of stortdouche, geeft je het gevoel dat je een wellnessruimte in je eigen badkamer hebt. Door het gebruik van fijne waterstralen voelt deze douche aan als een regenbui op je huid. Je kan een regendouche in iedere douchesituatie toepassen maar dit wordt vooral gedaan in combinatie met een inloopdouche aangezien dit voor een nog luxueuzer gevoel zorgt.
Een voordeel hier is dat een regendouche je helpt ontspannen en goed is tegen stress. De brede straal zorgt er ook voor dat het water over je hele lichaam wordt verdeeld waardoor je het niet koud zal krijgen. Ook hangt de douche altijd goed waardoor je nooit rekening moet houden met het instellen van de juiste hoogte. Je moet er wel rekening mee houden dat een regendouche (gemiddeld 25 liter per minuut) een stuk meer water verbruikt dan een reguliere douche (gemiddeld 11 liter per minuut). Het plafond van je douche moet ook voldoende hoog zijn en niet elke ketel kan de juiste druk voor een regendouche bieden.
Douchewanden
Acryl
Acryl kan voor verschillende douchesoorten worden gebruikt. Het is een waterdichte wand waaraan bijna geen breekwerk te pas komt. Acryl wandplaten zijn bestand tegen schimmels en bovendien zeer sterk. Het voordeel van kunststofplaten zoals acryl is dat deze uit hetzelfde materiaal worden gemaakt zoals een acryl douchebak -of cabine. Zo bekom je een één mooi geheel waarbij alles mooi op elkaar aansluit.
Glas
Een populaire optie is een glazen douchewand. Een glazen wand zorgt ervoor dat het spatwater wordt tegengehouden en de warmte in de douche blijft. De wanden worden doorgaans uit veiligheidsglas vervaardigd en zijn beschikbaar als mat, helder of gekleurd glas. Uiteraard kan je ook voor een combinatie van deze opties gaan. Vraag aan de leverancier of er een coating werd aangebracht op de glazen wand, zo ben je zeker dat deze tegen kalkaanslag is beschermd.
PVC
PVC wanden zijn ideaal als je al een bestaande badkamerwand hebt. Je kan deze hier zeer gemakkelijk tegen plaatsen en zijn waterdicht. Ook hier kan je uit verschillende opties en kleuren kiezen. Met een dikte van 5mm is dit een zeer licht materiaal. Je kiest zelf of je voor een naadloze uitvoering gaat of niet. PVC is een ideale optie als je op een budgetvriendelijke manier te werk wil gaan maar toch stijlvol wil blijven.
Solid Surface
Solid Surface bestaat uit acryl en mineraalgrondstof en kan je perfect gebruiken als wandbekleding en zelfs als douchebodem. Naast dat het een licht en warm materiaal is, is het ook krasvrij en de kans op lekkages is minimaal. Er zijn verschillende diktes beschikbaar (tussen de 3 en 18 mm). Dit materiaal kan als volledig naadloze wand gebruikt worden. Je kan je wand(en) personaliseren aangezien er een variatie aan kleuren en ontwerpen beschikbaar is.
Mortex
Mortex is een natuurlijk materiaal dat bestaat uit mineralen, kalk en micro-mortel. Er is een waaier aan kleuren beschikbaar en het is waterdicht. Aangezien kalk zich niet snel hecht aan mortexwanden, is dit materiaal uitermate geschikt om in je badkamer te gebruiken. Moest er toch kalkvorming voorkomen, kan je dit heel eenvoudig verwijderen met warm water en azijn. Ook zullen er geen naden zijn bij het aanbrengen van mortex op je douchewanden, wat zorgt voor een mooi doorlopend geheel.