Hoe deel je je badkamer zo goed mogelijk in?

De belangrijkste tip voor een perfecte indeling van je badkamer? Hou rekening met je (toekomstige) leefsituatie en met de beschikbare ruimte. Op basis daarvan kan je al op voorhand een slimme keuze maken.
- Maak een simpele schets
– Visualiseer! Door zelf even alles op schaal te tekenen, maak je het jezelf heel wat gemakkelijker. Ook als je met een architect samenwerkt, is dit geen overbodige luxe.– Meet zowel de ruimte als de verschillende sanitaire toestellen op, zoals je bad, douche, wastafel en opbergmeubels en teken dit nauwkeurig in op je plan. Tip: let op de plafondhoogte.
– Een schaal van 1/50 is gebruikelijk. Een centimeter op je plan, is dan 50 centimeter in werkelijkheid. Ook online vind je verschillende badkamerplanners terug, waarmee je je ontwerp zelfs in 3D kan uittekenen.
– Bepaal waar je je radiatoren, lichtschakelaars en stopcontacten wil. Allemaal info die een installateur meteen van je nodig heeft als je gaat informeren naar toestellen en prijzen.
- Kleine of grote badkamer?
Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, deel je je badkamer in. Vergeet hier ook geen rekening te houden met ramen en deuren. Draaien ze naar binnen open? Hoeveel plaats verlies je dan? Staat er niets in de weg? Ligt je raam hoog genoeg, zodat je eventuele inkijk mijdt van (over)buren? Als je badkamer groot genoeg is, zijn de mogelijkheden uitgebreid. Hier kan je opteren voor een bad, douche, voldoende opbergkasten en een dubbele wastafel. Met kleinere badkamers moet je creatiever omgaan. Enkele tips:– Douche of bad?
Een douche bespaart meteen heel wat ruimte. Voor gezinnen met kinderen is een bad dan weer een handigere optie. Of kies voor een douchebad, het beste van de twee werelden.– Toilet apart?
Ook door het toilet buiten je badkamer te voorzien, bespaar je weer bijna een vierkante meter. En geen binnenvallende partner of kinderen natuurlijk. Privacy gegarandeerd.– Glas creëert ruimte!
Haal licht binnen via een matte deur of een mat raam. Je douchegordijn kan je vervangen door een douchescherm met schuifdeur voor een ruimer gevoel. En werkt met spiegels om de badkamer groter te doen lijken.– Zwevend badkamermeubilair.
Dit zorgt voor een verruimend effect in je badkamer en maakt poetsen gemakkelijker. Hetzelfde geldt voor een hangtoilet.– Accentueer de hoogte.
Net als licht, geven hoge ramen en meubels een ruimer gevoel.– Hou het licht.
Werk met zachte kleuren en zeker niet met te drukke decoratie. Grotere wandtegels komen bijvoorbeeld rustgevender over in een kleine badkamer, daar waar kleine mozaïektegels meteen druk worden. Hetzelfde voor grote en kleine vloertegels.– Combineer waar kan.
Geen plaats voor een opbergruimte? Ga voor een wastafel met onderbouwmeubel en spiegel. Of gebruik een decoratieve radiator: die zorgt voor extra warmte, je kan je handdoeken erop drogen en benadrukt de hoogte van je ruimte. - Denk aan nu en later
Afhankelijk van je (toekomstige) leefsituatie, moet je bepaalde keuzes maken met het oog op de indeling en uitwerking van je badkamer. Moet je geen rekening houden met kinderen, dan weegt het esthetische al vlugger door. Lopen er (binnenkort) kinderen rond, dan zijn er een aantal keuzes die je badkamer meteen veiliger voor hen en praktischer voor jou maken.– Een verzonken bad ligt voor een stuk in de vloer. Zo is het makkelijker om in bad te kruipen of eruit te geraken. Handig op oudere leeftijd. Ook een inloopdouche neemt gevaarlijke overstapjes weg.
– Een wastafel op kinderhoogte is een optie. Voorzie dan wel een hoge spiegel, zodat je kind hier meerdere jaren genot van heeft.
– Extra tip voor kranen: thermostatische kranen blokkeren de temperatuur tot op een ongevaarlijk maximum, zodat je kinderen zich niet kunnen verbranden.
Vergeet je lichten en stopcontacten niet
Voorzie genoeg stopcontacten, vooral rond de wastafel. Hou wel voldoende afstand, zodat er geen water in de buurt komt van elektrische apparaten. Schakelaars en stopcontacten mogen niet vanuit bad of douche bereikbaar zijn. Zorg voor minstens een meter afstand.
Geef ten slotte voldoende aandacht aan verlichting. Zorg voor voldoende sterk licht rond de hele ruimte van de spiegel (bijvoorbeeld tanden poetsen en flossen, epileren, make-up aanbrengen of verwijderen, contactlenzen wisselen, …). En vergeet ook eventuele sfeerverlichting niet.