Inrichting
Elektrische toestellen

Droogkast

Wil je je was sneller laten drogen, dan is een droogkast hiervoor de perfecte oplossing. Je plaatst je natte was simpelweg in de droogtrommel, drukt op start en daar gaat die dan. Maar hoe kies je nu een goede droogkast? Wij geven je de belangrijkste kenmerken van ieder type droogkast even mee!

Soorten

In een droogkast wordt de hete lucht via kleine gaatjes in de draaiende droogtrommel gepompt. Op die manier wordt je wasgoed gedroogd. Tijdens het drogen komt er heel wat vocht vrij. Dit vocht moet natuurlijk worden afgevoerd. Hiervoor bestaan er drie verschillende technieken.

  1. De bekendste methode om het vocht af te voeren is via een flexibele luchtafvoerbuis. Zo kan de vochtige lucht gemakkelijk naar buiten worden afgevoerd.
  2. Er bestaan ook droogkasten waarbij het vocht wordt afgevoerd via een condensor. Een condensor zorgt ervoor dat het vocht wordt opgevangen in een opvangbakje.
  3. Daarnaast is er recent ook een nieuwe methode om het vocht in de droogkast af te voeren: de warmtepompdroger. Deze droger haalt de warmte uit de omgevingslucht en pomp deze in de machine.

Tip: plaats de droogkast steeds op of naast de wasmachine, nooit omgekeerd. Een wasmachine is namelijk veel zwaarder en maakt veel meer trillingen door de hogere snelheid.

Voor- en nadelen

Het voordeel van een droogkast met luchtafvoerbuis is dat je wasgoed sneller klaar zal zijn dan wanneer je gebruik maakt van een droogkast met condensor. Het nadeel is dan weer dat het enorm veel energie verbruikt. Dit heb je dan weer minder bij een condensordroger, omdat de warmte hier binnen de machine blijft. Bovendien kan je bij een condensor het water hergebruiken voor bijvoorbeeld het strijken van je wasgoed. Wil je echt heel energiezuinig gaan drogen, gebruik dan een warmtepompdroger, omdat er geen gebruik gemaakt wordt van een warmte-element.

Als een droogkast niet goed onderhouden wordt, kan er brand ontstaan. Het brandgevaar wordt vaak nog groter wanneer de droogkast op een droge plek wordt geplaatst of ’s nachts wordt gebruikt. Wees dus voorzichtig.

Onderhoud

Je doet er goed aan om na elke droogbeurt het waterreservoir van je droogtrommel leeg te maken, zo vermijd je geurhinder door stilstaand water en kalkaanslag. Ook de pluizenfilter leeg- en schoonmaken kan nodig zijn. Doe je dit niet vaak genoeg dan zal die stilaan vollopen met pluis en zal je droogkast trager werken en meer verbruiken.

In geval van een condensor moet je deze maandelijks schoonmaken. Vele droogkasten beschikken echter wel over een automatisch schoonmaaksysteem.

Nagenoeg alle droogkasten werken met automatische programma’s die werken met een vochtsensor in de trommel. Door die geregeld af te kuisen met een vochtige doek vermijd je dat die aangetast wordt door kalkaanslag.