Dampkap
Een dampkap, of afzuigkap zorgt voor de afvoer van etensgeuren uit je keuken. Meestal is verlichting ingebouwd en kan je de sterkte van het afzuigen zelf regelen. Het is belangrijk een dampkap te kiezen in functie van je kookplaat en de omvang van je keuken. Zo moet deze minstens even breed zijn als je kookplaat en liefst zelf 30cm breder (15cm aan elke kant). Ook de afzuigkracht is van belang, uitgedrukt in luchtdebiet (m³/u). Er is een eenvoudige rekenregel om deze te bepalen: vermenigvuldig de oppervlakte van je keuken met de hoogte en doe dat dan maal 10.
Je hebt verschillende soorten dampkappen; met of zonder motor, met of zonder luchtafvoer naar buiten, een schouwmodel of ingebouwd,… In bestaande keukens wordt vaak een geïntegreerde dampkap geplaatst, terwijl in moderne keukens meestal gekozen worden voor een dampkap aan de wand, het plafond of ingebouwd. Ook boven kookeilanden worden vaak dampkappen geplaatst. Denk er ook aan dat je dampkap soms veel lawaai kan maken. Gemiddeld produceert een standaarddampkap tussen de 60 en 65 dB.
Het belangrijkste onderscheid is dat tussen een dampkap met afvoer naar buiten of een dampkap dat werkt met hercirculatie. Bij een systeem met luchtafvoer naar buiten voert de lucht en vocht via een metalen afvoerpijp naar buiten af. Deze optie is vooral aangeraden in een huis. Woon je in een appartement, dan is externe afvoer niet altijd mogelijk. In dit geval kan recirculatie een oplossing bieden. Hier zullen de kookdampen door een filter passeren waarna de gefilterde lucht weer in je keuken terecht komt, zonder geurtjes. Ook in een lage-energiewoning is hercirculatie interessanter want je blaast zo geen warme lucht van binnen naar buiten.
Naast het afvoertype moet je ook nog een model kiezen. Een wanddampkap wordt gemonteerd aan de muur, soms tussen de kasten. Dit type afzuigkap wordt ook wel eens een schouwdampkap genoemd aangezien deze oorspronkelijk werden ontwikkeld met een schouw waarachter de vuile lucht werd geëvacueerd. Je kan dit model in verschillende kleuren en materialen (inox, glas,…) vinden. Een tweede model is de onderbouwdampkap onder een keukenkast. Dit is een zuinige en voordelige oplossing. Deze lijkt een beetje op de wanddampkap maar zonder schouw. Ga je liever voor een geïntegreerd geheel, dan kan je kiezen voor een inbouwdampkap die ingebouwd is in je keukenkast of verlaagd plafond. Je klapt gemakkelijk de afzuigkap open om deze aan te zetten. Een telescopische dampkap lijkt op een inbouwmodel. Hier zal de dampkap echter helemaal ingewerkt zijn in je keukenkasten. Door middel van een uitschuifbare lade kan je de afzuigkap activeren. Schuif je hem weer in, dan slaat hij weer uit. Je zal deze dampkap dus enkel zien wanneer je hem nodig hebt. Als je een kookeiland hebt in je keuken, is de eilanddampkap je beste optie. Deze wordt aan het plafond het kookeiland gemonteerd en geeft je keuken een moderne uitstraling. Een laatste optie is een werkbladdampkap. Deze kan je aan de zij- of achterkant van je kookplaat bevestigen en zit volledig weggewerkt in je werkblad. Je kan deze gemakkelijk naar boven schuiven wanneer het nodig is.