Inrichting
Keuken

De vaatwasser: onmisbaar in het huishouden

De vaatwasser ontbreekt in geen enkel huis meer. Het is niet alleen een praktisch apparaat dat veel werk uit handen neemt, een afwasmachine is ook nog eens ontzettend zuinig in energie- en waterverbruik.

Ecologisch en zuinig
De nieuwe generatie vaatwassers zorgt ervoor dat water wordt hergebruikt en de hoeveelheid water en afwasmiddel automatisch op de vervuilingsgraad wordt afgestemd. Er zijn ook vaatwassers die op de warmwaterleiding worden aangesloten en het water dus niet eerst moeten verwarmen. De zuinigere vaatwassers zijn duurder in aanschaf, maar dat bedrag wordt vanzelf terugverdiend doordat er minder elektriciteit en water wordt gebruikt per afwasbeurt.

Verschillende soorten
Een vaatwasser kent verschillen in capaciteit (de hoeveelheid couverts die erin passen), het aantal programma’s, de hoogste afwastemperatuur en de indeling van de afwasmachine zelf. Er zijn eenvoudige uitvoeringen die gewoon afwassen en drogen, maar er zijn ook slimme vaatwassers die ‘meten’ hoe vuil de afwas is en op basis daarvan de intensiteit van het programma bepalen. Of vaatwassers met korte programma’s, speciale energiezuinige programma’s of een apart programma voor een halve belading.

Vrijstaand en inbouw
Er zijn vrijstaande vaatwassers en inbouwvaatwassers. Een vrijstaande machine kan je meteen plaatsen en aansluiten op de kraan, waterafvoer en een geaarde elektriciteitsaansluiting. Vaak is een vrijstaand model geschikt voor onderbouw. Dat betekent dat de afwasmachine kan worden geplaatst onder een standaard werkblad van 60 centimeter diep. Een geïntegreerde vaatwasser is nog herkenbaar vanaf de buitenkant. De deur oogt precies hetzelfde als de rest van de keuken, alleen is aan de randen nog te zien dat er een afwasmachine achter de deur zit. Soms zit de bediening aan de buitenkant in een frontpaneel. Een volledige geïntegreerde afwasmachine is niet herkenbaar vanaf de buitenkant. De voorkant oogt precies zoals alle andere keukenkastjes. De bedieningsknoppen van de vaatwasser zijn onzichtbaar weggewerkt in de bovenkant van de deur. Handig: de vaatwasser iets hoger inbouwen dan normaal. Dat scheelt bukken en tillen.