Inrichting
Meubelen

Kleerkast

Bij het samenstellen van je interieur kunnen we kasten zeker niet vergeten. En vermits een kleerkast lang meegaat, moeten we van in het begin een goede keuze maken. Het laatste dat we willen is dat ze instort wanneer het zoveelste Zalando-pakketje toekomt. We zijn er ons goed van bewust dat het kiezen van een kast best een hele opgave kan zijn.

Maar nagaan welke soorten kleerkasten te koop zijn, en wat hun voor- en nadelen zijn zal je op lange termijn enkel ten goede uitkomen. Daarom hebben wij dat al voor jou gedaan.

kleerkast

Schuifdeuren

Welke soort kast is nu het meest praktisch in je huidige ruimte? Hoe bepaal je welke afmetingen handig zijn? Heb je überhaupt wel genoeg ruimte? Er zijn verschillende soorten kasten met verschillende functies, kleuren en afmetingen. Neem nu de schuifdeurkasten. Doordat de deuren heen en weer schuiven, pakken ze ook minder plaats in wanneer je de kast opent. Naast het feit dat ze veel flexibeler zijn dan kleerkasten met gewone deuren, geven ze je bovendien de mogelijkheid om kastenwanden tot aan het plafond te installeren. Hierdoor kan je ook in de hoogte alle ruimte goed benutten. Voor de mensen die niet goed tegen stof kunnen, zijn schuifdeuren zeker en vast een absolute meerwaarde. Ze nemen namelijk weinig stof op. Een kast met schuifdeuren zet ook de toon in het interieur dankzij haar strakke look, wat verklaart waarom dit soort kleerkast zo populair is.

Qua prijzen liggen schuifdeurkasten centraal. Ze zijn goedkoper dan zweefdeurkasten maar toch iets duurder dan kleerkasten met draaideuren. 

Draaideurkasten

Deze soort kast is voorzien van deuren die naar buiten toe open gaan. In vergelijking met schuifdeuren kan dit gezien worden als een belemmering, vooral als er sprake is van weinig ruimte in de slaapkamer. Wat deze soort dan wel weer aantrekkelijk maakt, is de keuze om lades vanaf de buitenkant direct te openen. Bij andere soorten kledingkasten is dit nauwelijks mogelijk. Speelt budget een grote rol bij het aankopen van een kleerkast? Dan kies je goed met draaideurkasten. Omwille van de ‘goedkope’ prijs, is het het meest verkochte model. 

Zweefdeurkasten

Zweefdeurkasten en schuifdeurkasten delen hetzelfde voordeel: beiden besparen ruimte in de slaapkamer omdat de deuren verschuifbaar zijn en daardoor het looppad niet belemmeren. Toch is er één groot verschil tussen beiden: bij een zweefdeurkast hangen de deuren vóór de kast, terwijl dit bij een schuifdeur anders is. Hier hangen de deuren in de kast. Zweefdeurkasten zijn iets gevoeliger aan stof dan schuifdeurkasten met een bovenrail.

Vergelijken we zweefdeurkasten met de andere soorten kleerkasten, dan merk je dat ze zeer modern ogen, maar dat ze ook relatief duurder zijn. 

Vouwdeurkasten

Deze soort kasten kom je niet zo vaak tegen, maar nuttig zijn ze wel. Of je nu voor dubbele of enkele vouwdeuren gaat, er is keuze genoeg. Doordat de deuren halverwege inklappen, nemen ze minder ruimte in beslag en beletten het ook niet om de kast tot op de plafondhoogte te laten komen. Deze deuren bestaan ook in verschillende materialen zoals glas, aluminium en hout. Omdat een vouwdeur naar buiten openklapt, verlies je geen ruimte in de diepte. Een groot voordeel voor de doorwinterde shopaholic die zo meer kledij kan opbergen.

Open ruimte voor jouw kleren

Heb je naast je slaapkamer nog een kleine ruimte die via een deur toegankelijk is? Of zelfs een inkeping in de muur? Dan stellen wij jou een goedkopere optie voor. Met enkele legplanken en een stang kan je je kleren hier perfect opbergen. Ideaal voor de kleren die je regelmatig draagt. Heb je onderaan genoeg ruimte dan kan je daar je schoenen plaatsen. Het is dus niet altijd noodzakelijk om veel geld uit te geven om je kleren een plaats te geven. Kies je voor deze optie, dan spendeer je hooguit tussen de 25 en 30 euro voor een basisversie. 

Inloopkast

Toch nog iets extra nodig? Dan is het installeren van een loopkast of dressing ook een alternatief. Inloopkasten en dressings hebben hun gelijkenissen maar ook verschillen. Bij de laatste gaat het eerder om een volledige aparte ruimte, waar je je kleren bewaart. Inloopkasten zijn vooral verwerkt in een ruimte die aansluit bij de slaapkamer en vaak toegankelijk via een schuifwand. Heb je veel kleren, maar niet zoveel dat je daar een aparte kamer voor nodig hebt? Kies dan voor een inloopkast in plaats van een dressing. Niet alleen is het praktisch, je bespaart er ook geld mee. Geef je slaapkamer een luxueuze sfeer door de inloopkast goed in te richten. Voorzie schuifdeuren met mat glas om je kleren te ‘verbergen’. Mogelijkheden genoeg om een loopkast naar jouw smaak in te richten maar om ook binnen je budget te blijven.