Fitnessruimte
Wil je je conditie op pijl houden, maar ben je het beu om telkens dezelfde rondjes doorheen het park te lopen? Wil je spieren kweken, maar heb je een hekel aan openbare fitnessruimtes met bezwete fitnesstoestellen? Creëer dan een eigen persoonlijke fitnessruimte bij jou in huis. Met slechts een paar kleine ingrepen, bekom je al gauw een heel mooi resultaat, waar iedereen ongetwijfeld jaloers van wordt!
Ruimte
Vooraleer je aan de slag gaat met het kiezen van de juiste toestellen, moet je natuurlijk uitmaken welke kamer je daarvoor wil gaan gebruiken. Het is belangrijk dat je voldoende ruimte hebt, omdat fitnesstoestellen vaak heel groot en zwaar kunnen zijn. Een kleine berging lijkt hiervoor niet onmiddellijk de geschikte plek. Kies liever voor een ongebruikte garage of stoffige zolder.
Heb je toch onvoldoende plek op overschot, zorg dan dat het kleine oppervlakte niet echt opvalt. Geef de muren bijvoorbeeld een opvallende kleur of plaats een reusachtig schilderij of motiverende quote. Zo leid je de aandacht af en heb je bovendien iets leuk om naar te kijken. Ook het hangen van grote spiegels kan de ruimte vergroten.
Het omgekeerde scenario kan natuurlijk ook: je hebt te veel ruimte. Als je met deze luxe geconfronteerd wordt, kan je er altijd voor kiezen om wat extraatjes toe te voegen. Het kan dan bijvoorbeeld leuk zijn om een sauna of jacuzzi te plaatsen, zodat je na het intensief sporten nog even kan relaxen.

Vloer
Als je een fitnessruimte in huis wil maken, hou er dan rekening mee dat jouw vloer kan worden beschadigd door de fitnesstoestellen of attributen die je gebruikt tijdens het sporten. Ga dus steeds na of je vloer wel geschikt is voor de activiteiten die je in de ruimte wilt gaan uitoefenen. Een parketvloer lijkt minder geschikt wanneer je veel toestellen hebt, maar kan wel in ruimtes waar voornamelijk gedanst of aan yoga gedaan wordt. Een rubberen vloer wordt aangeraden wanneer je grote fitnesstoestellen wil plaatsen, omdat de vloer op die manier minder beschadigd raakt. Bovendien heeft een rubberen vloer ook nog eens een geluiddempend effect. Ideaal als je een intensieve en luide sporter bent. Tapijten vloeren kunnen gebruikt worden in alle fitnessruimtes.
Fitnesstoestellen
Vaak wordt er heel wat geld uitgegeven aan dure en onnodige fitnesstoestellen. Nochtans hoeft een fitnessruimte helemaal niet duur te zijn. Begin met enkele basistoestellen die je later kan aanvullen, als je dat wenst. Combineer bijvoorbeeld losse gewichten met één groot toestel. Hou ook rekening met de soort trainingen die je doet. Doe je voornamelijk aan krachttraining, geef dan niet onnodig geld uit aan een dure loopband of hometrainer.
Bij de aankoop van een fitnesstoestel controleer je best vooraf of het toestel wel voldoet aan bepaalde eisen. Check bijvoorbeeld of het toestel wel voldoende betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is voor elke soort gebruikers. Ook de stevigheid kan van belang zijn voor je gewrichten. Het kan interessant zijn voor jouw trainingsschema dat het toestel de hartslag of calorieën bijhoudt.