Infraroodsauna
In bijna elke huiskamer werd vroeger wel eens gebruik gemaakt van een infraroodlamp. Had je last van een stijve nek, verkrampte kuiten of een pijnlijke rug? Een kwartiertje onder de infraroodlamp en het probleem was verholpen. Wel nu, de infraroodsauna werkt op precies dezelfde manier. Alleen kan je met deze sauna de pijn over je hele lichaam in één keer bestrijden. Handig toch?
Hoe werkt een infraroodsauna?
In een infraroodsauna wordt, zoals de naam doet vermoeden, gebruik gemaakt van infraroodlampen. De infraroodlampen geven warmte af door middel van elektrische stralen. Deze warmte komt zo rechtstreeks op je huid terecht, zonder dat je daar ook maar iets van voelt of ziet. Slechts 20% van de stralingswarmte in de cabine wordt gebruikt voor de verwarming van de lucht. Dit zorgt ervoor dat je de infraroodsauna ook kan gebruiken bij minder hoge temperaturen. Bovendien is zo een cabine minder vochtig dan een traditionele sauna, omdat je geen water hoeft te verdampen om de hitte dragelijk te maken.
In een infraroodsauna worden drie soorten straling gecreëerd met elk een eigen werking . De A-straling bestaat uit zeer korte golven. Ze werken heel snel in en kunnen tot diep in je huid doordringen. Op die manier helpen ze de pijn in je spieren en gewrichten te verzachten. De B-straling heeft iets langere golven en dringt enkel door in de bovenste huidlagen. Het zorgt voor een oppervlakkige opwarming van je lichaam. Als laatste is er ook nog de C-straling. Dit zijn de langste golven en worden op het huidoppervlakte geabsorbeerd of gereflecteerd . De C-straling is vooral verantwoordelijk voor de temperatuur in de cabine, waardoor gaat zweten.
Voordelen
Het belangrijkste voordeel van een infraroodsauna is het verzachtend effect voor pijnlijke spieren en gewrichten. De straling dringt namelijk tot diep in je lichaam door. Dit zorgt ook voor een betere doorbloeding, omdat je bloedvaten gaan uitzetten. Dat biedt dan weer voordelen voor je huid. Wondjes en ontstekingen herstellen zo sneller. Ook stress en vermoeidheid kunnen makkelijk verdreven worden met één enkele sessie. Daarnaast kan de temperatuur in zo een cabine flink toenemen. Je begint te zweten, waardoor de afvalstoffen je lichaam verlaten. Door dat felle zweten verbrand je natuurlijk ook heel wat calorieën. Een infraroodsauna doet je dus afvallen.
Omdat een infraroodsauna ook gebruikt kan worden bij lage temperaturen, duurt het slechts enkele minuten vooraleer je deze kan gaan gebruiken. Ideaal voor zij die niet veel tijd hebben of heel ongeduldig zijn. Een sessie duurt trouwens tussen de 20 à 30 minuten om resultaat te bekomen.
Nadelen
De nadelen zijn vooral van subjectieve aard. De warmte in een infraroodsauna is gerichter dan een traditionele sauna. Sommigen vinden dit aangenaam, anderen niet. De luchtvochtigheid in de cabine kan je niet zelf regelen. Sommigen vinden dit ideaal, anderen dan weer niet. Een sessie in de infraroodsauna duurt 20 à 30 minuten. Sommigen vinden dit perfect, anderen willen net heel lang kunnen genieten. Kortom, de nadelen zijn sterk afhankelijk van persoon tot persoon.
Er is bovendien nog discussie over de helende aard van de infraroodsauna. Er is voorlopig weinig onderzoek naar de werking ervan en discussies over het onderwerp blijven aanhouden. Het onderzoek dat voorhanden is kijkt vooral naar eventuele negatieve gevolgen, en die worden alvast uitgesloten. Het positieve effect op het hart en de bloedvaten is wel reeds bewezen.